Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Stropkove ocenia významné osobnosti a kolektívy

Marika Gombitová, foto z archívu. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Čestné občianstvo bolo udelené 20 osobnostiam.

Stropkov 13. októbra (TASR) - Slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva spojené s ocenením významných osobností a kolektívov, ktoré sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o rozvoj a propagáciu mesta, sa uskutoční v piatok (15. 10.) v divadelnej sále Stropkove. Podujatie sa pôvodne malo konať pri príležitosti 616. výročia prvej písomnej zmienky o meste ešte v marci 2020. Z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 ho presunuli. TASR o tom informoval hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

"Tunajšie osobnosti a kolektívy oceňujeme od roku 2004 a pred tromi rokmi sme založili tradíciu konania sa podujatia pri príležitosti výročia prvej písomnej zmienky o Stropkove, ktorá pripadá na 12. marec 1404. Verím, že na budúci rok už budeme môcť podujatie zorganizovať práve na výročie tejto významnej udalosti," uviedol primátor Ondrej Brendza.

Čestné občianstvo bude udelené in memoriam významnej osobnosti prvej polovice 20. storočia, americkému bankárovi Michalovi Bosákovi, rodákovi z neďalekého Okrúhleho, za výrazný prínos a podiel pri obnove rímskokatolíckeho kostola po prvej svetovej vojne, za finančnú pomoc a dary pre národné a cirkevné ciele.

Cenu mesta Stropkov dostane podnik Tesla Stropkov pri príležitosti 60. výročia jeho vzniku. Výročie, 350 rokov založenia, si vlani pripomenulo tunajšie Bratstvo svätého škapuliara, najstaršie v strednej Európe. Ocenenie získa za stáročné šírenie mariánskej úcty, duchovného života a kresťanskej kultúry.

"Ďakovným listom bude ocenený dlhoročný stropkovský bežec a propagátor behu Milan Fek, za dlhoročnú aktívnu organizačnú prácu v oblasti športu a udržanie tradície pretekov Stropkovská dvadsiatka. Za dlhoročnú aktívnu prácu v oblasti amatérskej fotografickej tvorby bude ocenený aj Stropkovský fotoklub. Ďakovné listy tiež dostanú včelár Gabriel Foťko, Grazyna Ostrowska za dlhoročnú medzinárodnú spoluprácu s mestom a športovec Milan Pado za úspešnú medzinárodnú reprezentáciu mesta v oblasti silového športu," priblížil Novák.

Cena primátora mesta bude udelená futbalovému klubu MŠK Tesla Stropkov pri príležitosti 100. výročia prvého oficiálneho futbalového stretnutia v Stropkove a šírenie dobrého mena mesta v oblasti športu doma i v zahraničí.

Slávnostné zasadnutie zastupiteľstva spojené s oceňovaním sa doteraz konalo 11-krát. Čestné občianstvo bolo udelené 20 osobnostiam. Boli medzi nimi napríklad Metod Dominik Trčka, bývalý riaditeľ podniku Tesla Michala Štepita, ako aj speváčky Marika Gombitová a Beáta Dubasová.