Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Svedok Kriak: Výstupy zo sledovania J. Kuciaka šli výlučne P. Tóthovi

Na snímke svedok Miroslav Kriak prichádza na súd. Foto: TASR - Michal Svítok

Kriak zopakoval, že sledovanie robil v dobrej viere, že pracuje pre štát.

Pezinok 16. júna (TASR) – Výstupy zo sledovania zavraždeného novinára Jána Kuciaka šli výlučne do rúk exsiskára Petra Tótha. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku to uviedol Miroslav Kriak, ktorý sa podieľal na sledovaní novinára a ďalších osôb.

"Pokiaľ je pravda, že obžalovaná Alena Zs. tieto fotografie ukazovala Zoltánovi A., on ich spoznal a ja tvrdím, že sú naše, je logická otázka, kto ich dal Alene Zs.,"
poznamenal Kriak. Povedal, že sa v posledných rokoch okolo neho dejú "čudné veci". Tiež, že jemu a ďalším členom sledovacieho tímu vlani vzniesli obvinenie pre porušenie dôvernosti ústneho prejavu.

Zopakoval, že sledovanie robil v dobrej viere, že pracuje pre štát. Na súde uviedol, že nepozná nikoho z obžalovaných, či už v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice a ani v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Požiadavka na sledovanie sa mala podľa neho týkať zachytávania dílerov drog a úniku informácií. Hovorí, že produkcia sledovacieho tímu bola zneužitá "najhrubším spôsobom".

Okrem iných sa podľa jeho slov trojčlenný sledovací tím podieľal aj na sledovaní súčasného špeciálneho prokurátora a vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica, "Boli viac-menej zachytené len presuny z domu do neďalekej práce a späť," priblížil.

Vo štvrtok mal súd vypočúvať aj ďalšieho člena sledovacieho tímu Štefana Mlynarčíka. Jeho výsluch napokon preložili na 11. júla.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia okrem Tomáša Sz., ktorý bol vylúčený na samostatné konanie, obžalobe štyri osoby - Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. ŠTS zároveň opätovne rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice.