Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Jubilejný ročník Zápasu hviezd aj so slovenským brankárom Halákom

Jaroslav Halák. Foto: TASR/AP

Jubilejný 60. ročník exhibičného podujatia sa mal v Columbuse odohrať už pred dvoma rokmi, ale napokon ho zmarila výluka v profilige.

New York 23. januára (TASR) - Jubilejný 60. ročník exhibičného podujatia sa mal v Columbuse odohrať už pred dvoma rokmi, ale napokon ho zmarila výluka v profilige. Minulý rok sa Zápas hviezd nehral pred zimné olympijské hry v Soči, ale fanúšikovia Blue Jackets i celej NHL sa napokon dočkali a už tento víkend uvidia v akcii hviezdy NHL a nováčikov, všetci sa zapoja aj do populárnych súťaží zručností. Zo Slovákov sa počas All Star víkendu predstaví Jaroslav Halák.

Pre 29-ročného brankára New Yorku Islanders to bude premiérová účasť v exhibícii. V prestížnom stretnutí si zachytá vďaka zraneniam pôvodne nominovaných Pekku Rinneho z Nashvillu a Jimmyho Howarda z Detroitu. "Samozrejme, je to pre mňa veľká pocta. Som šťastný, že som sa dostal do Zápasu hviezd, čo je ale najmä zásluha celého tímu. Máme tu viacero chlapcov, ktorí by si zaslúžili hrať v dueli All Star. Potešil som sa, keď som sa dozvedel o pozvánke a verím, že si užijeme veľa zábavy," povedal Halák pre klubový web.

Prvých šesť účastníkov hviezdnej šou vybrali v predstihu fanúšikovia v rámci internetového hlasovania. Päticu "čiernych jastrabov" z Chicaga Coreyho Crawforda, Duncana Keitha, Brenta Seabrooka, Jonathana Toewsa a Patricka Kanea prekvapivo doplnil 21-ročný útočník Buffala Zemgus Girgensons, ktorý sa počtom 1.574.896 hlasov stal senzačne absolútnym víťazom ankety. Ostatných hráčov doplnilo vedenie ligy, do výberu sa napokon okrem Haláka nezmestil ďalší slovenský hokejista, hoci až piati mali šancu zúčastniť sa na hviezdnej exhibícii na ľade v Nationwide aréne. V hre bol podľa priebežných výsledkov hlasovania fanúšikov kapitán Bostonu Zdeno Chára či útočníci Marián Hossa (Chicago), Marián Gáborík (LA) a Tomáš Tatar (Detroit). Medzi obrancami výraznejšie zaostávali Ľubomír Višňovský (NY Islanders) a Andrej Sekera (Carolina).

Kapitánmi tímov budú Jonathan Toews (Chicago) a Nick Foligno (Columbus), ktorí si so svojimi asistentmi Ryanom Getzlafom (Anaheim) a Rickom Nashom (Rangers) resp. Drewom Doughtym (LA) a Patrickom Kaneom (Chicago) v piatok večer v drafte vyberú zostavy svojich tímov. Už dávnejšie sú známe mená trénerov, tím Toewsa povedie súčasný kormidelník Nashvillu Peter Laviolette, oproti nemu sa na striedačku Folignovho výberu postaví hlavný kouč obhajcu Stanleyho pohára Darryl Sutter z LA Kings.

Z pôvodných nominácií vypadli pre zranenia šiesti hráči a jeden nováčik. V Columbuse sa nepredstavia útočné esá Pittsburghu Sidney Crosby a Jevgenij Malkin, chýbať bude aj obranca Colorada Erik Johnson a trio brankárov Sergej Bobrovskij (Columbus), Pekka Rinne (Nashville) a Jimmy Howard (Detroit). Medzi nováčikmi sa mal predstaviť útočník Los Angeles Tanner Pearson, ale aj jeho vyradilo zranenie. Namiesto nich nastúpia v exhibícii brankári Halák, Brian Elliott (St. Louis) a Marc-Andre Fleury (Pittsburgh) a Filip Forsberg sa posunul z tímu nováčikov do hlavného výberu.

