Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

Tatar bol pri výhre Detroitu dvojgólový, skóroval aj Hossa

Útočník Detroitu Red Wings Tomáš Tatar sa teší z gólu do bránky Buffala Sabres. Foto: TASR/AP

Jednu asistenciu zaznamenal aj klubový spoluhráč Tomáša Tatara - Tomáš Jurčo.

New York 24. decembra (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel dvoma gólmi k víťazstvu svojho Detroitu nad Buffalom 6:3 v nočnom zápase zámorskej NHL. Jednu asistenciu zaznamenal aj jeho klubový spoluhráč Tomáš Jurčo. Skóroval aj Marián Hossa, no jeho Chicago prehralo doma s Winnipegom vysoko 1:5.Bod za asistenciu si pripísali aj obrancovia Ľubomír Višňovský (NY Islanders) a Andrej Sekera (Carolina).

O triumfe rozhodli "červené krídla" v záverečnej tretine

Detroit pretrhol sériu šiestich prehier aj vďaka bodovému príspevku slovenských útočníkov. Red Wings prehrávali s Buffalom už 1:3, ale dokázali zvrátiť nepriaznivý stav. K obratu zavelil zadák Danny DeKeyser, ktorý po prihrávke Jurča znížil v 38. minúte na 2:3. O triumfe rozhodli "červené krídla" v záverečnej tretine, ktorú vyhrali suverénne 4:0. Dvakrát v nej skóroval Tatar, najprv v 52. minúte strelou z prvej zakončil presnú presilovkovú kombináciu domácich a poslal ich prvýkrát do vedenia. V 58. minúte opäť v početnej výhode z podobnej pozície strelou bez prípravy potrestal vylúčenie krajana Andreja Meszároša a spečatil výsledok na konečných 6:3. Jeho presné zásahy mali poradové čísla 13 a 14, v prebiehajúcej sezóne okrem nich zaznamenal ešte i desať asistencií v 35 dueloch. "Ak mám povedať pravdu, snažil som sa celý zápas čo najčastejšie strieľať. Keď puk nechce nájsť cestu do siete, musíte čo najviac páliť a dúfať, že to vyjde. Som skutočne rád, že mi to tam dvakrát padlo," vyznal sa pre zámorské médiá Tatar, ktorého vyhlásili za tretiu hviezdu stretnutia. Domácim skvele vyšli presilovky, štyri góly v početnej prevahe v jednom zápase dali predtým naposledy 27. decembra 2010. Zo súboja českých brankárov vyšiel víťazne Petr Mrázek, ktorý zatienil skúsenejšieho Michala Neuvirtha.

Bol to pre neho siedmy gól v sezóne

Honor tretej hviezdy sa ušiel aj Mariánovi Hossovi, ktorý bol autorom čestného úspechu domáceho Chicaga pri nečakane hladkej prehre 1:5 s Winnipegom. Slovenský krídelník sa strelecky presadil v 33. minúte za stavu 0:4, keď po vysunutí od Brandona Saada zakončil bleskový únik presnou strelou do pravého horného rohu bránky Michaela Hutchinsona. Bol to pre neho siedmy gól v sezóne. Blackhawks prerušili sériu ôsmich víťazstiev v domácej hale United Center. "Súper si vypracoval niekoľko dobrých šancí, no viackrát pri nich ani netrafil bránku. Náš bekčeking a obrancovia odviedli kusisko výbornej roboty, keď zachytávali ich pasy a neumožňovali im zakončiť akcie," pochválil spoluhráčov brankár Jets Hutchinson, ktorý zneškodnil 38 z 39 striel "čiernych jastrabov". Dvoma gólmi sa pod výhru hostí podpísal center Mathieu Perreault, ktorý tak potvrdil skvelú formu, osobnú bodovú šnúru natiahol už na osem zápasov.

Carolina triumfovala na ľade New Jersey 2:1 po samostatných nájazdoch, v ktorých sa ako jediný presadil útočník Chris Terry. Pri jedinom góle Hurricanes v riadnom hracom čase z hokejky Rona Hainseyho asistoval slovenský obranca Andrej Sekera, pre ktorého to bola 12. asistencia v ročníku. Jeho spoluhráč, ruský brankár Anton Chudobin zaznamenal 18 úspešných zákrokov, v nájazdoch kryl pokusy Mikea Cammalleriho i Adama Henriquea a oslávil tak prvé víťazstvo v sezóne pri jeho 11. štarte.

