Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Primátor Košíc a predseda Košického kraja chcú opäť rokovať o EYOF

Na archívnej snímke Jaroslav Polaček. Foto: TASR František Iván

Prvotne predložený rozpočet na EYOF 2021, odsúhlasený mestom Košice i Slovenským olympijským výborom, je vo výške 25,45 milióna eur. Z toho štát potvrdil spoluúčasť sumou vo výške 12 miliónov eur.

Košice 27. februára (TASR) – Rokovania predstaviteľov mesta Košice, Košického samosprávneho kraja (KSK) a vlády SR o organizácii Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF), ktorý sa má v Košiciach konať v roku 2021, v stredu v Bratislave neviedli k žiadnym spoločným záverom. Primátor Košíc Jaroslav Polaček a predseda KSK Rastislav Trnka žiadajú vládu spolu o podporu zhruba 40 miliónov eur na športovú infraštruktúru, vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) považuje tieto financie za nepodložené.

"Na rokovaní s predsedom vlády pre investície a informatizáciu sme dnes nedospeli k žiadnemu záveru. Preto je potrebné rokovať ďalej. Ak pán Raši tvrdí niečo iné, zrejme bol dnes na inom stretnutí, než my dvaja s pánom primátorom. Budeme trvať na ďalšom stretnutí s kompetentným členom vlády tak, aby sme odpoveď na otázku, či vláda podporí EYOF vo vyššej miere a či je na výstavbu športovej infraštruktúry dostatok finančných prostriedkov," uviedol po rokovaní pre TASR Trnka.



Primátor Polaček kritizoval vyjadrenia vicepremiéra po rokovaní pre médiá. "My sme mu za mesto Košice a KSK zdôraznili, že EYOF chceme a vieme zorganizovať, avšak bez pomoci štátu a finančnej podpory určenej na elimináciou rizík kvôli extrémne krátkemu času do začiatku EYOF to, žiaľ, nebudeme môcť zvládnuť. Pán Raši trval na tom, že vláda na EYOF vyčlení zo svojich zdrojov 12 miliónov eur. A to sme sa ešte od neho dozvedeli, že tých 12 miliónov eur nepôjde do výstavby športovísk, ale budeme ich môcť použiť len ako bežné výdavky, súvisiace s organizáciou tohto týždňového podujatia. Výdavky na organizáciu sú pritom ešte vyššie," uviedol primátor.

Polaček tiež konštatoval, že po svojom nástupe do funkcie primátora nenašiel po bývalom vedení mesta, vrátane obdobia Rašiho pôsobenia v úrade primátora, žiadne štúdie, projektové dokumentácie, zmluvy či rozpočty aj s alternatívami na výstavbu alebo rekonštrukciu športovísk. "Niet divu, že referát športu a mládeže nedokáže za uplynulé dva roky zdokladovať prácu na tomto projekte, keď vtedajšie vedenie mesta sa naň úplne vykašľalo," uviedol.

Prvotne predložený rozpočet na EYOF 2021, odsúhlasený mestom Košice i Slovenským olympijským výborom, je vo výške 25,45 milióna eur. Z toho štát potvrdil spoluúčasť sumou vo výške 12 miliónov eur. Následne sa odhadované celkové náklady na EYOF 2021 zo strany mesta a kraja niekoľkokrát zvýšili, aktuálne až na zhruba 100 miliónov eur.

Podľa oznámenia sa primátor mesta a predseda KSK vyjadria k organizácii EYOF 2021 v piatok (1. 3.) na spoločnej tlačovej konferencii.