Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Poslanci pokračujú v diskusii o správe Žilinku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Predseda parlamentu Boris Kollár poďakoval Žilinkovi, že sa nestal človekom v službách politickej moci.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Poslanci Národnej rady SR pokračujú v diskusii k správe generálneho prokurátora Maroša Žilinku o činnosti prokuratúry za rok 2020. Záujem vystúpiť k téme v pléne prejavilo ešte ďalších 13 poslancov, ktorí sa prihlásili ústne.

Diskusia k správe šéfa prokuratúry sa začala už v stredu (29. 9.). Viackrát ju prerušili pre rokovanie o termínovaných bodoch programu a pre hlasovanie o nich. Do diskusie sa zapájali koaliční i opoziční poslanci. Viackrát sa zapojil aj Žilinka, ktorý zároveň odpovedal i na otázky poslancov súvisiace s aktuálnou situáciou.

Generálny prokurátor upozornil v stredu v pléne na dôsledky spochybňovania inštitútu šéfa prokuratúry i na unáhlené zmeny zákonov a kompetencií jeho inštitúcie bez poctivej odbornej diskusie. Deklaroval, že „nikomu nekryje chrbát", nekoná politicky a že pri rozhodnutiach v zmysle paragrafu 363 Trestného poriadku konal v rámci kompetencií.

Predseda parlamentu Boris Kollár poďakoval Žilinkovi, že sa nestal človekom v službách politickej moci. Nezaradený poslanec Juraj Šeliga mu, naopak, vyčítal, že hoci deklaroval podporu prokurátorom, neozval sa, keď opozícia viacerých označila za mafiánov. Podotkol, že dôveru v právny štát znižuje aj to, ak je Generálna prokuratúra SR uzavretá a nekomunikuje. Žilinka reagoval tým, že otvorenosť prokuratúry nemôže znamenať anarchiu a vysvetľovanie jej rozhodnutí nemôže byť nad rámec charakteru inštitúcie.