Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VIDEO: So záchranármi z havarovaného vrtuľníka sa lúčili tisícky ľudí

Na snímke záchranárky držia čestnú stráž pri rakve jednej zo štyroch obetí havárie vrtuľníka, ktorí zahynuli 17. júla 2015 pri páde vrtuľníka v Slovenskom raji, pred rozlúčkou v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade 23. júla 2015. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Pri tejto tragédii zahynuli pilot Ľubomír Majerčák, lekár Marek Rigda, horský záchranár Dušan Leskovjanský a letecký záchranár Martin Svitana, ktorí sa ponáhľali zachrániť malého zraneného chlapca.

Poprad 23. júla (TASR) – Kolegovia, priatelia, rodinní príslušníci i predstavitelia štátu a samospráv sa dnes v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade rozlúčili so štyrmi záchranármi, ktorí minulý týždeň v piatok (17.7.) tragicky zahynuli pri páde vrtuľníka v Slovenskom raji. „Veľmi ťažko sa hľadajú slová, pretože toto boli ľudia, ktorí svoj život zasvätili záchrane iných životov. Celý Poprad by mohol byť zaplnený ľuďmi, ktorí im vďačia za záchranu života, a my im už nevieme nijako pomôcť,“ konštatoval minister vnútra SR Robert Kaliňák.



Štyria záchranári, ktorí navždy opustili svojich kolegov, kamarátov a rodiny, sú podľa ministra nenahraditeľní a tak aj v spomienkach všetkých navždy zostanú. Na moment, keď vrtuľník spadol, si spomína aj šéf Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga. „Volali mi priamo z operačného strediska, tá prvá informácia je vždy taká zmätočná pri takýchto veľkých udalostiach, mal som ešte snahu zavolať náčelníkovi HZS v Slovenskom raji, ale už mi nedvihol, keďže nemohol,“ priblížil Janiga.

Strata je to aj pre mesto Poprad, dvoch záchranárov poznal osobne aj primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. „Je to spoločenská strata pre nás všetkých, pretože títo ľudia zachraňovali obyvateľov nášho mesta, ale aj návštevníkov,“ podotkol primátor. Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (ATE) sa do rokliny v Slovenskom raji zrútila v piatok večer. Na palube bol okrem Ľubomíra Majerčáka, Martina Svitanu a lekára Mareka Rigdu aj 37-ročný náčelník HZS v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský.



Smrť vo vrtuľníku našiel v piatok aj lekár leteckej záchranky Marek Rigda, na ktorého si jeho kolegovia spomínajú ako na veľkého profesionála. „Patril k najlepším, bol to človek, od ktorého sme sa vždy mali čo naučiť. Veľmi hlboko nás to zasiahlo a v myšlienkach sme so všetkými jeho blízkymi i blízkymi ostatných, ktorí tragédiu neprežili,“ konštatoval Igor Krúpa z Košickej záchranky.

On sám už zažil podobnú situáciu, keď sa zrútil vrtuľník, a to v roku 2008. V záchranárskej komunite sa takéto informácie šíria veľmi rýchlo. „Bol som na dovolenke v Turecku, deň pred odletom, ani nedokážem opísať slovami, čo bolo, keď som sa dozvedel, že tam boli ľudia, ktorých som poznal, boli to tí najlepší z najlepších. Túto prácu nemôže vykonávať niekto na čo by len 99 percent, tam to ide na 100 percent až 120 percent a chalani z Popradu boli najlepší, mali za sebou najťažšie zásahy v Tatrách, to bola elita, esá, vzory, ktoré v nás navždy ostanú,“ dodal Krúpa.
Na snímke záchranári držia čestnú stráž pri rakve jednej zo štyroch obetí havárie vrtuľníka, ktorí zahynuli 17. júla 2015 pri páde vrtuľníka v Slovenskom raji, pred rozlúčkou v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade 23. júla 2015.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Slzám sa pri dnešnej rozlúčke neubránilo množstvo ľudí a najmä kolegovia, ktorí museli niesť z kostola truhly svojich kamarátov. „Je mi veľmi ľúto, že odišli, ťažko vyjadriť, čo človek v takej chvíli cíti, hľadal som vysvetlenie, že prečo práve títo ľudia nás museli opustiť, ale darmo sa človek nad tým zamýšľa, niekedy neprídu odpovede,“ zdôraznil letecký záchranár a mechanik Tomáš Kurňava, ktorý s týmito záchranármi spolupracoval. Do vrtuľníka teraz bude nastupovať s pocitom, že ich je už menej. Stále je to pre neho živé a slzám sa neubránil ani počas rozhovoru s novinármi.

