Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V bratislavskej Petržalke sa hlasovania domáhajú aj cudzinci

Na snímke deti čakajú na rodičov v chodbe počas hlasovania v Referende 7. februára 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V Petržalke sa hlasuje do 22.00 h v 55 okrskoch.

Bratislava 7. februára (TASR) – Priebeh referenda v bratislavskej mestskej časti Petržalka je zatiaľ pokojný. "Zásadné problémy sme zatiaľ nezaregistrovali. Najčastejšie riešime to, že sa referenda domáhajú zúčastniť ľudia, ktorí nemôžu, lebo nie sú občanmi Slovenskej republiky," povedala pre TASR Denisa Paulenová z Oddelenia organizačných vecí Miestneho úradu (MÚ) Bratislava-Petržalka.

Zatiaľ pokojnú atmosféru potvrdzujú aj členovia niektorých referendových komisií na Základnej škole Pankúchova 4 v Petržalke. Referenda sa podľa nich doteraz zúčastnili väčšinou starší ľudia, ale prišli aj mladšie ročníky. Dôchodkyňa Eva Chovancová sa hlasovania zúčastnila, aby vyjadrila podporu rodine. "Rodinu predsa tvorí otec, mama a deti," povedala pre TASR.

Roman, ktorý patrí medzi mladšiu generáciu, nesúhlasí s tým, aby štát zasahoval do výchovy dieťaťa v oblasti sexuálnych a etických otázok. "Je to proti môjmu presvedčeniu. Rodič má predsa výsostné právo rozhodovať o tom, čo sa bude jeho dieťa učiť a čo nie," podotkol.

Peter, ktorý hlasoval na Základnej škole Holíčska 50 s referendovými otázkami nesúhlasí. "Neriešia problémy tejto spoločnosti a predovšetkým rodiny. Referenda som sa ale zúčastnil, je to predsa len istý prvok demokratickej spoločnosti a každý sa má právo rozhodnúť," dodal.

V Petržalke sa hlasuje do 22.00 h v 55 okrskoch. Svoj hlas tu môže odovzdať 97.592 občanov. Podľa Paulenovej MÚ Petržalka vydal 834 hlasovacích preukazov.