Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MZ: Podpora dojčenia v nemocniciach sa zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Vypracoval sa k nej plán.

Bratislava 31. marca (TASR) - Podpora dojčenia na Slovensku sa zlepšila. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vypracovalo k podpore dojčenia tiež plán. V reakcii na prieskum občianskych združení Mamila a Ženské kruhy to pre TASR uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

"MZ SR disponuje dátami v podpore dojčenia v SR, ktoré za obdobie rokov 2019 a 2020 k termínu 10. februára 2021 vykazujú zlepšenie. Výlučné dojčenie sa zo 62 percent výlučne dojčených novorodencov zvýšilo na 67 percent. Systém rooming-in sa zo 65,5 percenta zvýšil na 68 percent," uviedla.

Rezort tiež podľa Eliášovej vypracoval plán podpory implementácie "Štandardného postupu na výkon prevencie: Starostlivosť o matku a novorodenca podľa zásad Baby-friendly Hospital Iniciative (BFHI) – podpora vzťahovej väzby a laktácie" a ďalších kokov v danej oblasti. Rovnako zabezpečuje aj kontinuálny zber dát.

Občianske združenia Mamila a Ženské kruhy poukázali na to, že podpora dojčenia sa na Slovensku nezlepšila. Z prieskumu, ktorý realizovali, vyplynulo, že počet detí dokrmovaných umelým mliekom za posledné dva roky stúpol. Kritizovali tiež MZ SR, že postupy nemocníc pri podpore dojčenia nie sú jednotné, napriek tomu, že rezort od roku 2019 deklaruje, že zaviedol štandardné postupy a školenie personálu.