Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Nový premiér si dnes prevzal od Ivety Radičovej Úrad vlády SR

Foto: TASR/Michal Svítok

Po vyše polhodinovom rozhovore, expremiérka odišla na ministerstvo obrany, keďže bola po páde jej vlády a odvolaní Ľubomíra Galka poverená jeho riadením.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Staronový premiér Robert Fico (Smer-SD) si dnes prevzal od odchádzajúcej šéfky exekutívy Ivety Radičovej agendu úradu vlády. Radičová ho privítala spolu s bývalým vedúcim úradu Viktorom Nižňanským. Po vyše polhodinovom rozhovore, expremiérka odišla na ministerstvo obrany, keďže bola po páde jej vlády a odvolaní Ľubomíra Galka poverená jeho riadením.

Tu bude player


Fico sa po krátkom brífingu pre novinárov vrátil späť do Národnej rady (NR) SR. Ešte dnes okolo 17. hodiny by mal zasadnúť kabinet v novom zložení, ktorý dnes vymenoval prezident SR Ivan Gašparovič. "Najskôr začne oficiálna časť a potom pracovná," priblížil Fico s tým, že ministri na rokovaní budú riešiť niektoré personálne otázky. Za vedúceho Úradu vlády SR bude opäť vymenovaný Igor Federič, ktorý túto pozíciu zastával už za predchádzajúcej vlády Roberta Fica. "Od zajtra (5.4.) sa začína normálna práca na úrade vlády," avizoval.

Pozrite si tiež: Profily členov vládneho kabinetu Roberta Fica

Premiér je rád, že Radičová nadviazala na tradíciu, ktorú zaviedol v roku 2010, a to je vítanie nástupcu a normálne odovzdanie agendy týkajúce sa úradu vlády. "Keď som prišiel v roku 2006 ako predseda vlády do tejto budovy, tak ma tu čakala iba upratovačka," pripomenul. So svojou predchodkyňou dnes prešli najvýznamnejšiu agendu. Ide o niektoré rozhodnutia, ktoré sa týkajú predovšetkým vzťahu Slovenska smerom k Európskej únii, ako je program zamestnávania mladých ľudí či program reforiem. "Podali sme si ruky a zaželali všetko dobré. Poďakoval som jej najbližším spolupracovníkom a prebral priestory," priblížil Fico.

S Radičovou sa spolu stretnú ešte na budúci týždeň po veľkonočných sviatkoch, keď pôjde predstaviť nového ministra obrany Martina Glváča zamestnancom rezortu.

Premiér bude s Ivetou Radičovou hovoriť o zaobchádzaní s ústavnými činiteľmi



Novovymenovaný premiér Robert Fico (Smer-SD) bude so svojou predchodkyňou Ivetou Radičovou hovoriť o tradícii v zaobchádzaní s bývalými ústavnými činiteľmi. Ich postavenie po odchode z funkcií nepovažuje za dôstojné. V tejto súvislosti by preto zaviedol istý zvyk.

Ako vysvetlil, bude na prezidentovi, premiérovi či predsedovi Národnej rady SR, aby sa vyjadrili, čomu sa budú venovať po zaniknutí ich mandátu. "Ak budú chcieť pokračovať v politike, tak im do toho nemôže nikto zasahovať," upozornil dnes po tom, ako si prevzal priestory Úradu vlády SR. V prípade, že budú mať záujem naďalej pracovať pre krajinu, treba s nimi hovoriť o adekvátnom poste. "Nehovoril som o žiadnych pozíciách, ale som pripravený v takomto prípade s ústavným činiteľom hovoriť," konštatoval.

Tu bude player


Fico žiadnu konkrétnu pozíciu neponúkol ani svojej predchodkyni. "Dajme tomu nejaký čas," poznamenal s tým, že Radičová sa musí najskôr sama rozhodnúť, kde a ako chce ďalej pôsobiť. "Je to na nej a ja to absolútne rešpektujem. Povedal som jej, že som takúto tradíciu pripravený založiť a buď príde nejaká odozva, alebo nie," dodal.

S bývalou premiérkou sa má ešte stretnúť na budúci týždeň, keď príde Fico na rezort obrany predstaviť nového ministra Martina Glváča. Radičová mala totiž od prezidenta aj poverenie viesť rezort obrany.