Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Festival Hudba Trnave je tento rok poctou saxofónu

Na ilustračnej snímke saxofón. Foto: TASR/AP

Festival vznikol v roku 2003 z iniciatívy Moyzesovho kvarteta, hlavným organizátorom od jeho začiatku je jeho člen Ján Slávik.

Trnava 18. novembra (TASR) – Devätnásty ročník festivalu Hudba Trnave bude počas nadchádzajúceho víkendu (20. - 21. 11.) poctou saxofónu. Podujatie, ktorého organizátorom je Moyzesovo kvarteto, je každoročne venované jednému hudobnému nástroju. Uskutoční sa tradične v Galérii Jána Koniarka (GJK), tentoraz však v jej priestoroch v Koppelovej vile na Zelenom kríčku. Informuje o tom organizátor.

Ako prvé je na programe sobotné koncertné vystúpenie Pressburg Saxophone Quarteta, o 16.00 h odznejú skladby W. A. Mozarta, A. Glazunova, B. Bartóka a ďalších autorov. O 18.00 h bude nasledovať ďalší koncert – hudbu Prvej republiky poslucháčom predstaví Fats Jazz Band, jeho program je zostavený z najznámejších swingových melódií. V nedeľu Moyzesovo kvarteto so saxofonistom Nikolajom Nikitinom a klaviristom Ľubošom Šrámekom zahrá o 18.00 h diela A. Dvořáka, O. Ferenczyho a tiež autorské skladby.

Festival vznikol v roku 2003 z iniciatívy Moyzesovho kvarteta, hlavným organizátorom od jeho začiatku je jeho člen Ján Slávik. V uplynulých rokoch bol poctou husliam, kontrabasu, fagotu, hoboju, flaute, viole, violončelu či klarinetu, naposledy to bol cimbal a harfa. Hudba Trnave zakaždým dávala priestor špičkovým slovenským interpretom a premiéram diel slovenských autorov.