Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. HUBA: Hodnotové systémy A. Kisku a V. Havla sú prepojené

Herec a režisér Martin Huba si preberá od prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku štátne vyznamenanie - Rad Ľudovíta Štúra II. triedy - za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a rozvoj divadelného a filmového umenia, 9. januára 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Herec a pedagóg Martin Huba si z rúk prezidenta Andreja Kisku prebral štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.


Bratislava 9. januára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska a exprezident Česko-Slovenska a Českej republiky Václav Havel majú prepojené hodnotové systémy. Novinárom to dnes povedal herec a pedagóg Martin Huba, ktorý si z rúk Kisku prebral štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Huba totiž už pred rokmi získal štátne vyznamenanie práve z rúk Havla. "Profesných vyznamenaní je viac, politické mám dve. Dajú sa porovnať, lebo sa dajú porovnať Kiska a Havel. Ich hodnotové systémy sú dosť prepojené a ich vehementnosť brániť hodnoty týchto systémov je tiež porovnateľná. Je našou veľkou radosťou a šťastím, že sa o týchto hodnotových systémoch môžme takto baviť," povedal herec.

Keď sa o vyznamenaní dozvedel, podľa vlastných slov sa čudoval. "Prvá reakcia vždy je, či si to naozaj zaslúžite, či by to nemal dostať niekto iný. Potom sa zamyslíte, komu všetkému za to vďačíte a napokon, ako s tým faktom naložíte," vysvetlil Huba.

Podobne prekvapený bol aj režisér Juraj Herz, ktorý dostal Rad Bieleho dvojkríža II. triedy. "Bol som veľmi prekvapený, že som sa dostal medzi týchto ľudí. Ja som iba komediant, režisér, a tu dostali vyznamenanie ľudia, ktorí si to asi ďaleko viac zaslúžili. Ale som veľmi rád, že som medzi nimi," priznal.

Aj historik Ivan Kamenec, ocenený Radom Ľudovíta Štúra I. triedy, povedal, že je len jeden z vrcholov ľadovca, pod ktorým je veľká práca kolegov a rodiny. "Takých historikov ako ja, je na Slovensku veľmi veľa. Ale žiaden z nás si nemôže myslieť, že to, čo on vybádal, to je konečná pravda. Tá neexistuje. Ide len o to, aby sa to ďalej vyvíjalo v priaznivej atmosfére. Historik má verejnosť znepokojovať kladením niekedy aj nepríjemných otázok, ale nemá ich mentorovať a poučovať. Ja sa o to snažím, a to možno prispelo k tomu, že som dostal ocenenie," povedal.

Český politik, hudobník a aktivista Michael Kocáb priznal, že na takéto ocenenia nie je zvyknutý. Od Kisku si prevzal Rad Bieleho dvojkríža II. triedy. "K Slovensku mám bližší vzťah a toto bolo niečo obrovské aj tým, že som ho dostal z rúk prezidenta, ktorého si nesmierne vážim a ktorého vám z celého srdca závidím. Je to človek, ktorý je určitou budúcnosťou pre európsku politiku. Zároveň som ho dostal od bratského, ale predsa iného národa, a ten keď ocení moju prácu, to ma dojíma," konštatoval pred novinármi.

Hudobník a organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák, ocenený Radom Ľudovíta Štúra II. triedy, tvrdí, že jeho vyznamenanie je o ľuďoch, ktorí spolutvorili príbeh Pohody. "Keď som dostal prvý telefonát, nebol som si celkom istý, či nejde o žart. Bolo to prekvapenie, ale vzhľadom na to, ako vnímam pána Kisku, som sa cítil potešený. Prišli však aj rozpaky. Uvedomujem si totiž, koľko skvelých ľudí na Slovensku je," uzavrel.