Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nie každý odchádza z presvedčenia, naznačil o odídencoch Kotleba

Na snímke poslanec parlamentu SR a predseda ĽSNS Marian Kotleba prichádza na 23. schôdzu Národnej rady SR v Bratislave 26. januára 2021. V ĽSNS končí europoslanec Milan Uhrík, ale aj poslanci Národnej rady SR Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Eduard Kočiš a Miroslav Urban. TASR o tom informoval Uhrík. Členovia opozičnej strany odchádzajú po zmene stanov, ktorá posilnila pozíciu predsedu Mariana Kotlebu. Nikto z odídencov podľa Uhríka z politiky neodchádza. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V ĽSNS končí europoslanec Milan Uhrík, ale aj poslanci Národnej rady SR Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Eduard Kočiš a Miroslav Urban.

Bratislava 26. januára (TASR) – Nie každý zo skupiny „odídencov“ z ĽSNS sa pre ukončenie členstva rozhodol z vlastného presvedčenia. V reakcii na oznámenie šestice nespokojencov, ktorí sa na znak nesúhlasu s posilnením právomocí predsedu rozhodli v ĽSNS skončiť, to naznačil šéf opozičnej strany Marian Kotleba.

Pripustil, že za rozhodnutím niektorých mohlo byť naliehanie či nátlak. Zároveň si myslí, že v niektorých prípadoch môže prísť k revidovaniu rozhodnutia.

„Situácia sa bude vyvíjať, tá skupinka sa možno upraví,“
povedal Kotleba, ktorý za inicátora „revolty“ označil poslanca Eduarda Kočiša. Nevylučuje, že s niektorými odchádzajúcimi členmi by si vedel predstaviť spoluprácu aj v budúcnosti. O tom, či pôjdu cestou vlastného politického subjektu, však nemá vedomosť a ani o tom nechce špekulovať.

Kotleba nesúhlasí s tým, že odchod je logickou reakciou na jeho zvyšujúce sa autokratické snahy. Odvoláva sa na rozhodnutie snemu. „Samozrejme, vždy sa nájde niečo, čo niekomu môže na rozhodnutí snemu a stanovách prekážať, ale ak niečo raz schváli snem, tak sa tomu musia podriadiť všetci. Alternatívou je potom odchod,“ uviedol Kotleba.

V ĽSNS končí europoslanec Milan Uhrík, ale aj poslanci Národnej rady SR Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Eduard Kočiš a Miroslav Urban. TASR o tom informoval Uhrík. Členovia opozičnej strany odchádzajú po zmene stanov, ktorá posilnila pozíciu predsedu Mariana Kotlebu a členom naopak ubrala možnosť zasahovať a podieľať sa na rozhodovaní o podstatných otázkach ohľadne fungovania a smerovania strany. Vzhľadom na prílišný rozkol v názoroch a víziách sa preto šestica podľa Uhríka rozhodla vydať vlastnou cestou.