Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Priebeh referenda je zatiaľ na Slovensku bez väčších problémov

Na snímke voliči prišli hlasovať v Referende 7. februára 2015 v obci Badín pri Banskej Bystrici. Foto: TASR - Branislav Račko

"Doteraz sme nezaznamenali žiadny problém ani negatívne prejavy," uviedol predseda obvodnej komisie pre referendum v okresoch Rimavská Sobota a Revúca.

Rimavská Sobota/Senec/Košice 7. februára (TASR) – Celkový počet zapísaných voličov v okresnom meste Senec je 14.404, vydali im 76 hlasovacích preukazov, zo zoznamov vyškrtli 13 nesvojprávnych osôb.

Voľby dosiaľ prebiehajú bez problémov. V Senci otvorili 11 hlasovacích miestností, čo je o štyri menej ako pri vlaňajších komunálnych voľbách. V priestoroch, kde bolo viac okrskov, zlúčili miestnosti na hlasovanie. Sú situované v základných a stredných školách, v školskom klube a v škôlkach, všetky sa nachádzajú na prízemí. Počet členov okrskových komisií je 55 z toho 15 sú nezávislí, ktorých musel delegovať primátor mesta. Zastúpenie členov v okrskových komisiách majú len strany Smer-SD, KDH, OĽaNO, Most-Híd, petičný výbor Aliancie za rodinu a nezávislí členovia delegovaní primátorom, informovala Jana Maczeáková z MsÚ v Senci.

Aj v okresnom meste Pezinok má referendové hlasovanie pokojný a bezproblémový priebeh. Vo volebných zoznamoch je zapísaných takmer 20.000 voličov, približne sto občanov požiadalo o hlasovací preukaz. Pezinčania môžu tradične hlasovať v 18 známych, štandardných okrskoch. Ako pre TASR priblížil primátor mesta Oliver Solga, „referendové hlasovanie o rodine nemá v Pezinku doteraz ani ten najmenší konfrontačný tón. Občania však o plebiscit dosiaľ neprejavili dáky vyšší záujem. Volebná účasť je zatiaľ hlboko pod hranicou ostatných minuloročných komunálnych volieb,“ odhadol Solga.

Vo Vrakuni odhaduje starosta účasť na desať percent

V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa prebieha referendum v deviatich okrskoch pokojne. Podľa starostu mestskej časti Martina Kuruca zatiaľ nezaregistrovali žiadnu sťažnosť či narušenie priebehu referenda.

"Účasť je nízka, okolo desať percent," uviedol svoj odhad pre TASR starosta. Podľa jeho slov hlasovať chodia prevažne starší ľudia alebo mladí s kočíkmi. Zúčastniť sa referenda v okrsku na ZŠ Rajčianska 3 vo Vrakuni rozhodol aj študent Matej. "Je to moje prvé referendum. Idem naň skôr zo zvedavosti, lebo nemám pocit, že sa ním v našej spoločnosti niečo zásadné vyrieši," skonštatoval pre TASR.

Dôchodca Juraj si naopak myslí, že na Slovensku veľa ľudí volá po všeľudovom hlasovaní, no keď sa nejaké zrealizuje, Slováci to odignorujú. "Uvidíme, ako to nakoniec dopadne. No ľudia by sa takejto možnosti nemali vzdať, či už s otázkami súhlasia, alebo nie," povedal pre TASR.

Referenda o ochrane rodiny sa môže dnes zúčastniť celkovo 16.886 Vrakunčanov v deviatich okrskoch do 22.00 h. Miestny úrad vydal 97 hlasovacích preukazov.

Banskobystrický kraj

V okresoch Rimavská Sobota a Revúca prebieha hlasovanie zatiaľ pokojne a obvodná komisia pre referendum neeviduje nijaké sťažnosti. TASR to potvrdil jej predseda Ján Caban.

"Doteraz sme nezaznamenali žiadny problém ani negatívne prejavy," uviedol predseda. Podľa jeho slov komisii neboli nahlásené žiadne podnety a nedostatky nezistili ani traja členovia komisie, ktorí vykonali kontrolu priamo v okrskoch.

