Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Hlasovacie miestnosti sa otvorili včas,komisia má na stole tri podnety

Príprava miestnosti na Referendum na MÚ MČ Košice – Sever 6. februára 2015. Referendum sa bude konať na Slovensku v sobotu 7. februára 2015 od 7.00 hod. do 22.00 hod. Foto: TASR/Milan Kapusta

Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR.

Bratislava 7. februára (TASR) - Všetky referendové miestnosti sa na Slovensku otvorili načas o 7.00 h. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Zároveň začala zasadať Ústredná komisia pre referendum (UKR), ktorá má na stole tri podnety.

Prvý sa týka posudzovania platnosti hlasovacích lístkov. Ďalší je o údajne zlom informovaní voličov v Rádiu Expres, kde mali mylne informovať, že odpovede na hlasovacom lístku sa krúžkujú. Posledný podnet sa týka nesprávneho vyhotovenia zoznamu voličov. "Pri referende zoznam voličov je veľmi dôležitý. Z neho sa potom vypočítava kvórum pre posudzovanie úspešnosti alebo platnosti alebo neplatnosti výsledkov referenda," vysvetlila Chmelová.

Referendové komisia si po prerokovaní podnetov určí program dňa a pôjde kontrolovať priebeh hlasovania v jednotlivých okrskoch. "Po zatvorení miestností na hlasovanie jej úlohou bude monitorovať priebeh sčítavania a uzatvárania zápisníc a takisto preberanie zápisníc z obvodných volebných komisií," dodala Chmelová.

Hlasovacie miestnosti sa zatvoria o 22.00 h. Priebežné aj definitívne výsledky budú k dispozícii na webovej stránke www.volbysr.sk.



Občania sa v referende vyjadrujú k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.