Raz ho prekonal ruský obranca Canadiens Andrej Markov

Tréner NY Islanders Jack Capuano doprial brankárskej jednotke Jaroslavovi Halákovi oddych a v predvianočnom súboji s Montrealom (1:3) nebol Slovák ani na striedačke. Šancu medzi žrďami dostal prvýkrát od 9. decembra Chad Johnson, no nedokázal zabrániť prehre, keď inkasoval tri góly z 21 striel. Raz ho prekonal ruský obranca Canadiens Andrej Markov, ktorý tak gólovo ozdobil svoj jubilejný 800. zápas v NHL. Pri jedinom zásahu "ostrovanov" z hokejky Kylea Okposa si pripísal Ľubomír Višňovský asistenciu, už svoju ôsmu v ročníku.

Domáci viedli už o štyri góly, hostia síce mohutne finišovali

Hrdinom noci bol center Tampy Bay Tyler Johnson, ktorý sa v dueli s Pittsburghom blysol hetrikom. Najmä jeho zásluhou tak "blesky" skolili Penguins 4:3. Domáci viedli už o štyri góly, hostia síce mohutne finišovali, no ich záverečný nápor prišiel neskoro. Pre Johnsona to bol druhý hetrik v profiligovej kariére, jeho lajna s Nikitom Kučerovom (1+2) a Ondřejom Palátom (0+3) sa postarala o všetky góly Lightning. "Chceli sme proti Penguins dobre odštartovať, pretože posledné vzájomné zápasy sa nám s nimi nevydarili. Súper ukázal kus nezlomnej vôle, keď v závere dokázal streliť tri góly a zdramatizovať duel," povedal Johnson.

Boston na domácom ľade skrotil "predátorov" z Nashvillu a po výhre 5:3 sa priblížil na rozdiel bodu ôsmej postupovej priečke vo Východnej konferencii. Slovenský kapitán Bruins Zdeno Chára bol opäť najvyťažovanejším hráčom tímu, odohral 21 minút a 46 sekúnd, počas ktorých sa prezentoval štyrmi strelami a zapísal si plusový bod. Nashville prehral v Bostone v riadnom hracom čase po piaty raz v rade.

Texaský klub po prvý raz v tomto ročníku prehral na nulu.

Toronto sa po troch prehrách dočkalo víťazstva, keď triumfovalo na ľade Dallasu jednoznačne 4:0. Brankár "javorových listov" Jonathan Bernier chytil všetkých 43 striel súpera a zaknihoval si druhé čisté konto v sezóne a celkovo deviate v profiligovej kariére. Texaský klub po prvý raz v tomto ročníku prehral na nulu. Z výhry Maple Leafs mal radosť aj slovenský krídelník Richard Pánik, ten však vo štvrtom útoku odohral iba štyri minúty, napriek tomu si stihol pripísať plusku.

Zo shutoutu sa tešil aj ruský brankár v službách Colorada Semjon Varlamov. Ten sa vrátil po zranení slabín a vo svojom prvom štarte od 5. decembra pomohol "lavíne" 26 zákrokmi k suverénnemu víťazstvu 5:0 nad St. Louis. Bolo to už jeho 15. čisté konto v NHL. V predzápasovom ceremoniáli ocenil domáci klub obrancu Brada Stuarta za jeho jubilejný 1000. zápas v základnej časti profiligy.

Kanonier "jazdcov" Rick Nash

V dueli dvoch tímov hrajúcich vo výbornej forme NY Rangers zdolali doma Washington 4:2 a natiahli tak víťaznú sériu na sedem stretnutí. Kanonier "jazdcov" Rick Nash sa postaral o dva góly vrátane víťazného a pridal asistenciu, veterán Martin St. Louis vsietil zvyšné dva presné zásahy domácich. Capitals nebodovali prvýkrát po deviatich zápasoch.

V NHL teraz nasleduje vianočná prestávka, ďalšie zápasy sa budú hrať až po sviatkoch v noci na nedeľu.

Prvý gól Tomáša tatara v zápase s Buffalom:





sumáre NHL:



COLORADO - ST. LOUIS 5:0 (2:0, 3:0, 0:0)

Góly: 16. E. Johnson (Duchene, MacKinnon), 19. Redmond (O'Reilly, Landeskog), 26. Tanguay (Iginla, Stuart), 37. O'Reilly (Landeskog, Stuart), 38. Iginla (Mitchell, Tanguay). Brankári: Varlamov - Allen (41. Brodeur), strely na bránku: 41:26, 17.634 divákov.



NEW JERSEY - CAROLINA 1:2 pp a sn (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 14. Gionta (S. Bernier, Ruutu) - 52. Hainsey (Dwyer, SEKERA), rozh. samost. nájazd Terry. Brankári: Schneider - Chudobin, strely na bránku: 19:33, 16.101 divákov.



DALLAS - TORONTO 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Góly: 1. Kadri (van Riemsdyk, Kessel), 27. van Riemsdyk (Kadri, J. Bernier), 31. Bozak (Phaneuf, Kessel), 57. Santorelli (van Riemsdyk). Brankári: Lehtonen - J. Bernier, strely na bránku: 43:26, 18.532 divákov.