Okresy Rimavská Sobota a Revúca tvoria jeden referendový obvod, spolu sa v nich nachádza 208 okrskov v 149 obciach. V Rimavskosobotskom okrese bolo vytvorených 145 okrskov v 107 obciach a v Revúckom 63 okrskov v rámci 42 obcí.



Na Šariši a severovýchode Slovenska je plebiscit pokojný

V okresoch Prešov, Bardejov, Stropkov a Svidník prebieha hlasovanie v referende o rodine pokojne. Predstavitelia obvodných komisií sa zhodli na tom, že účasť je zatiaľ pomerne nízka.

V okrese Prešov sa podľa zapisovateľa obvodnej komisie Eugena Longauera hlasuje v 195 okrskoch, no problémy nehlási nikto.

Podľa Zuzany Štefanovičovej, ktorá je poverená zastupovaním vedúcej odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Stropkove, je v celom okrese situácia pokojná. Ľudia priebežne navštevujú 47 miestností na hlasovanie, no problémy sa zatiaľ neobjavili.

Podobne je to aj v okrese Svidník, kde sa členovia obvodnej volebnej komisie popoludní vybrali do terénu skontrolovať situáciu, no problémy hlásené nemajú.

„V okrese Bardejov, kde máme 116 okrskov, je tiež situácia zatiaľ veľmi pokojná a nič mimoriadne sa nedeje,“ uviedla vedúca odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Bardejove Galina Lacová Ščerbáková.

Starší aj mladí

V meste Veľký Šariš neďaleko Prešova sa hlasuje v referende o rodine v troch okrskoch. Dva sú v meste a jeden v mestskej časti Kanaš. V miestnostiach je pokoj a ľudia prejavujú svoj názor priebežne.

„Máme 1669 oprávnených voličov, pribudli aj voliči cez hlasovacie lístky a referendum prebieha vcelku pokojne,“ uviedol predseda okrskovej komisie číslo jeden Milan Hanudeľ.


Dopoludnia do referendovej miestnosti chodili nielen starší ľudia, ale aj mladé rodinky s deťmi. Medzi oprávnenými voličmi sú aj niektorí obyvatelia z miestnej osady, tí však približne do 12.00 h plebiscit podľa Hanudeľa ignorovali. Komisia už urobila aj zopár výjazdov s urnou, do 22.00 h ešte majú niekoľko návštev naplánovaných.

V druhom okrsku v miestnej základnej škole je podľa predsedu Róberta Orosa oprávnených 1833 voličov, účasť je zatiaľ nižšia, no s pribúdajúcimi hodinami a najmä počas večera očakávajú viac hlasujúcich.

V Košickom kraji hlásia obvodné komisie pokojný priebeh

Referendum v košickom regióne prebieha od rána pokojne a bez problémov, volebné miestnosti boli otvorené načas o 7.00 h. Komisie za obvody Košice a Košice okolie nemuseli dosiaľ riešiť žiadne podnety. Podobná situácia je aj v obvodoch Trebišov a Rožňava.

"V Košiciach sme už skontrolovali, predpokladám, že možno už polovičku okrskov. Zatiaľ všetko prebieha v pokoji, podnety neboli," uviedol pre TASR predseda Obvodnej komisie pre referendum v Košiciach Viliam Beňo.

Ani v obvode Košice okolie nemuseli riešiť žiadnu sťažnosť. "Nemáme zatiaľ žiadne informácie, že by dochádzalo k nejakým problémom," potvrdila predsedníčka obvodnej komisie Anna Draxlerová. Komisia podľa nej v jednom prípade na otázku len potvrdila právo zúčastniť sa na referende u občana SR s trvalým pobytom na Slovensku a s maďarskou národnosťou.

Bezproblémový je priebeh referenda aj v obvode Trebišov. "Referendum u nás prebieha pokojne, zatiaľ nemáme žiadny podnet," uviedol predseda tamojšej obvodnej komisie Juraj Pida.

