Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

BUDAJ: Deklarácia o Mečiarových amnestiách slúži poslancom ako alibi

Na snímke poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA). Foto: TASR - Martin Baumann

Narážal na poslancov z klubu Mosta-Híd. Podľa Budaja viacerí z nich riešia otázku, ako môžu teraz stáť na strane premiéra Fica, ktorý zrušenie amnestií nepodporuje, keď oni ho v minulosti podporovali.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Deklarácia o amnestiách Vladimíra Mečiara z roku 1998, ktorú navrhuje vláda schváliť Národnej rade (NR) SR, má slúžiť ako alibi pre poslancov, ktorí by chceli hlasovať za zrušenie Mečiarových amnestií. Myslí si to poslanec z OĽaNO-NOVA Ján Budaj, ktorý zrušenie Mečiarových amnestií navrhuje.

"Prichádza deklarácia, ktorá má podľa mojej mienky poslúžiť pre časť poslancov ako alibi, aby už mohli povedať, že dávajú ruky preč od svojej zodpovednosti za spravodlivosť vo veci únosu a vraždy," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Budaj.

Narážal na poslancov z klubu Mosta-Híd. Pripomína, že títo poslanci v minulosti podporili zrušenie Mečiarových amnestií. Podľa Budaja viacerí z nich dnes riešia otázku, ako môžu teraz stáť na strane premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý zrušenie amnestií nepodporuje, keď oni ho v minulosti podporovali.

Viacerí poslanci Mosta-Híd podľa Budaja povedali, že sú pripravení podporiť zrušenie amnestií. Tým, že dostanú spomínanú deklaráciu, získajú podľa Budaja argument, prečo nehlasovať za zrušenie. "Robert Fico prináša pre týchto poslancov alternatívu - nehlasujte za zrušenie, ktoré by uvoľnilo ruky spravodlivosti, hlasujte za deklaráciu, ktorá vyjadrí poľutovanie a nič viac neurobí," poznamenal Budaj.

Zároveň zdôraznil, že deklarácia nepomôže vyriešiť prípad únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. ani vraždu Roberta Remiáša. Zrušenie by to však podľa Budaja umožnilo. "Keby sa vám stal únos alebo vražda, iste by ste sa v otázke spravodlivosti, najmä ak by boli vinníci viac-menej jasní, neuspokojili s tým, že namiesto potrestania by sa vydala deklarácia," doplnil Budaj.



V texte navrhovanej deklarácie sa píše, že slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia občana Ing. Michala Kováča do cudziny 31. augusta 1995. Tiež, že spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta SR.

Parlament by mal v deklarácii skonštatovať, že odsudzuje akt zavlečenia občana Slovenskej republiky do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno Slovenskej republiky.

NR SR odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov, uvádza sa ďalej v deklarácii.

"Myslím si, že je to adekvátna reakcia na právny stav, ktorý máme, na dobu, ktorá uplynula od toho obdobia, a myslím si, že vyjadruje jednoznačne postoj vlády," uviedol na margo prijatého návrhu deklarácie minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).