Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Robert Fico je opäť premiérom, Iveta Radičová definitívne končí

Foto: TASR/Michal Svítok

Na rozdiel od minulosti nemusela predchádzajúca exekutíva podávať do rúk prezidenta Ivana Gašparoviča demisiu.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes za nového premiéra vymenoval predsedu Smeru-SD Roberta Fica.



"Zložili ste ústavný sľub a som presvedčený, že ako predseda vlády, spolu s ministerským zborom, budete tento sľub napĺňať. Čakajú to od vás všetci občania SR," povedal krátko po vymenovaní Gašparovič. Zároveň vyjadril presvedčenie, že doteraz získané skúsenosti v sociálnej, ekonomickej, štátoprávnej aj duchovno-kultúrnej oblasti využije Fico vo vedení štátu.


Tu bude player



"Chcem povedať, že budete mať aj vo mne oporu, aby sme spolu SR vždy udržali v úrovniach váženej republiky, ktorá sa zodpovedne stará o svojich občanov a je aj v medzinárodnej politike uznávaná ako dôveryhodný partner. K tomuto vám držím palce," uzavrela hlava štátu.

"Z celého srdca ďakujem za prejavenú dôveru a veľmi si vážim slová o vašej pripravenosti podporovať v zásadných rozhodnutiach vládu SR a mňa osobne," reagoval vo svojom príhovore Fico. Podľa vlastných slov má z rokov 2006 až 2010, kedy prvýkrát viedol vládny kabinet, len tie najlepšie skúsenosti zo spolupráce troch najvyšších ústavných činiteľov a očakáva pokračovanie tejto tradície.

"Mám skúsenosti z vládnutia, ale plne si uvedomujem, že nové vládne obdobie, do ktorého vstupujeme, je diametrálne odlišné od rokov 2006 až 2010, a na toto všetko sa cítim byť dostatočne pripravený. Výkon funkcie predsedu vlády SR budem vykonávať presne v zmysle sľubu, ktorý som zložil do vašich rúk," dodal Fico.


Definitívna podoba kabinetu

Prezident SR Ivan Gašparovič dnes na základe návrhu Fica vymenoval 13 nových ministrov.

Novovymenovaní ministri nového vládneho kabinetu Roberta Fica: Predný rad zľava - minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) , minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nestraník) , minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nestraník) , minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) , minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nestraník) a minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Zadný rad zľava - minister spravodlivosti Tomáš Borec (nestraník), minister práce Ján Richter (Smer-SD), minister životného prostredia Ján Žiga (Smer-SD) , minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) , minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
Foto: TASR/Vladimír Benko


Premiér pri ich nominácii siahol aj do radov nezávislých odborníkov.


Vláda Roberta Fica




Ministrom financií bude Peter Kažimír, obrany Martin Glváč a životného prostredia Peter Žiga. Šéfovať ministerstvu dopravy bude Ján Počiatek a školstvu Dušan Čaplovič. Rezort práce povedie Ján Richter a ministerstvo pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Tu bude player


Za rezort spravodlivosti bude zodpovedať Tomáš Borec, za hospodárstvo Tomáš Malatinský a zdravotníctvo Zuzana Zvolenská. Na svoje predchádzajúce posty sa po takmer dvoch rokoch vracajú ich staronoví šéfovia Robert Kaliňák (vnútro), Marek Maďarič (kultúra) a Miroslav Lajčák (zahraničné veci).

Kažimír, Kaliňák a Lajčák budú zároveň vicepremiérmi. Súčasná funkcia podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny zanikne. Táto agenda sa po zmene kompetenčného zákona má presunúť buď na rezort školstva alebo kultúry. Osobitný post podpredsedu vlády sa bude po novom namiesto ľudských práv zameriavať na investičné aktivity. Obsadí ho Ľubomír Vážny.

Pozrite si tiež:

Profily členov vládneho kabinetu Roberta Fica

Vláda Ivety Radičovej demisiu nepodala

Na rozdiel od minulosti nemusela predchádzajúca exekutíva podávať do rúk hlavy štátu demisiu. Kabinet Ivety Radičovej bol totiž po minuloročnom vyslovení nedôvery v Národnej rade (NR) SR už len poverený výkonom svojej funkcie do nástupu nových ministrov.


Novovymenovaný predseda vlády SR Robert Fico si preberá úrad od expremiérky SR Ivety Radičovej.
Foto: TASR/Michal Svítok

Z 13 šéfov rezortov predchádzajúcej vlády sa 12 presunie do NR SR, kde budú pôsobiť ako poslanci. K nim sa pridá aj bývalý vicepremiér pre ľudské práva a menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd). Jediný, kto sa neprebojoval do zákonodarného zboru, je exminister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Radičová z politiky odchádza a pôsobiť bude na akademickej pôde.