Podľa informácie z obvodnej komisie Rožňava ani tu nemuseli riešiť podnety, voľby prebiehajú v poriadku. Aj tu robia členovia kontrolné výjazdy do okrskových komisií.

Pozrite si fotogalériu ako sa hlasovalo na Luniku IX


Na Spiši ľudia hlasujú priebežne, žiadne problémy tu nezaznamenali

Priebeh referenda o rodine je v mestách a obciach na Spiši zatiaľ bezproblémový. „Všetko je v najlepšom poriadku, žiadne problémy hlásené neboli, komisia už bola aj v teréne v jednotlivých obciach levočského okresu, teraz pokračuje aj v popradskom okrese. Podľa našich informácií je zatiaľ tá účasť dosť nízka, optimisticky to nevyzerá, ale je možné, že sa to večer ešte zmení,“ priblížil situáciu v okresoch Poprad a Levoča člen Obvodnej referendovej komisie v Poprade Ladislav Maličký.

Veľmi pokojný je zatiaľ priebeh aj v okrese Kežmarok, kde taktiež neboli hlásené žiadne problémy. „Komisia už prešla asi tri štvrtiny celého okresu, do večera by mali prejsť celý, veríme, že to bude takto pokojné až do konca, nie ako pri komunálnych voľbách, keď to bolo veľmi hektické,“ uviedla pre TASR Gabriela Petrušková z Okresného úradu v Kežmarku. V tomto okrese pod Tatrami môže dohromady svoj hlas v referende odovzdať približne 52.000 ľudí v 62 okrskoch.

„U nás je tiež všetko v poriadku, je to veľmi pokojné, žiadne sťažnosti sme zatiaľ nezaznamenali. Dosť veľkú účasť na referende sme mali zatiaľ hlásenú z obce Nová Ľubovňa, v tých dedinkách vo všeobecnosti je zatiaľ väčší záujem ísť hlasov ako napríklad v samotnom meste Stará Ľubovňa,“ priblížil Mikuláš Mayer, zodpovedný za organizačno-technický priebeh referenda v okrese Stará Ľubovňa.

V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica je občanom k dispozícii celkom 82 okrskov, kde môžu odovzdať svoj hlas v referende o rodine. „Všetko je v poriadku, nemali sme nič zaujímavé hlásené, priebeh referenda je normálny. Ľudia chodia priebežne hlasovať, nejaké návaly sme nezaznamenali,“ dodala Andrea Hlucháňová z Obvodnej referendovej komisie v Spišskej Novej Vsi.

V Slanci hlasujú v Infocentre

V pokojnej atmosfére prebieha referendum od rána v obci Slanec v okrese Košice okolie. V obci je zapísaných zhruba 1100 oprávnených voličov, hlasuje sa v priestoroch miestneho Infocentra a múzea.

"Priebeh je veľmi pokojný, bez problémov, čakáme do uzavretia o 22.00 h. Ľudia priebežne chodia hlasovať - pomenej, ale chodia," uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej komisie pre referendum Anna Timková. Medzi účastníkmi referenda sú rôzne vekové kategórie, často chodia hlasovať spolu manželské páry. Záujem je aj o prenosnú urnu na hlasovanie pre imobilných voličov, tak ako aj pri voľbách.

Svoj hlas prišla odovzdať aj 19-ročná Katka, ktorá bola v otázkach rozhodnutá už pri vyhlásení referenda. K jej rozhodnutiu podľa jej slov prispelo aj to, že osobne pozná ľudí vzťahovo orientovaných na osoby rovnakého pohlavia. Výsledok plebiscitu podľa nej však nebude mať záväzný dosah. "Môj osobný názor je, že sa nič nezmení, pretože, aspoň podľa toho, čo viem, poslanci parlamentu budú hlasovať o tom, či to tak bude, alebo nie, čiže je to len taký všeobecný prehľad, čo občania na to," povedala.

Bezproblémový priebeh referenda je podľa miestnej okrskovej komisie aj v susednej obci Bohdanovce, kde je zapísaných zhruba 820 oprávnených voličov.