Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Obyvateľov rázovitej obce Horná Mariková referendum nerozhádalo

Na snímke lyžiari v lyžiarskom stredisku Ski Ráztoka 7. februára 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

"Sme prestarnutá obec, väčšina obyvateľov je už po polovičke života, máme tu viac ako 200 dôchodcov, takže určite tam budú skôr také konzervatívne názory,“ uviedol starosta obce.

Horná Mariková 7. februára (TASR) – Referendum o rodine obyvateľov rázovitej podhorskej obce Horná Mariková pod hrebeňmi Javorníkov v Považskobystrickom okrese nerozhádalo. Podľa starostu obce Miroslava Hamara pred referendom medzi obyvateľmi nezaznamenal ani jediný problém a verí, že ľudia na referendum prídu.

„Jedinú volebnú miestnosť v obci otvorili presne o siedmej ráno. Verím tomu, že ľudia sa referenda zúčastnia, nikoho k účasti nenútime, nikomu nebránime, takže verím, že referendum bude mať nerušený priebeh. Sme prestarnutá obec, väčšina obyvateľov je už po polovičke života, máme tu viac ako 200 dôchodcov, takže určite tam budú skôr také konzervatívne názory,“ skonštatoval Hamar.

Pozrite si fotogalériu z Hornej Marikovej



Aj vďaka peknému počasiu a bohatej snehovej nádielke sa dnes od rána plní aj tamojšie lyžiarske stredisko Ski Ráztoka. Okrem ideálnej lyžovačky dnes Hornomarikovčanov, ale aj obyvateľov Považskej Bystrice či neďalekého Púchova prilákala do strediska aj tradičná zabíjačka na svahu. „Zabíjačka bola naplánovaná skôr ako referendum, ale ľudia majú možnosť vyjadriť sa v referende celý deň, takže myslím, že mnoho ju využije,“ doplnil Hamar s tým, že v novembrových komunálnych voľbách bola účasť v obci asi 70 percent.



Postoj lyžiarov k referendu je rôzny. Považskobystričana Michala Behra referendum nezaujíma, nezúčastnil by sa ho, ani keby nešiel lyžovať. Ivan Gašparík z Hornej Marikovej svoj hlas v referende odovzdá. „Na referendum pôjdem po lyžovačke. Mám v tom jasno a k otázkam v referende sa chcem vyjadriť. Chodím na všetky voľby a referendá, toto nebude výnimkou,“ zdôraznil Gašparík.

Ideálne počasie využila na lyžovačku aj Púchovčanka Katarína Tomanová. „Referendum sa skončí o desiatej večer, všetko stíhame. Každý si to vo svojom svedomí rozmyslí, či pôjde, alebo nepôjde, ale ja naň pôjdem isto,“ dodala Tomanová.