Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Digitalizačný projekt vytvorí vo Vrútkach najmenej 30 pracovných miest

Slovenská národná knižnica v Martine, archívne foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Projekt Slovenskej národnej knižnice si bude vyžadovať prijímanie nových zamestnancov. Pôjde o pozície skenerov, spracovateľov digitálneho obsahu a podobne.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Slovenská národná knižnica (SNK) od 1. novembra postupne obsadí v novom digitalizačnom pracovisku vo Vrútkach najmenej 30 nových pracovných miest. Vytvorené budú v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív.

Pôjde o pozície operátorov skenerov, zamestnancov určených na prípravu dokumentov a pracovníkov pre spracovanie digitálneho obsahu. Digitalizačné pracovisko vo Vrútkach malo pôvodne začať fungovať od apríla tohto roku. "Nebolo však v prevádzke ani v lete. Chýbali niektoré povolenia na prevádzku a nebolo zakúpené ani vybavenie pracoviska," priblížila generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová. Tá sa ujala svojej funkcie v júli tohto roka.

Po jej nástupe sa zabezpečili nevyhnutné materiálno-technické prostriedky na spustenie celého procesu digitalizácie. Koncom septembra sa začalo pracovať na dvoch plošných a dvoch klinových skeneroch. Okrem toho sa nainštalovali ďalšie dva na archívne dokumenty. "Na pracovisku sa nachádza aj ďalších sedem poloautomatických a ručných skenerov, ktoré budú nainštalované v priebehu nasledujúcich týždňov," dodala Krištofová. Knižnica bude postupne do Vrútok presúvať obsah knižničných fondov na digitálne spracovanie.

Na základe národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív je naplánované, že SNK do júna 2015 zdigitalizuje 259.495.150 strán knižničných a archívnych dokumentov. Jeho rozpočet je stanovený na 49,5 milióna eur.

Prijímanie nových zamestnancov bude v Slovenskej národnej knižnici pokračovať, keďže v najbližších mesiacoch je plánované rozširovanie prevádzky digitalizačného pracoviska na viac zmien.