Dnešnú rozlúčku viedol biskup Spišskej diecézy František Sečka spolu s vojenským ordinárom Františkom Rábekom a popradským dekanom Antonom Opartym. Na znak úcty krúžil v čase, keď z kostola vynášali telá nebohých, záchranársky vrtuľník ATE.

Na snímke záchranári držia čestnú stráž pri rakve jednej zo štyroch obetí havárie vrtuľníka, ktorí zahynuli 17. júla 2015 pri páde vrtuľníka v Slovenskom raji, pred rozlúčkou v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade 23. júla 2015.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


So štyrmi záchranármi sa rozlúčili aj členovia centrálneho tímu Národného stretnutia mládeže P15 v Poprade. „Už o pár dní privíta mesto Poprad, z ktorého aj zosnulí záchranári vyrážali do akcie, tisícky mladých ľudí z celého Slovenska. Chceli sme aspoň symbolickou účasťou na poslednej rozlúčke za všetkých vyjadriť našu spoluúčasť na tejto bolesti, ktorú teraz cítia rodiny pozostalých, ale aj veľkú úctu k ľuďom, ktorí zachraňovali životy aj za cenu svojho. Myslíme na zosnulých a ich príbuzných v modlitbe," povedal kňaz Ondrej Chrvala, tajomník Rady Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre mládež a univerzity KBS, ktorá podujatie chystá s tímom dobrovoľníkom a organizačným tímom. Na rozlúčke sa zúčastnil spolu s ďalšou členkou centrálneho tímu. Zanechal i odkaz do kondolenčnej knihy, ktorú vystavili na Mestskom úrade.



Tím P15 pozval k modlitbe za tých, ktorí prišli o život pri výkone ich služby, ako aj za ich príbuzných, krátko po tragédii. „Milí mladí, spojme sa v spoločnej modlitbe. S bolesťou v srdci sme prijali správu o leteckej tragédii v Slovenskom raji. Posielame hlbokú sústrasť rodinám, ako aj uistenie o našich modlitbách za všetkých, ktorých sa táto veľká tragédia týka," uviedol kňaz Pavol Hudák, rektor Domu Anky Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom, ktorého dobrovoľníci chystajú už od pondelka 27. júla prípravný týždeň pre dobrovoľníkov P15 v Poprade.

Na snímke záchranári držia čestnú stráž pri rakvách štyroch obetí havárie vrtuľníka, ktorí zahynuli 17. júla 2015 pri páde vrtuľníka v Slovenskom raji, pred rozlúčkou v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade 23. júla 2015.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Na snímke poľskí záchranári nesú veniec pre obete havárie vrtuľníka, ktorí zahynuli 17. júla 2015 pri páde vrtuľníka v Slovenskom raji, pred rozlúčkou v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade 23. júla 2015.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Na snímke záchranári držia čestnú stráž pri rakvách dvoch zo štyroch obetí havárie vrtuľníka, ktorí zahynuli 17. júla 2015 pri páde vrtuľníka v Slovenskom raji, pred rozlúčkou v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade 23. júla 2015.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Na snímke pozostalí odprevádzajú jednu z rakiev počas rozlúčky s obeťami havárie vrtuľníka v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade 23. júla 2015.
Foto: TASR


Na snímke leteckí záchranári vynášajú rakvu s pozostatkami svojho kolegu počas rozlúčky s obeťami pádu vrtuľníka v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade 23. júla 2015.
Foto: TASR


Na snímke pohľad na rozlúčku s obeťami havárie vrtuľníka v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade 23. júla 2015. Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby ATE sa do rokliny v Slovenskom raji zrútila v piatok večer 17. júla 2015.
Foto: TASR


Na snímke leteckí záchranári držia stráž nad rakvami počas rozlúčky s obeťami havárie vrtuľníka v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade 23. júla 2015.
Foto: TASR