Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra do konca roka kompletne prezbrojí policajtov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.TV

Od roku 1991 boli policajti vyzbrojení pištoľou CZ 82. Po 25 rokoch vo výkone služby však došlo podľa ministerky k opotrebeniu, pre ktoré bolo nevyhnutné zabezpečiť policajtom nové kvalitné zbrane.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR do konca roka kompletne prezbrojí policajtov. Nové zbrane podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) zvyšujú nielen efektivitu zásahu, ale aj osobnú bezpečnosť policajtov. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

Od roku 1991 boli policajti vyzbrojení pištoľou CZ 82. Po 25 rokoch vo výkone služby však došlo podľa ministerky k značnému opotrebeniu, pre ktoré bolo nevyhnutné zabezpečiť policajtom nové kvalitné zbrane.

„Prezbrojením sa policajný zbor zaradil medzi vyspelé krajiny, ktorých policajti sú vyzbrojení modernými a kvalitnými krátkymi zbraňami spĺňajúcimi najprísnejšie kritériá. Efektivita riešenia vzniknutých krízových situácií, pri ktorých je nutné použiť zbraň, ako aj osobná bezpečnosť zasahujúceho policajta sa dostala na požadovanú úroveň,“ povedala Saková.

Rezort nakúpil viac ako 17.000 kusov zásahových zbraní Glock 17 4Gen s príslušenstvom, vyše 8000 pištolí CZ P-07 DUTY s príslušenstvom a tisíc kusov CZ 2075 RAMI. Všetci policajti absolvujú teoretické a praktické preškolenie na nový typ zbrane.

„Novozavedené zbrane sú kvalitnejšie, majú nízku hmotnosť, modernejšiu konštrukciu, vyššiu kapacitu zásobníku a sú vo výkonnejšom kalibre 9 mm Luger," vysvetlil riaditeľ odboru výcviku Prezídia Policajného zboru Milan Šagát. Ocenil tiež lepšie ergonomické vlastnosti ovládacích prvkov, ale aj vyššiu spoľahlivosť, presnosť, technickú životnosť a konštrukciu bezpečnostných prvkov novozavedených zbraní, ktorá je podľa neho "neporovnateľná s CZ 82".