Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V. Crmoman: Ideme do časovo neobmedzeného štrajku

Na snímke vľavo Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) Foto: TASR/Michal Svítok

Do štrajku sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska.

Bratislava 23. januára (TASR) - Premiér Robert Fico sa snaží zapôsobiť na verejnosť a ohúriť číslami, ktoré však nezodpovedajú realite. Skôr by však mal myslieť na budúcnosť našej krajiny, naše deti a zabezpečiť im kvalitné vzdelanie, ktoré im patrí. V reakcii na dnešné vyhlásenie predsedu vlády Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) povedal, že v pondelok (25.1.) vstupujú učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku.



Slová premiéra, ktorými deklaroval predchádzajúce úsilie jeho vlád zvyšovať platy učiteľov a pripravenosť v tomto trende pokračovať v prípade zotrvania vo vláde aj po marcových voľbách, podľa Crmomana len dokazujú, že vláda nechce riešiť akútnu situáciu v školstve, nedokáže zabezpečiť rovnaký prístup ku vzdelávaniu pre všetkých a potrebný štandard vo vybavenosti škôl. "Od roku 2011 upozorňujeme nielen na nízke platy, ale na systémové problémy v školstve, na jeho podfinacovanie. Nemôžeme stále dávať výzvy. Štrajk je krajné riešenie, no boli sme k nemu donútení," uviedol Crmoman.

Na otázku, čo hovorí na aktuálne číslo učiteľov, ktorí sa chystajú štrajkovať, Crmoman povedal, že je to dostatočné číslo, aby poukázalo na to, o aký veľký problém ide a že je ho potrebné riešiť akútne. Verím, že číslo ešte porastie. "Ak by sa to blížilo k počtu 20.000, to by bol sen, no musíme povedať, že my štrajkujeme aj za tých, ktorí si to nemôžu dovoliť," uviedol. "Teraz už nie je dôležité číslo, ale to, koľko učitelia v štrajku vydržia," povedala Jana Ftáčnik Pastorková z ISU.



Zástupcovia iniciatívy vyhlásili, že štrajk bude časovo neobmedzený. "Sme rozhodnutí vydržať až do splnenia našich požiadaviek," vyhlásil Crmoman.

Ftáčnik Pastorková informovala, že na školách prichádza naďalej k zastrašovaniu zo strany zriaďovateľov. "Od tých sofistikovaných foriem, až po vyslovené hrozby," povedala. ISU chce postupne tieto formy nátlaku na učiteľov zverejniť. "Musíme to však preveriť a získať súhlas toho, koho zastrašovali," vysvetlila.

Premiér dnes vyhlásil, že do 5. marca vláda nemôže pre učiteľov urobiť viac, ako doteraz urobila. Vysvetlil to tým, že počas jeho dvoch vlád zvýšila platy učiteľov o takmer 50 percent, a tým, že v tomto volebnom období je tiež uzatvorený legislatívny proces. Deklaroval, že ak Smer-SD bude vo vláde aj po marcových voľbách, bude pokračovať v politike zvyšovania platov učiteľov.

Do štrajku sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska. Dnes o 13.11 h ich bolo 11.284 zo 701 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je zhruba 89.000.