Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kukan navrhol Sencova na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia

Na snímke podobizeň ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Foto: TASR/AP

Podľa Kukana má ukrajinský režisér reálnu šancu túto cenu získať.

Štrasburg 11. septembra (TASR) - Slovenský europoslanec Eduard Kukan (nezávislý) v utorok v mene politickej skupiny európskych ľudovcov (EPP/EĽS) v Európskom parlamente (EP) nominoval ukrajinského filmového režiséra Oleha Sencova na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. V rozhovore pre TASR uviedol, že Sencov má vysokú šancu toto ocenenie získať.

Kukan pripomenul, že s navrhovaním kandidátov na Sacharovovu cenu sa začalo na septembrovom plenárnom zasadnutí EP. Dodal, že v rámci EPP niet iného kandidáta a hoci boli aj iné mená, ktoré navrhovali jeho stranícki kolegovia, z rešpektu pred Sencovom ich kandidatúru stiahli.



"Jeho životný príbeh a súčasná situácia najkomplexnejšie napĺňajú tie kritériá, ktoré sa vyžadujú, keď hľadáme kandidáta na túto cenu," upozornil slovenský europoslanec, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničnú politiku.



Podľa Kukana má Oleh Sencov reálnu šancu túto cenu získať už aj preto, že nie je len kandidátom ľudovcov, ale podľa jeho informácií ho mali aj iné politické skupiny na svojom zozname návrhov na možných kandidátov.
Europoslanci pozorne vnímajú jeho osud; vedia, že sa aktivoval počas nezákonnej okupácie Krymu a že ruský súd ho obvinil z terorizmu a odsúdil na 20-ročné väzenie. Sencov túto krivdu dáva najavo protestnou hladovkou, ktorá trvá už takmer štyri mesiace. Týmto protestom zároveň upozorňuje na ďalších nelegálne väznených občanov Ukrajiny v ruských väzniciach.

Kukan v tejto súvislosti upozornil, že sú vážne obavy, ako je na tom so zdravotným stavom.

"Je dôležité, aby sa aj Európsky parlament v tejto veci angažoval. Som rád, že aj na Slovensku či v susednej Českej republike sú mnohé hnutia a občianske organizácie, ktoré sa angažujú v prospech Sencova. Signál z europarlamentu určite posilní aj tieto aktivity," uviedol Kukan.

Poslanci EP v októbri urobia užší výber troch kandidátov, o víťazovi rozhodne Konferencia predsedov EP a cena bude zástupcom víťaza odovzdaná 10. decembra na pôde tejto inštitúcie v Štrasburgu.

Európsky parlament každoročne od roku 1988 udeľuje Sacharovovu cenu za slobodu myslenia tým jednotlivcom a organizáciám, ktorí bojujú za ľudské práva a slobody. Je pomenovaná po sovietskom vedcovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi.

Spravodajca TASR Jaromír Novak