Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok: Vyzývame Lukašenka na dodržiavanie princípov demokracie

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Približne 3000 ľudí zadržala bieloruská polícia pri zásahoch proti demonštrantom, ktorí tvrdia, že nedeľné prezidentské voľby, ktoré opäť vyhral Alexandr Lukašenko, boli zmanipulované.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vyzval bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na dodržiavanie základných princípov demokracie a slobody slova. TASR o tom v pondelok informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Korčok vo vyhlásení zdôraznil, že za prejav názoru nemôže byť nikto prenasledovaný. „Zásahy vládnuceho režimu v Bielorusku voči politickým oponentom a občanom slobodne vyjadrujúcim svoj názor sú neprijateľné," uviedol minister.

Približne 3000 ľudí zadržala bieloruská polícia pri zásahoch proti demonštrantom, ktorí tvrdia, že nedeľné prezidentské voľby, ktoré opäť vyhral Alexandr Lukašenko, boli zmanipulované, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva vnútra. Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna pri celonárodných protestoch zomrel jeden človek a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti vyzvalo bieloruskú vládu, aby upustila od násilia a okamžite prepustila osoby uväznené na základe ich politického presvedčenia ako aj novinárov zadržaných pri výkone svojho povolania.

Rezort diplomacie SR tiež opätovne zdôraznil ministrove slová o dôležitosti dodržiavania demokracie. „Vyzývame na rešpektovanie práv a slobôd občanov Bieloruska a realizáciu konkrétnych krokov smerujúcich k posilneniu demokratických princípov, ktoré sa stanú pevným základom prosperity, nezávislosti a suverenity bieloruského národa," píše sa vo vyhlásení ministerstva.