Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Stratená socha Krista trpiteľa je späť na Chrenovej

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najstaršiu kultúrnu pamiatku z 18. storočia dnes už mestskej časti Nitry nájdenú v Kňazskom seminári zreštaurovali a umiestnili v areáli Farského kostola sv. Martina v Chrenovej.

Nitra 30. júla (TASR) – Socha Krista trpiteľa sa po rokoch opäť vrátila na Chrenovú do Nitry. Pamiatka z 18. storočia je najstaršou kultúrnou pamiatkou dnes už mestskej časti Nitry. Umiestnená je v areáli Farského kostola sv. Martina.

Socha pochádza z roku 1770, z čias Márie Terézie. Pôvodne bola umiestnená pri starej zvonici v obci Tormoš, čo je historický názov dnešnej Chrenovej. Tormoš bola typická roľnícka obec s 1800 obyvateľmi. Jej centrom bola dnešná fara, ktorá stojí vedľa kostola sv. Martina.

Približne v roku 1960 sa začalo s výstavbou nových panelákov na Chrenovej. Pôvodná dedina postupne zanikala a vzniklo nitrianske sídlisko. Socha pri zvonici stála až do roku 1975. „V čase vrcholiacej normalizácie bola z ideologických dôvodov násilne odstránená a uložená na neznáme miesto,“ uviedol rodák z Chrenovej, historik Imrich Točka. Ten po soche dlhé roky pátral. Vlani sa mu ju podarilo objaviť v átriu Kňazského seminára v nitrianskom Hornom meste.

Správca rímsko-katolíckej farnosti na Chrenovej následne zabezpečil jej odbornú reštauráciu a umiestnenie v areáli Kostola sv. Martina.