Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Na veľvyslanectvo v Mexiku sa zatiaľ neobrátil žiadny Slovák

Na snímke ľudia, ktorých evakuovali z miestnych barov počas zemetrasenia, stoja na ulici v štvrti La Roma v Mexico City, ktorá zostala bez elektriny 7. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Náš zastupiteľský úrad v Mexiku sleduje aktuálnu situáciu ohľadom následkov zemetrasenia. Hlavné turistické destinácie sú mimo epicentra.

Bratislava 8. septembra (TASR/Teraz.sk) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR potvrdilo, že na slovenský zastupiteľský úrad v Mexiku sa zatiaľ neobrátil žiadny Slovák so žiadosťou o pomoc v súvislosti so zemetrasením, ktoré zasiahlo južné pobrežie Mexika s magnitúdou 8,2. Situáciu však podrobne sleduje ďalej. Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček.

"Náš zastupiteľský úrad v Mexiku sleduje aktuálnu situáciu ohľadom následkov zemetrasenia. Hlavné turistické destinácie sú mimo epicentra, venujeme tomu však pozornosť, nakoľko bola vydaná výstraha pred cunami v Chiapas a Oaxace. Pohotovostnú službu veľvyslanectva zatiaľ nikto zo slovenských občanov, nachádzajúcich sa v Mexiku, nekontaktoval so žiadosťou o pomoc," informoval.

Dnešné zemetrasenie v Mexiku bolo najsilnejšie v krajine za posledných 100 rokov. Vyhlásil to mexický prezident Enrique Peňa Nieto, ktorý zároveň potvrdil, že zemetrasenie si vyžiadalo najmenej päť mŕtvych. Spôsobilo veľké škody a bezprostredne po ňom sa ocitlo bez elektriny milión ľudí. Dodávky už boli obnovené pre 800.000 ľudí.



V štáte Tabasco zahynuli dve deti. Jedno z nich zavalila stena, ďalšie zomrelo v detskej nemocnici, keď po výpadku elektriny prestal fungovať respirátor pre dojčatá. Ďalší traja ľudia zahynuli v štáte Chiapas, kde sa zrútilo alebo bolo poškodených množstvo domov.




Varovanie pred vlnami cunami bolo vydané pre Americkú Samou, Cookove ostrovy, Ekvádor, Salvádor, Fidži, Francúzsku Polynéziu, Guatemalu, Kiribati, Samou, Tokelau, Tuvalu, Vanuatu a francúzske zámorské územie Wallis a Futuna. Cunami, ktoré dosiahli výšku jeden meter nad úrovňou prílivu, boli zaznamenané v blízkosti prístavného mesta Salina Cruz v štáte Oaxaca. V blízkosti turistického strediska Huatulco sa vyskytli vlny vysoké približne 0,7 metra.

Mexiko sa nachádza v oblasti styku piatich tektonických dosiek, takže zemetrasenia sú tam veľmi časté.