Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Dolinský: Veríme, že umenie lieči, náš ústav je umeleckou nemocnicou

Naarchívnej snímke riaditeľ Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Úmrtnosť na nádorové ochorenia klesá. Ochorení je síce viac, ale vieme ich oveľa úspešnejšie liečiť a viaceré aj vyliečiť, uviedol riaditeľ Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Umenie pre život je názov tanečného galavečera, ktorý na podporu Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave pripravil Baletný súbor Slovenského národného divadla. Jubilejný 5. ročník tohto exkluzívneho podujatia sa uskutoční vo štvrtok večer 5. novembra v sále opery a baletu novej budovy SND. Realizáciu tohto podujatia majú v rukách dvaja menovci – Jozef Dolinský, riaditeľ Národného onkologického ústavu a Jozef Dolinský ml., riaditeľ Baletu SND.

Myšlienku podpory boja proti onkologickým chorobám v spojení s tanečným umením rozvíjajú umelci už piaty rok. Zámerom podujatia Umenie pre život, ktoré iniciuje Národný onkologický ústav spolu s prvou baletnou scénou, je predovšetkým zviditeľniť problematiku prevencie a liečby onkologických ochorení smerom k širokej verejnosti. Názov Umenie pre život vychádza z filozofie NOÚ – Umenie liečiť a Združenia priateľov NOÚ – Umenie pomáhať. Spolu s poprednými sólistami baletu SND sa predstavia protagonisti významných svetových baletných scén.

Činnosť NOÚ priblížil v rozhovore pre TASR jeho riaditeľ Jozef Dolinský.

Zriaďovacou listinou zo dňa 30. mája 1990 vznikol z Ústavu klinickej onkológie Národný onkologický ústav so sídlom v Bratislave, oslávil teda 25 rokov činnosti.
Nastúpil som do NOÚ ako sekundárny lekár pred 16 rokmi, už to je pomerne dlhý čas od začiatku mojej kariéry. Poukázal by som na to, aký progres nastal v liečbe nádorových ochorení. Sme svedkami významných pokrokov, keď som začínal ako lekár v NOÚ, tak rakovina prsníka v tzv. metastatickom štádiu bola považovaná za smrteľné ochorenie. Dnes po 20 rokoch rakovina prsníka v tom najpokročilejšom štádiu je považovaná za chronické ochorenie žien s prognózou, ktorá je porovnateľná s prognózou iných nenádorových ochorení, ktoré postihujú populáciu žien, ako napr. chronické srdcové zlyhávanie. Podobne rakovina hrubého čreva a konečníka, veľa sa o tom teraz píše v súvislosti s údeninami. Slovensko je líder vo výskyte tejto choroby. Opäť, pred 20 rokmi existoval na Slovensku jeden registrovaný liek. Dnes ich je osem a prežívanie pacientov sa významným spôsobom asi sedemnásobne predĺžilo. Sme teda svedkami veľkých pokrokov vo vývoji liečby onkologických ochorení, sme svedkami vo vývoji aj v samotnej nemocnici.

Váš ústav sa riadi špeciálnou, umeniu blízkou filozofiou.
Áno, v poslednom období sme vštepili ústavu novú pečať takzvanej umeleckej nemocnice. Súvisí to s tým, že NOÚ vnímame liečbu ako umenie, pretože onkologický pacient je predsa len iný ako pacient, ktorý prichádza do všeobecnej nemocnice. Pre nás je liečiť pacienta umením liečiť, lebo naši pacienti sa k nám opakovane vracajú, ostávajú v našej starostlivosti rôzne dlhé obdobia, týždne, mesiace, roky. Chceme pre pacientov a ich najbližšie rodiny vytvoriť veľmi príjemné, rodinné zázemie a prostredie, keď už sa sem musia vracať, aby sa vracali radi. Chceme to robiť a robíme to aj prostredníctvom umenia, pretože veríme, že umenie lieči. Chceli sme využiť a využívame priaznivé atribúty umenia a pozitívne emócie, ktoré umenie evokuje a chceme ich rozvíjať práve v takomto sterilnom a pre mnohých pochmúrnom prostredí, ako je onkologický ústav. Dá sa povedať, že NOÚ sa stal akousi umeleckou nemocnicou.

