Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na potreby štátnej štatistiky sa má zaviesť jednotný informačný systém

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Jednotný informačný systém má dynamizovať procesy súvisiace s plánovaním štatistických činností či prepojením štatistických zisťovaní s tvorbou štatistických produktov.

Bratislava 26. januára (TASR) – Na zabezpečenie a koordináciu úloh vyplývajúcich z úloh štátnej štatistiky a európskej štatistiky na vnútroštátnej úrovni sa má vytvoriť jednotný informačný systém (JIS) štátnej štatistiky, ktorý je výsledkom rozvoja existujúceho štatistického informačného systému. Vyplýva to z novely zákona o štátnej štatistike, ktorú v utorok poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

JIS má dynamizovať procesy súvisiace s plánovaním štatistických činností, prepojením štatistických zisťovaní s tvorbou štatistických produktov či štandardizáciou integračných nástrojov.

Novela takisto ráta s kreovaním nového poradného orgánu predsedu štatistického úradu – koordinačnou radou pre štátnu štatistiku ako jedného z nástrojov na koordináciu vykonávania úloh štátnej štatistiky zodpovednými orgánmi.

Legislatívna úprava sa tiež zamerala na spresnenie pojmov a definícií i úpravu procesov štatistických zisťovaní vyplývajúcich z podnetov aplikačnej praxe, rovnako i na úpravu pôsobnosti zákona v prípade vymedzenia subjektov, ktoré vykonávajú štátnu štatistiku.

Navrhovaná účinnosť zákona je od 1. mája 2021, pričom pri vybraných ustanoveniach, ktoré si vyžadujú implementáciu reformných opatrení orgánmi vykonávajúcimi štátnu štatistiku, sa navrhuje účinnosť od 1. januára 2024.