Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Poslanec Alojz Hlina chcel interpelovať ministrov, neuspel

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Do miestnosti, kde vláda rokovala, ho nevpustili.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina sa chcel dnes zúčastniť na zasadnutí vlády a interpelovať ministrov, neuspel však. Do miestnosti, kde vláda rokovala, ho nevpustili, čo poslanec vníma ako absolútnu aroganciu moci. Na vládu by podľa svojich slov neprišiel, keby mal možnosť predniesť interpelácie v parlamente, čo sa nestalo. Chcel byť preto "ústretový" a prísť priamo za členmi kabinetu.

"Zasadnutia vlády sú podľa kompetenčného zákona neverejné, štátne orgány, a teda aj Úrad vlády môže konať len v medziach platnej ústavy a zákonov," reagovala premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová. Podľa Hlinu má poslanec možnosť interpelovať poslancov, pričom v Ústave SR nie je napísané, že kde tak má urobiť. Pokiaľ sú pochybnosti, myslí si, že by sa ústava mala zmeniť.

Dôvodom poslaneckej iniciatívy sú udalosti z júla, keď chcel Hlina interpelovať niektorých ministrov v rámci riadneho rokovania parlamentu. Členovia kabinetu však v rokovacej sále neboli (ich prítomnosť prikazuje rokovací poriadok) a Hlina odmietol svoje dotazy odkazovať na diaľku.

Hlina požiadal o možnosť zúčastniť sa na rokovaní vlády premiéra už dávnejšie. Vzhľadom na to, že na svoj list nedostal žiadnu odpoveď, považoval to za vyjadrenie postoja, že neexistujú dôvody na zamietnutie jeho žiadosti o účasť na rokovaní vlády SR.