Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Bývalí vysokí funkcionári HZDS a SNS sa spojili do Národnej koalície

Na kombosnímke zľava Sergej Kozlík, Anna Belousovová a Milan Urbáni Foto: TASR

Národná koalícia chce využiť voľný priestor v spektre národne orientovaných strán.

Bratislava 23. júna (TASR) - Bývalí predstavitelia ĽS-HZDS a SNS Milan Urbáni, Sergej Kozlík a Anna Belousovová sa spojili do Národnej koalície. Vytvorili ju zo strán, ktoré založili po odchode z predchádzajúcich strán alebo po ich zániku. Národná koalícia má byť spojením národne a kresťansky orientovaných politických strán. Informovali politické subjekty, ktoré chcú ísť spolu takto do parlamentných volieb v roku 2016.

Urbáni má Stranu moderného Slovenska, Kozlík Stranu demokratického Slovenska a Belousovová Národ a Spravodlivosť - naša strana. "Národná koalícia sa postupne transformuje na politickú stranu s cieľom vstúpiť do blížiacich sa parlamentných volieb, pričom bude otvorená aj pre ďalšie národne a kresťansky orientované politické subjekty," píše sa v stanovisku.

Národná koalícia chce využiť voľný priestor v spektre národne orientovaných strán. "Pretože Slovensko hlavne dnes potrebuje skutočnú a razantnú národnú stranu odmietajúcu extrémizmus a zneužívanie národnej myšlienky na vytĺkanie politického kapitálu či politický biznis," uvádza sa ďalej v stanovisku.


Strany rokujú aj s Novou demokraciou, ktorej šéfuje Tibor Mikuš, ďalší z bývalých členov už zaniknutej ĽS-HZDS. Dohodu by chceli strany nájsť aj so Stranou zelených. "Okrem toho záujem o podporu tejto myšlienky prejavili aj občianske združenia a ďalšie organizácie," informujú v stanovisku.