CHICAGO - WINNIPEG 1:5 (0:3, 1:1, 0:1)

Góly: 33. HOSSA (Saad) - 10. Perreault (Frolík, Scheifele), 14. Little (Ladd, Wheeler), 16. Peluso (Slater, Thorburn), 29. Perreault (Byfuglien, Ladd), 56. Wheeler. Brankári: Crawford (16. Raanta) - Hutchinson, strely na bránku: 39:26, 22.095 divákov.



DETROIT - BUFFALO 6:3 (1:2, 1:1, 4:0)

Góly: 11. Weiss (Kindl, Nyquist), 38. DeKeyser (JURČO, Glendening), 45. Zetterberg (Dacjuk, Abdelkader), 52. TATAR (DeKeyser, Nyquist), 55. Franzén (Zetterberg, Kindl), 58. TATAR (Smith, Nyquist) - 3. Deslauriers (Stafford, Flynn), 14. Stewart (Hodgson, Grigorenko), 29. Benoit (Flynn). Brankári: Mrázek - Neuvirth, strely na bránku: 39:16, 20.027 divákov.



BOSTON - NASHVILLE 5:3 (2:2, 2:0, 1:1)

Góly: 3. Marchand (Bergeron), 10. Krejčí (Krug, Lucic), 26. Eriksson (Bartkowski, Kelly), 31. Marchand (Bergeron, Miller), 60. Eriksson (Bergeron, Kelly) - 8. Wilson (Neal, Ekholm), 12. Järnkrok (Ekholm, Beck), 47. Beck (Järnkrok, Weber). Brankári: Rask - Hutton, strely na bránku: 25:25, 17.565 divákov.



EDMONTON - ARIZONA 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)

Góly: 7. Schultz (Hunt, Arcobello) - 2. Gagner (Erat, Hanzal), 5. Erat (Murphy, Gagner), 28. Yandle (Doan, Vermette), 45. Gormley (Hanzal, Gagner), 45. Gagner (Gormley, Hanzal). Brankári: Scrivens (5. Fasth) - Dubnyk, strely na bránku: 27:22, 16.839 divákov.



TAMPA BAY - PITTSBURGH 4:3 (2:0, 2:1, 0:2)

Góly: 7. T. Johnson (Kučerov, Palát), 20. T. Johnson (Palát, Hedman), 21. Kučerov (Carle, Filppula), 23. T. Johnson (Kučerov, Palát) - 31. Hörnqvist (Klinkhammer), 50. Kunitz (Malkin), 59. Letang (Hörnqvist, Malkin). Brankári: Vasilevskij - Fleury (21. Zatkoff), strely na bránku: 27:29, 19.204 divákov.



NEW YORK RANGERS - WASHINGTON 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)

Góly: 4. Nash (Zuccarello-Aasen, Brassard), 22. St. Louis (Boyle, Brassard), 46. Nash (Zuccarello-Aasen), 57. St. Louis (Nash, Stepan) - 46. Kuznecov (Brouwer, Carlson), 52. Ovečkin (Carlson, Johansson). Brankári: Lundqvist - Holtby, strely na bránku: 27:32, 18.006 divákov.



MINNESOTA - PHILADELPHIA 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)

Góly: 11. Scandella (Spurgeon, Parise), 24. Coyle (Pominville, Suter) - 8. Couturier (Umberger), 10. Giroux (L. Schenn, Voráček), 36. Simmonds (B. Schenn, Streit), 46. Lecavalier (MacDonald, Bellemare), 60. Raffl (Voráček). Brankári: Kuemper - Emery, strely na bránku: 24:30, 19.020 divákov.



NEW YORK ISLANDERS - MONTREAL 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)

Góly: 13. Okposo (Tavares, VIŠŇOVSKÝ) - 27. Markov (Subban), 32. Gallagher (Gončar, Galchenyuk), 59. Desharnais (Eller, Parenteau). Brankári: C. Johnson - Price, strely na bránku: 38:21, 16.170 divákov.



Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 15:14 2 0 2 0 5 0

Marián Hossa (Chicago) 17:59 1 0 1 -1 5 0

Tomáš Jurčo (Detroit) 12:55 0 1 1 +1 0 0

Ľubomír Višňovský (NY Islanders) 16:30 0 1 1 0 2 2

Andrej Sekera (Carolina) 24:28 0 1 1 +1 5 0

Andrej Meszároš (Buffalo) 12:34 0 0 0 +2 1 2

Richard Pánik (Toronto) 4:01 0 0 0 +1 0 0

Zdeno Chára (Boston) 21:46 0 0 0 0 2 4



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/