Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Miroslav Beblavý sa vzdal funkcie podpredsedu #Siete

Na snímke podpredseda Siete Miroslav Beblavý Foto: TASR/František Iván

Dôvodom odchodu má byť vážne narušenie dôvery v predsedu strany Radoslava Procházku.

Bratislava 9. marca (Teraz.sk) - Miroslav Beblavý odstúpil z funkcie podpredsedu strany #Sieť. Informoval o tom na sociálnej sieti Facebook.

"Dôvodom odchodu má byť vážne narušenie dôvery v predsedu strany Radoslava Procházku," píše Beblavý. Rozhodnutie podľa statusu vyplýva z medializovaných informácií, ale aj z priebehu pondelkového predsedníctva strany.

Beblavý zároveň dodáva, že poslaneckého mandátu, ktorý získal vo voľbách, sa nevzdá.

Priatelia, prave som sa vzdal funkcie podpredsedu strany SIET. Dovodom je vazne narusenie mojej dovery v predsedu strany...

Posted by Miroslav Beblavy on Wednesday, March 9, 2016


Beblavý tvrdí, že cíti záväzok voči 36.485 voličom, ktorí mu dali osobne svoj hlas, ale aj 146.205 voličom, ktorí dali hlas #Sieti. Preto zostáva poslancom NR SR za #Sieť.

Svoje stanovisko by prehodnotil, "ak by sa vedenie strany napriek svojim sľubom, potrebám Slovenska a vôli voličov zjavne vyjadrenej vo voľbách rozhodlo vytvoriť vládu so stranou Smer-SD".

Líder strany Procházka v reakcii na Beblavého rozhodnutie odkázal, že #Sieť nie je kŕdeľ vrabcov, ktorý sa rozpŕchne pri prvom výstrele. "Naopak, všetky svoje vnútorné témy si vyriešime v súlade s našimi pravidlami a procesmi. Tí, ktorí túžili po rýchlom úspechu a úžitku, sú sklamaní, ale jadrom #Siete sú a zostanú ľudia, ktorí z nej urobia dlhý a dobrý príbeh," uviedol.

Podpredseda strany Andrej Hrnčiar je sklamaný, že Beblavý oznámil odstúpenie prostredníctvom médií, a nie na straníckej pôde. Prekvapil ho aj dôvod, ktorým Beblavý vysvetlil svoje rozhodnutie.

"Bol to práve Radoslav Procházka, kto navrhol uznesenie, aby sme odmietli ísť rokovať so Smerom-SD," povedal pre TASR Hrnčiar. Poprel, že by Procházka presviedčal predsedníctvo o zostavení vlády so Smerom-SD. Zdôraznil, že jeho dôveru Procházka má.

Líder #Siete Radoslav Procházka dnes potvrdil, že sa v nedeľu (6.3.) videl s podpredsedom Smeru-SD a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Priznal to po dnešnom neformálnom rokovaní s predsedom SaS Richardom Sulíkom na margo medializovaných informácií, že Procházka aj s podpredsedom strany Andrejom Hrnčiarom rokoval v nedeľu na Úrade vlády SR.


"Stretnutie bolo absolútne nedôležité. Aj jeho výsledok, aj jeho priebeh. Súčasťou mojej práce ako predsedu parlamentnej strany je neformálna komunikácia s predstaviteľmi iných strán. Je to nielen moje právo, ale aj povinnosť voči strane a voličom," zdôraznil Procházka s tým, že to bol osobne on, kto dal návrh predsedníctvu #Siete odmietnuť rokovania o zostavení vlády so Smerom-SD, pričom tento návrh prešiel.