Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini zastúpi premiéra na neformálnom stretnutí lídrov EÚ

Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini počas vyhlásenia s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou (nie je na snímke) k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave 16. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na zasadnutí budú lídri diskutovať o obsadení hlavných funkcií v inštitúciách EÚ.

Bratislava 14. júna (TASR) - Zvolený prezident SR Peter Pellegrini bude zastupovať premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na neformálnom stretnutí lídrov EÚ v Bruseli. Uskutoční sa v pondelok (17. 6.). Pellegrini to uviedol v rozhovore pre TASR. Na zasadnutí budú lídri diskutovať o obsadení hlavných funkcií v inštitúciách EÚ.

"Vzhľadom na atentát a zdravotný stav premiéra budem musieť dočasne, minimálne už dva dni po inaugurácii, prevziať na seba rolu účastníka neformálneho samitu premiérov a prezidentov v Bruseli," skonštatoval Pellegrini. Pôjde podľa neho o prvé neformálne diskusie po eurovoľbách o obsadení postov šéfa Európskej komisie (EK) či Európskej rady.

Kým lídri EÚ budú na pondelkovom neformálnom zasadnutí diskutovať o obsadení hlavných funkcií v inštitúciách EÚ, ktoré sa vyberajú na základe dohody, Európsky parlament si bude voliť vlastné vedenie v polovici júla.



Prvá oficiálna zahraničná cesta Pellegriniho vo funkcii prezidenta povedie tradične do Českej republiky. Uskutoční sa 26. júna.