Aké je technické a prístrojové zázemie ústavu v porovnaní s európskym štandardom?
Navštívil som a pravidelne navštevujem viaceré zahraničné centrá, či už v Európe aj v Spojených štátoch. Musím povedať, že vybavenie ústavu aj liečba, ktoré poskytuje, je absolútne na porovnateľnej úrovni s klasickými svetovými onkologickými centrami. Napokon, NOÚ je dokonca vnímaný ako jedno zo svetových centier, kde sa realizuje napríklad medzinárodný výskum nových liekov a nových liečebných možností. V súčasnosti prebieha u nás asi 40 medzinárodných štúdií, ktoré riadia renomované svetové organizácie. Sme na porovnateľnej úrovni ako tradičné európske a svetové onkologické ústavy.

Možno vyjadriť percentuálnu úspešnosť liečby onkologických ochorení?
Na túto otázku nie je jednoduché odpovedať. Ale šanca je oveľa vyššia ako v minulosti, napokon to vyplýva aj z údajov, ktoré máme z národného onkologického registra, napríklad z roku 2008, kedy, bohužiaľ, na jednej strane pribúda počet nádorových ochorení, na druhej strane dokážeme dnes diagnostikovať viac ochorení vďaka diagnostickým možnostiam a dokonca v rannejších štádiách. Dobrá správa je, že úmrtnosť na nádorové ochorenia klesá. Ochorení je síce viac, ale vieme ich oveľa úspešnejšie liečiť a viaceré aj vyliečiť. Dôležité je prísť včas, pretože platí, čím skôr pacient príde, tým sú šance na vyliečenie vyššie.

Čo vám v ústave chýba, čo by naplnilo vašu spokojnosť?
Plánujeme obohatiť technický park o nové diagnostické prístroje, máme pred sebou niekoľko významných projektov. Už o pár týždňov začíname budovanie úplne nového centra chirurgie prsníka, samostatného 12-lôžkového oddelenia, ktoré bude poskytovať najnovšie a najkomplexnejšie chirurgické prístupy k liečbe rakoviny prsníka. Ide o najčastejšie ochorenie a naše ženy si to zaslúžia. Do tímu pritom prizývame špičkových plastických chirurgov, takže chcem poskytovať chirurgickú liečbu ruka v ruke s liečbou plastickou. Tento projekt chceme ukončiť na jar 2016.

Zaparkovať pred vašim ústavom v dopoludňajšom čase nie je jednoduché.
Máme pripravené viaceré projekty orientované na pacienta, ten je pre nás na prvom mieste. Jedným z tých dôležitých je projekt rekonštrukcie vstupu do ústavu kvôli alarmujúcej každodennej dopravnej situácii, chceme rozšíriť počet parkovacích státí, chceme pri vstupe vybudovať galériu, ktorá by poskytovala doplnkové služby súvisiace s onkologickou starostlivosťou, to znamená, výdaj zdravotníckych pomôcok, parochňové štúdio pre naše dámy, vylepšiť priestor tzv. centrálnej karty, kde pacienti prvýkrát prichádzajú do kontaktu s ústavom. Zavádzame nový informačný a navigačný systém, ktorý navedie pacienta tam, kde chce prísť. Na pacientoch nám veľmi záleží.


Významnou pomocou pre váš ústav je Združenie priateľov Národného onkologického ústavu.
Snažíme sa zapájať umenie do našich každodenných aktivít. Nielen výtvarné alebo sochárske, ale aj napríklad tanečné umenie. V roku 2013 sme prijali novú filozofiu umenie liečiť a naším najvýznamnejším partnerom sa stalo občianske Združenie priateľov NOÚ, ktoré sme spolu s ďalšími lekármi ústavu založili v roku 2009 s jasným cieľom -podporovať aktivity výlučne pracovísk NOÚ. Je to veľmi transparentné, veľmi jednoduché v tom, že v správnej rade sedia iba lekári ústavu. Čiže kontrola je jasná, ak získame isté finančné prostriedky, tie späť vložíme do ústavu. Hlavnou filozofiou združenia sa stalo Umenie pomáhať. Od roku 2009 sa nám podarilo získať skoro milión eur, ktoré sme investovali späť do rozvoja nemocnice.

Akým spôsobom je možné prispieť na činnosť vášho ústavu?
Priamo na webovej stránke nášho združenia www.priatelianou.sk, tá stránka je vlastne samostatným platobným nástrojom. Okrem toho sme k dispozícii na sekretariáte NOÚ, kde radi poskytneme informácie o našich ďalších projektoch. Finančné dary prijímame na účte: 2625180899/1100. Opakujem ešte raz, že všetky získané prostriedky sú použité výhradne na aktivity a obnovu NOÚ.