Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Moskve sa konala vojenská prehliadka ku Dňu víťazstva nad fašizmom

Príslušník čestnej stráže pochoduje na vojenskej prehliadke pri príležitosti 74. výročia víťazstva nad fašizmom v Moskve 9. mája 2019. Foto: TASR/AP

A. Danko bol jediným predsedom parlamentu z členských krajín Európskej únie, ktorý sa na oslavách Dňa víťazstva v Moskve zúčastnil.

Moskva 9. mája (TASR) - Rusko vo štvrtok oslavovalo 74. výročie víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom tradičnou vojenskou prehliadkou na moskovskom Červenom námestí. Na oslavách sa zúčastnil aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý sedel na čestnej tribúne nad ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Danko bol jediným predsedom parlamentu z členských krajín Európskej únie, ktorý sa na oslavách Dňa víťazstva v Moskve zúčastnil.

Na prehliadke bolo podľa agentúry TASS 130 kusov modernej kolesovej a pásovej vojenskej techniky a 13.600 vojakov, ku ktorým na úvod podujatia prehovoril prezident Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin reční na vojenskej prehliadke pri príležitosti 74. výročia víťazstva nad fašizmom na Červenom námestí v Moskve 9. mája 2019.
Foto: TASR/AP


Vojenská prehliadka sa začala defilé Preobraženského pluku osobnej gardy s legendárnou víťaznou zástavou, ktorú vojaci Červenej armády v máji 1945 vztýčili na budove Ríšskeho snemu (Reichstagu).


Na snímke Andrej Danko, ktorý sa zúčastnil vojenskej prehliadky na Červenom námestí.
Foto: NRSR


Putin vo svojom príhovore počas prehliadky kritizoval údajné skresľovanie druhej svetovej vojny v niektorých krajinách. Vyhlásil, že v situácii, keď v niektorých štátoch "nehanebne klamú svojim deťom" o vojne a "zrádzajú svojich predkov", je povinnosťou každého chrániť pamiatku skutočných hrdinov vojny.

Príslušníčky ruskej armády pochodujú na vojenskej prehliadke pri príležitosti 74. výročia víťazstva nad fašizmom v Moskve 9. mája 2019.
Foto: TASR/AP


"Spomienka na Veľkú vlasteneckú vojnu - na pravdu o nej - je našou povinnosťou. Dnes môžeme sledovať, ako v mnohých krajinách vedome skresľujú vojnové udalosti a bratríčkujú sa s tými, ktorí zabudli na česť aj ľudskú dôstojnosť a slúžili nacistom. (V týchto krajinách) nehanebne klamú svojim deťom a zrádzajú svojich predkov," uviedol v tejto súvislosti ruský prezident.

Na tohtoročnej prehliadke sa pre zlé počasie nezúčastnilo letectvo. Nad Červeným námestím malo pôvodne preletieť 74 lietadiel a vrtuľníkov.



Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec