Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Musíme sa učiť rešpektovať výsledky volieb bez agresivity

Zvolený prezident SR P. Pellegrini v TASR TV. Foto: TASR TV

Zvolený prezident P. Pellegrini v EXKLUZÍVNOM rozhovore pre TASR TV bilancuje a zároveň predstavuje svoju víziu výkonu najvyššej ústavnej funkcie. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 12. júna (Teraz.sk) – Voľby sú sviatkom demokracie a jej súčasťou je aj rešpekt k rozhodnutiu ľudí v nich. Je úlohou politikov na Slovensku tento rozmer demokracie svojim voličom pripomínať. V exkluzívnom rozhovore pre TASR to povedal zvolený prezident SR Peter Pellegrini.

Politici sú podľa neho technológovia moci, presne vedia, kde sa nachádza percento voličských preferencií a aj to, ako sa po toto percento zohnúť. V boji o podporu voličov však niekedy nepostrehnú hranicu, kedy sa treba zastaviť, inak hrozí, že napätie v spoločnosti prekročí únosnú hranicu. „Musíme sa naučiť plne rešpektovať výsledok volieb. Nebyť z neho frustrovaní, nebyť agresívni, neplánovať týždeň-dva po neúspechu niektorej zo strán pomaly prevrat,“ zdôraznil nastupujúci prezident.



Demokracia dáva podľa Pellegriniho každej strane nespokojnej so svojim volebným výsledkom šancu na reparát v nasledujúcich voľbách. „Politické strany by mali cítiť, kedy je konflikt ešte zdravý, kedy je vyvolanie emócie ešte v poriadku a kedy presahuje hranice slušného správania alebo bezpečia,“ konštatoval.

Dodal, že príliš veľký nárast napätia evidoval v podstate už od parlamentných volieb a aj preto si za kľúčové heslo prezidentskej kampane zvolil ideu pokoja. „Videl som, že napätie narastalo v rodinách, na pracoviskách, v rôznych skupinách obyvateľstva. Hovoril som o tom, že Slovensko potrebuje začať búrať ten pomyselný múr,“ povedal Pellegrini.



Aj preto s úradujúcou prezidentkou Zuzanou Čaputovou reagovali na tragédiu v podobe ozbrojeného útoku proti predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) spoločne. „Pani prezidentka možno oslovuje jednu časť spoločnosti a ja druhú. Chceli sme občanom povedať, že sa stala hrozná vec, aby sa zdržali prehnaných reakcií. Chceli sme zabrániť nejakej potýčke alebo nebodaj tragickému incidentu,“ pripomenul Pellegrini udalosti po 15. máji.

Spoločnú ambíciu organizovať okrúhly stôl parlamentných politických strán sa podľa neho síce realizovať nepodarilo, chce však na ňu v budúcnosti nadviazať. Cieľom podľa Pellegriniho nemá byť umelé zmierovanie politicky rozdielnych stanovísk alebo robenie priateľov zo súperiacich politikov, ale debata o budúcnosti Slovenska a hraniciach politickej kultúry. „Mám obavy o udržanie elementárnej politickej kultúry aj na pôde parlamentu,“ konštatoval. Za pozitívum však označil uznesenie parlamentu, ktoré pokus o atentát odsúdilo a podporili ho všetci prítomní poslanci.



K tomu, aby bola atmosféra na Slovensku pokojnejšia, môžeme podľa neho prispieť všetci, politici, médiá, aj občania. „Je to úloha 5,5 milióna nás všetkých, ktorí tu žijeme,“ vyhlásil Pellegrini.

Vízia nastupujúceho prezidenta
On osobne by chcel ako prezident nadviazať na pozitíva svojich predchodcov a sám priniesť pridanú hodnotu v podobe podpory spoločenskej diskusie o dlhodobej vízii rozvoja Slovenska. „Chcem veľa cestovať po Slovensku, rozprávať sa s ľuďmi. A ak ste sa ma pýtali na prvú zahraničnú pracovnú cestu, prvá oficiálna je naplánovaná v Česku, u pána prezidenta Pavla, termín je stanovený na 26. júna,“ poznamenal.



Veľkú pozornosť venuje zvolený prezident príprave inauguračného dňa v sobotu 15. júna, počas ktorého sa zložením prísahy na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR ujme výkonu funkcie hlavy štátu. Ako hlava štátu a vrchný veliteľ armády sa zúčastní vojenskej prehliadky, následne svätej omše v dóme sv. Martina. Chce organizovať symbolický medzigeneračný obed a položiť vence k Bráne slobody na Devíne, aj k mohyle M. R. Štefánika na mieste jeho tragického úmrtia.

Budovanie tímu
Poradcom prezidenta Petra Pellegrinoho pre zahraničné otázky a medzinárodnú politiku bude diplomat, bývalý generálny tajomník OBSE a exminister zahraničných vecí SR Ján Kubiš. Zvolený prezident SR Pellegrini to uviedol v exkluzívnom rozhovore pre TASR.

Zahraničnopolitický rozmer práce prezidenta považuje Pellegrini za mimoriadne dôležitý a nechce ho podceniť. V tejto súvislosti pripomenul náročné diplomatické misie Jána Kubiša v službách Organizácie spojených národov (OSN). „Som rád, že budem mať pri sebe takéhoto skúseného diplomata a budem sa s ním vedieť poradiť pri príprave na summity a ťažké diskusie,“ konštatoval Pellegrini.

Dodal, že buduje tím svojich poradcov a oslovuje ľudí v oblastiach, ktoré považuje za prioritné. Zároveň sa pripravuje aj na prevzatie prezidentského úradu. „Mnohí ľudia tam s odchodom pani prezidentky končia vo svojich pozíciách. Mám vlastnú predstavu o tom, ako manažérsky riadiť prezidentský palác,“ povedal Pellegrini.