Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. zostáva naďalej vo väzbe

Na archívnej snímke Dušan K. Foto: TASR Jaroslav Novák

Senát NS SR zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 11. mája.

Bratislava 18. mája (TASR) - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. zostáva naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom v utorok Najvyšší súd (NS) SR na svojom neverejnom zasadnutí. Senát NS SR zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 11. mája. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Senát 2T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí o sťažnosti obvineného Dušana K. proti uzneseniu ŠTS z 11. mája, ktorým bolo rozhodnuté o ponechaní obvineného vo väzbe a zamietnutí jeho žiadosti o prepustenie z väzby, ako aj o nenahradení väzby písomným sľubom a dohľadom probačného a mediačného úradníka nad obvineným, rozhodol tak, že sťažnosť obvineného ako nedôvodnú zamietol," konkretizovala hovorkyňa.

ŠTS 11. mája rozhodol o ponechaní už obžalovaného Dušana K. vo väzbe a konštatoval dôvody aj kolúznej, aj preventívnej väzby. Zároveň samostatným výrokom zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu a túto mu ani jedným z ponúkaných inštitútov nenahradil. Zákonná sudkyňa Pamela Záleská nariadila vtedy aj termín hlavného pojednávania na 7. až 9. a následne na 13. až 15. júla.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na súd obžalobu na Dušana K. obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov 20. apríla. Dušana K. zadržali a obvinili v októbri 2020. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Koncom marca Dušana K. obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku. Dušan K. mal prijať úplatok vo výške 50.000 eur od podnikateľa Petra K. Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa R.