Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O novele upravujúcej kolúznu väzbu by sa malo hlasovať až v júni

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

OĽANO podľa Šipoša nesúhlasí s narýchlo šitými úpravami, vďaka ktorým by sa mohli dostať ľudia z väzby.

Bratislava 19. mája (TASR) - O návrhu novely Trestného poriadku z dielne Sme rodina, ktorý upravuje lehotu kolúznej väzby, by mali poslanci Národnej rady (NR) SR hlasovať až na júnovej schôdzi. TASR to potvrdili predstavitelia OĽANO a SaS s tým, že sa na tom dohodla koaličná rada. Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský hovorí, že zatiaľ je hlasovanie presunuté na budúci týždeň. Dodal, že ak sa Sme rodina dohodne s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) na vládnom návrhu, hnutie je pripravené preložiť hlasovanie k svojmu návrhu na jún. Na júnovej schôdzi by sa tak mohli objaviť dva návrhy súvisiace s kolúznou väzbou.

O návrhu poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej majú poslanci hlasovať až v júni, aby malo hnutie a ministerka spravodlivosti čas na dohodu, skonštatoval pre TASR predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

OĽANO podľa Šipoša nesúhlasí s narýchlo šitými úpravami, vďaka ktorým by sa mohli dostať ľudia z väzby. "Naším cieľom je podporiť takú právnu úpravu, ktorá nijakým spôsobom neumožní spochybňovať či mariť vyšetrovanie a zároveň sa bude približovať k európskym štandardom," ozrejmil. Nechcel sa vyjadrovať k jednotlivým návrhom legislatívy. "Sme za kompromisný návrh, za taký, ktorý nebude narušovať vyšetrovanie, aby sa nikto nemohol ani v náznakoch pozerať na to, že ideme nejakých ľudí prepúšťať z väzby na základe toho zákona," dodal. Niektorí poslanci OĽANO v pléne avizovali podporu Hajšelovej návrhu, Šipoš ozrejmil, že chceli, aby došlo k dohode, preto boli ochotní návrh podporiť v prvom čítaní. Priestor na dohodu sa teraz podľa neho vytvoril presunutím hlasovania na ďalší mesiac.

Aktuálna 28. schôdza NR SR je prerušená do 26. mája. Dôvodom je aj rokovanie o podobe legislatívy o kolúznej väzbe. "Zatiaľ sú všetky hlasovania odložené na budúci týždeň. V prípade, že dôjde k dohode na vládnom návrhu zákona do budúceho týždňa, sme pripravení preložiť hlasovanie k nášmu návrhu na júnovú schôdzu," povedal pre TASR Pčolinský s tým, že v júni by boli v tom prípade na programe schôdze dva návrhy o kolúznej väzbe a prednosť by mal vládny návrh. Začiatok ďalšej schôdze je naplánovaný na 15. júna.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová pre TASR uviedla, že jej strana podporí návrh, ktorý bude schválený ministerkou Kolíkovou.

Kolíková Hajšelovej návrhu vyčíta, že môže mariť vyšetrovanie, nie je odkonzultovaný s orgánmi činnými v trestnom konaní a chýbajú v ňom i prechodné ustanovenia, čo znamená, že všetci, ktorí sú aktuálne vo väzbe, by šli von. Hajšelová reagovala tým, že prechodné ustanovenia plánujú doplniť do návrhu v druhom čítaní. Kolíková pripravila vlastný návrh upravujúci kolúznu väzbu, je v medzirezortnom pripomienkovaní. Avizovala, že do pléna NR SR by sa mohol dostať na júnovej schôdzi.