Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Kolíková: Kroky nového šéfa GP by mali byť transparentné a jednoznačné

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) počas tlačového brífingu po vymenovaní Maroša Žilinku za nového generálneho prokurátora prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave 10. decembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kolíková popriala Žilinkovi veľa síl a odvahy, aby vrátil dôveryhodnosť prokuratúre ako kľúčovému orgánu pri stíhaní podozrivých osôb.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Kroky nového generálneho prokurátora by mali byť transparentné a jednoznačné v záujme spravodlivosti a navrátenia dôvery v prokuratúru. Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) po vymenovaní Maroša Žilinku za generálneho prokurátora.

Kolíková popriala Žilinkovi veľa síl a odvahy, aby vrátil dôveryhodnosť prokuratúre ako kľúčovému orgánu pri stíhaní podozrivých osôb. "Osobitne teraz na Slovensku, keď čelíme množstvu káuz, ktoré sa týkajú korupcie predstaviteľov štátu na najvyšších pozíciách," povedala. Podľa ministerky je nevyhnutné, aby osoba generálneho prokurátora bola tou, v ktorú majú ľudia dôveru.



Na tému vymenovania námestníkov na generálnej prokuratúre (GP) Kolíková so Žilinkom nekomunikovala.

V súvislosti s medializovanými informáciami o angažovaní sa podnikateľa Michala Gučíka za Žilinkovo zvolenie medzi poslancami ministerka reagovala, že nech sa u akéhokoľvek verejného funkcionára preukáže, že klame, tak to spochybňuje jeho osobu. Nepovažuje to za šťastné, že v deň jeho zvolenia sa riešia tieto veci.

Kolíková zároveň deklarovala, že o podpore strany Za ľudí nehovorila pri žiadnom kandidátovi na post generálneho prokurátora.

Žilinku do funkcie vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok. Za nového generálneho prokurátora ho zvolili poslanci Národnej rady SR vo verejnej voľbe. Podporilo ho 132 poslancov zo 147 prítomných.