Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo zahraničných vecí preveruje po útoku situáciu v Tunisku

Miroslav Lajčák, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Útok si vyžiadal najmenej 28 obetí. Slovenský rezort diplomacie nemá informácie o tom, že medzi obeťami sú aj Slováci.

Bratislava 26. júna (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí SR preveruje situáciu v Tunisku, kde sa dnes odohral útok na jeden z turistických hotelov na pobreží v blízkosti tuniského mesta Súsa (Souse). Útok si vyžiadal najmenej 28 obetí. Slovenský rezort diplomacie nemá informácie o tom, že medzi obeťami sú aj Slováci.



"Sme v spojení aj s našimi kolegami z českého veľvyslanectva v Tunise, ktorí nemajú informácie, že by medzi obeťami boli občania SR," povedal pre TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

V registračnom formulári ministerstva zahraničných vecí je momentálne registrovaných 151 občanov. "Tí by mali byť momentálne v Tunisku, no keďže registrácia je dobrovoľná, nevylučujeme, že skutočný počet dovolenkárov v krajine môže byť vyšší," upozornil Stano.

Tunisko sa v posledných týždňoch snaží prilákať turistov po tom, ako ranu cestovnému ruchu zasadil útok z 18. marca, keď dvojica islamistov vyzbrojená samopalmi typu Kalašnikov zaútočila na vyhľadávané múzeum Bárdú (Bardo) v Tunise. O život pritom prišlo 21 turistov, prevažne z Nemecka, Poľska, Španielska a Talianska, ako aj jeden policajt.

MZV: Odsudzuje teroristické útoky, ktoré sa dnes stali vo svete

Ministerstvo zahraničných vecí SR odsudzuje dnešné teroristické útoky na turistov v Tunisku, šiitsku mešitu v Kuvajte, mierové sily Africkej únie v Somálsku, ako aj útok na továreň s plynom v juhofrancúzskom meste Saint-Quentin-Fallavier. MZV zároveň vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým obetí týchto útokov. TASR o tom informoval hovorca ministerstva Peter Stano.

"Napriek piatku, islamskému dňu modlitieb, a napriek posvätnému mesiacu ramadán sa bezcitní cynici dopúšťajú krutých násilností a skrývajú sa pri tom za náboženstvo," uvádza vo svojom stanovisku slovenský rezort diplomacie. Ak bolo cieľom vystrašiť mierumilovnú verejnosť, verí, že sa to teroristom a "nositeľom zvrátených ideológií" nepodarí a príslušné orgány sa s nimi čo najskôr vyrovnajú. "Slovensko ako člen Európskej únie bude štátne orgány postihnutých krajín v tejto neľahkej úlohe podporovať," podotklo ministerstvo.


Dnešné teroristické útoky dôrazne odsúdili OSN i Biely dom


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil útoky, ku ktorým došlo dnes v Tunisku, v Kuvajte a vo Francúzsku, a vyzval na spravodlivé potrestanie ich páchateľov, napísala agentúra Reuters.

Pan Ki-mun taktiež uviedol, že dnešné teroristické útoky len posilnili odhodlanie Organizácie Spojených národov v ich boji proti extrémizmu.

"Tieto ohavné útoky neoslabia, ale naopak posilnia odhodlanie OSN pomôcť poraziť tých, ktorí sú pripravení vraždiť, ničiť a vyhladiť ľudský pokrok a kultúru," povedal hovorca OSN Farhán Hak.

Teroristické útoky v troch krajinách odsúdil aj Biely dom. "Spojené štáty čo najdôraznejšie odsudzujú dnešné teroristické útoky vo Francúzsku, Kuvajte a Tunisku. V našich myšlienkach a modlitbách sme s obeťami týchto ohavných útokov a ich blízkymi vo všetkých troch krajinách," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.
V letovisku neďaleko tuniského mesta Súsa zavraždili dnes islamskí militanti najmenej 28 ľudí a najmenej 25 životov si vyžiadal aj samovražedný bombový útok na šiitskú mešitu v Kuvajte.

V továrni neďaleko francúzskeho mesta Saint-Quentin-Fallavier sa našlo bezhlavé telo jedného zo zamestnancov podniku a v jeho blízkosti dve zástavy - jedna biela a jedna čierna - s nápismi v arabčine. Hlavu obete objavili vo vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov od tela, na plote okolo areálu továrne.