Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

B. Kollár: Ako koaličná strana nemôžeme hlasovať za odvolanie ministra

Na snímke zľava poslanec NRSR Peter Pellegrini (nezaradený), predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) a podpredseda NRSR Peter Pčolinský (Sme rodina) počas hlasovania na 75. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

SaS avizovala, že pri hlasovaní o odvolávaní Mikulca sa poradí poslanecký klub. Šéf liberálov Richard Sulík je za jednotný postoj strany.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Niektorí poslanci Národnej rady (NR) SR zo Sme rodina by hlasovali za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), no ako koaličné hnutie nemôžu hlasovať za odvolanie koaličného ministra. Vypláva to z vyjadrenia predsedu parlamentu a lídra Sme rodina Borisa Kollára. Nevylúčil, že niektorí poslanci by aj napriek jeho nesúhlasu či odporúčaniu mohli dodať hlasy.

"Máme problém s Mikulcom už dávno," uviedol Kollár s tým, že problémy vnímajú v riadení rezortu aj v aktuálnej migračnej kríze. Situáciu podľa jeho slov ministerstvo nezvláda, poukázal na dianie pri českých hraniciach. Mikulcovi vyčíta, že neurobil opatrenia na slovensko-maďarskej hranici. "Nemôžeme riešiť situáciu tak, že českú políciu obviníme z prevádzačstva," podotkol predseda parlamentu. Najprv by sa podľa neho mala slovenská polícia pozrieť do svojho taniera a začať konať.

Nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD podporujú vyslovenie nedôvery Mikulcovi. "Hrozí nám migračná kríza spôsobená nielen udalosťami na Ukrajine, ale aj utečencami z tretích krajín a naše hranice sú ako deravý ementál," vyhlásil líder strany Peter Pellegrini. Exministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Denisa Saková skonštatovala, že Mikulec a jeho nominanti situáciu s migráciou nezvládajú od začiatku a vyčíta im nekonanie. Dodala, že je na rozhodnutí SaS a nezávislých poslancoch, či minister vo funkcii ostane alebo sa vytvorí priestor na lepšiu náhradu.

SaS avizovala, že pri hlasovaní o odvolávaní Mikulca sa poradí poslanecký klub. Šéf liberálov Richard Sulík je za jednotný postoj strany.

Opozičný Smer-SD počas dňa podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi vnútra. Vyčíta mu situáciu na hraniciach s Českou republikou, ktorá obnovila kontroly.

Minister vnútra je podľa svojich slov pripravený čeliť odvolávaniu. Považuje za legitímne právo poslancov iniciovať jeho odvolávanie. Hovorí však o klamstvách opozície. Slovensko podľa neho migračnú vlnu zvláda dobre. Poukázal na policajné hliadky po celom Slovensku, spoločné hliadky s Maďarskom aj na policajtov na srbsko-maďarskej hranici na posilnenie vonkajšej hranice. Zdôraznil, že nemá zmysel zavádzať vnútorné kontroly. Slovensko preto podľa neho vytvára tlak na riešenie situácie zo strany Európskej komisie.