Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ocenenie Medicus Veterinarius udelili šiestim osobnostiam

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Získali ich profesor Ján Pleva, profesor Michal Novák, Juraj Fajnor in memoriam, Ján Orčík, Pavel Kanka a Ján Števko.

Košice 20. januára (TASR) – Výročné ceny určené popredným osobnostiam veterinárnej medicíny pôsobiacim v rôznych odvetviach vedy, výskumu, teórie i praxe v piatok udelili v Košiciach. Ceny Medicus Veterinarius 2023 získalo šesť osobností - profesor Ján Pleva, profesor Michal Novák, Juraj Fajnor in memoriam, Ján Orčík, Pavel Kanka a Ján Števko. TASR o tom informovala hovorkyňa Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) Zuzana Bobriková.

K prvému takémuto oceneniu došlo na stretnutí veterinárnych lekárov, vedcov, pedagógov a odborníkov na potravinovú bezpečnosť z celého Slovenska. Stretnutie zorganizovali spoločne Komora veterinárnych lekárov (KVL) SR, UVLF v Košiciach a Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Ocenený profesor Pleva stál pri zakladaní študijného programu hygiena potravín, ktorý bol oficiálne otvorený od akademického roka 1975/1976. Je spoluautorom viacerých učebníc, v 60. rokoch 20. storočia pôsobil aj ako šéf veterinárnej služby na Slovensku.

Profesor Novák je popredný vedec svetového mena, ako prvý Slovák dostal cenu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Zakladateľ a dlhoročný riaditeľ Neuroimunologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) mimoriadne prispel k svetovému poznaniu v oblasti Alzheimerovej choroby a prionóz, do veterinárskej praxe aplikoval najmodernejšie metódy.

Fajnor pôsobil v Trnave, kde vybudoval špičkovú veterinárnu kliniku. Bol jedným z priekopníkov posudzovania dysplázie bedrových a lakťových kĺbov a prvým veterinárnym stomatológom na Slovensku. Nečakane zomrel v roku 2006.

Orčík pôsobil ako veterinárny lekár na Orave. Vykonal nespočetné množstvo vakcinácií, odberov vzoriek, desiatky pôrodov, kastrácií koní a iných veterinárnych úkonov.

Kanka pôsobil na Okresnej veterinárnej správe v Žiari nad Hronom. Inklinoval k problematike diagnostiky a tlmenia nákaz hospodárskych zvierat. Riešil pandémiu slintačky a krívačky v 70. rokoch či likvidáciu a utlmenie klasického moru ošípaných v roku 1995.

Števko bol obvodným veterinárnym lekárom a odborníkom pre epizootológiu v levickom regióne, 25 rokov stál na čele regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Vyučoval poľovníctvo a bol lektorom v Inštitúte vzdelávania veterinárnych lekárov Košice.