Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Podľa informácií pôsobí na Ukrajine regulárna ruská armáda

Foto: Tablet.tv

Šéf diplomacie pre Tablet.tv reagoval na najnovší vývoj konfliktu na východe Ukrajiny ako aj na útok na civilistov v trolejbuse.

Bratislava 23. januára (Teraz.sk/Tablet.tv) - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pre Tablet.tv v súvislosti s napätou situáciou na Ukrajine potvrdil prítomnosť regulárnych ruských vojsk a techniky operujúcich na východe krajiny.

„Spravodajské informácie Severoatlantickej aliancie, ktoré máme k dispozícii, hovoria o presunoch regulárnej techniky cez rusko-ukrajinské hranice a o prítomnosti regulárnych jednotiek ruskej armády na ukrajinskom území,“ uviedol minister zahraničných vecí.

Šéf slovenskej diplomacie dodal: „V každom prípade sa nechcem púšťať do tejto debaty. Je nespochybniteľné, že na ľudí, ktorí tam bojujú, má Moskva vplyv.“

"V liste, ktorý poslal (ruský) prezident Putin (ukrajinskému) prezidentovi Porošenkovi minulý týždeň, avizuje, že v prípade dosiahnutia dohody Moskva uplatní svoj vplyv na vzbúrencov separatistov," zároveň poznamenal minister Lajčák.

Pre Tablet.tv sa tiež vyjadril aj k útoku na zastávku trolejbusu v Donecku, kde včera ráno podľa úradov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) najmenej 13 ľudí a 20 ďalších utrpelo zranenia. "Som smutný aj šokovaný z toho, čo sa udialo, pretože oäť nevinní ľudia prišli o život a to je veľmi zlé, navyše tento útok prišiel deň po shcôdzke štyroch ministrov zahraničných vecí, ktorá vyslala pozitívne signály a ktorá dala istú nádej, že veci sa pohnú dopredu, že sa začne sťahovať ťažká technika a výzbroj od demarkačnej línie,“ skonštatoval Lajčák.



Takisto sa prihovoril za posilnenie prítomnosti misie OBSE, ktorá bude monitorovať, ako sa podmienky dohody dodržiavajú a zdôraznil, že pokiaľ dôjde k takým situáciám ako vo štvrtok, „aby sme vedeli jednoznačne poukázať prstom na to, kto je zodpovedný“.



„Ukrajina potrebuje dve veci: mier a reformy. Pokiaľ ide o mier, Slovensko je súčasťou aktívneho úsilia Európskej únie a čo sa týka reformy, máme možnosť ponúknuť viac než iní – spolu s našimi partnermi z Vyšehradskej štvorky,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie.