Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

R. KALIŇÁK: Taliansko a Grécko nechránia dôsledne svoje hranice

Minister vnútra Robert Kaliňák na 53. schôdzi NR SR 23. júna 2015 v Bratislave. Poslanci Národnej rady SR začali diskutovať o riešení migračných výziev, ktorým aktuálne čelí Európska únia. Foto: TASR - Michal Svítok

Minister vnútra SR zdôraznil, že napr. Taliansko je bezpečná krajina, ale imigranti chcú ísť ďalej.

Bratislava 23. júna (TASR) - Taliansko a Grécko mali dôsledne chrániť svoje hranice. O tom, že to nerobia, niet žiadnych pochýb. Vyhlásil to dnes v pléne NR SR minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na margo tisícov utečencov zo severnej Afriky, ktorí sa do týchto krajín dostali na člnoch cez Stredozemné more.

"Prečo rezignovali na ochranu hranice? Ak nestrážime hranicu, načo máme vízovú politiku, ak nemáme problém pustiť každého, kto na náš breh dopláva? Musí sa napĺňať návratová politika týchto ľudí. Takto sa môže každý nelegálny imigrant cítiť bezpečne, lebo vie, že ho nevyhostia. Potom nasadne na čln, lebo vie, že sa nemusí vrátiť," povedal Kaliňák.



Podľa ministra napr. Grécko dostalo 360 miliónov eur na vybudovanie azylových kapacít. "Momentálne má kapacity pre 200 ľudí. Neviem, koľko hviezdičiek má ten azylový tábor, ale niečo tu nebolo dôsledne urobené," konštatoval.

Na margo systému kvót, s ktorými vláda SR nesúhlasí, uviedol, že dnes to bude 1000 imigrantov, zajtra 5000 a pozajtra 10.000. "Musí to byť dobrovoľné," apeloval s tým, že SR si musí nechať časť azylových kapacít voľných pre konflikt na Ukrajine.

Kaliňák zdôraznil, že napr. Taliansko je bezpečná krajina, ale imigranti chcú ísť ďalej. "Prečo sa tlačia do Francúzska a ďalej do Veľkej Británie? Nie je to len úprimná snaha zachrániť si život. To by sa uspokojili aj s Talianskom či Tureckom. Oni veľmi dobre vedia, kam chcú ísť a kde chcú skončiť," myslí si.

Minister tiež poukázal na skutočnosť, že EÚ chce prijať desaťtisíce neznámych utečencov, ale nechce prijať Bulharsko a Rumunsko do schengenského priestoru, lebo sa obáva, že rómski občania Bulharska a Rumunska, teda občania únie, budú voľne cestovať po celej Európe.