V Columbuse nebude chýbať elitný kanonier Washingtonu Alexander Ovečkin, pre ktorého to bude už šiesta účasť na prestížnom podujatí, pritom Crosby počas 10 sezón v NHL hral v Zápase hviezd len raz a to v roku 2007. Obhajcu Stanleyho pohára LA Kings bude reprezentovať dvojica Drew Doughty - Anže Kopitar. Z pozície "muža v maske" si už štvrtýkrát atmosféru Zápasu hviezd vychutnajú Carey Price z Montrealu a Roberto Luongo z Floridy. Vo výbere nefiguruje ani jeden hráč Detroitu. Podľa denníka Detroit Free Press zisťovalo vedenie NHL po známych absenciách možnosť účasti Henrika Zetterberga a Pavla Dacjuka, ale obaja odmietli. Logickým výberom by bol aj Gustav Nyqvist, či najlepší strelec Red Wings Tomáš Tatar, ale obaja využili voľno na krátku dovolenku pri mori. Švéd išiel do Mexika a slovenský útočník si to namieril na Floridu.

Tradičným "predkrmom" exhibičného zápasu budú v sobotu atraktívne súťaže zručností. All-Star SuperSkills pozostávajú zo šiestich disciplín a zapoja sa do nich všetci 40 hráči a aj šiesti nováčikovia. Súťažiť sa bude v disciplínach - najrýchlejší korčuliar, vyraďovacie nájazdy, presnosť streľby, štafeta zručností, najtvrdšia strela a kreativita zakončenia. V minulosti v súťaži o najtvrdšiu strelu pravidelne víťazil Zdeno Chára, ale jeho meno tentoraz na zozname hviezd chýbať. NHL zatiaľ neoznámila náhradu za zraneného Johnsona a existuje tak možnosť, že sa Chára predsa len v Columbuse predstaví. NHL ešte neoznámila ani náhradu za Crosbyho.

V dosiaľ poslednom exhibičnom stretnutí All Star dali v roku 2012 o sebe výrazne vedieť aj slovenskí hokejisti. Tím kapitána Zdena Cháru vtedy v ottawskom Scotiabank Place zdolal výber Daniela Alfredssona 12:9. V mužstve súčasného kapitána Bostonu (1+0) hrali vtedy Marián Gáborík (3+1) s Mariánom Hossom (1+2). Práve Gáborík získal ako prvý Slovák ocenenie najužitočnejšieho hráča zápasu (MVP). Najproduktívnejším hráčom histórie exhibičných zápasov je legendárny útočník Wayne Gretzky, ktorý v 18 zápasoch zaznamenal 25 bodov (13+12). Najviac štartov, až 23, má na konte Gordie Howe. Prvý ročník exhibície sa uskutočnil v roku 1947.

Kompletná nominácia na Zápas hviezd NHL 2015:

Otváracia formácia (na základe hlasovania fanúšikov):

Brankár: Corey Crawford (Chicago)
Obrancovia: Duncan Keith, Brent Seabrook (obaja Chicago)
Útočníci: Zemgus Girgensons (Buffalo), Jonathan Toews, Patrick Kane (obaja Chicago)

Ďalší hráči doplnení vedením NHL:

Brankári: Carey Price (Montreal), Roberto Luongo (Florida), JAROSLAV HALÁK (New York Islanders), Brian Elliott (St. Louis), Marc-Andre Fleury (Pittsburgh)
obrancovia: Oliver Ekman-Larsson (Arizona), Ryan Suter (Minnesota), Mark Giordano (Calgary), Shea Weber (Nashville), Justin Faulk (Carolina), Brent Burns (San Jose), Kevin Shattenkirk (St. Louis), Drew Doughty (LA), Dustin Byfuglien (Winnipeg)
útočníci: Ryan Getzlaf (Anaheim), Patrice Bergeron (Boston), Claude Giroux, Jakub Voráček (obaja Philadelphia), Nick Foligno, Ryan Johansen (obaja Columbus), Tyler Seguin (Dallas), Vladimir Tarasenko (St. Louis), Ryan Nugent-Hopkins (Edmonton), Anže Kopitar (LA), Steven Stamkos, Tyler Johnson (obaja Tampa Bay), Patrik Eliáš (New Jersey), Phil Kessel (Toronto), John Tavares (NY Islanders), Radim Vrbata (Vancouver), Rick Nash (NY Rangers), Alexander Ovečkin (Washington), Bobby Ryan (Ottawa), Filip Forsberg (Nashville) nováčikovia: obranca: Aaron Ekblad (Florida), útočníci: Johnny Gaudreau (Calgary), Mike Hoffman (Ottawa), Jonathan Drouin (Tampa Bay), Jiří Sekáč (Montreal).

Pre zranenia vypadli:
brankári: Sergej Bobrovskij (Columbus), Jimmy Howard (Detroit), Pekka Rinne (Nashville)
obranca: Erik Johnson (Colorado)
útočníci: Sidney Crosby, Jevgenij Malkin (obaja Pittsburgh)
nováčik: Tanner Pearson (LA)