Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OPATRENIA: Zmeny nás čakajú už od 11.decembra, LOCKDOWN od 21.12.

Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas tlačovej konferencie k protiepidemickým opatreniam v Bratislave 9. decembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Fungovanie terás v reštauráciách sa od piatka 11. decembra zakáže. Jedlo budú môcť vydávať už len so sebou.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Na Slovensku sa od 21. decembra zatvoria všetky obchody s výnimkou potravín, drogérií či lekární. Deťom sa zároveň začnú školské prázdniny. Opatrenie má platiť minimálne tri týždne. Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas to uviedli na stredajšej tlačovej konferencii k sprísneným opatreniam, ktoré majú zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19.





PREČÍTAJTE SI AJ: Lockdown bude minimálne tri týždne, v niektorých okresoch aj dlhšie



Školské prázdniny sa budú týkať aj materských škôl. Krajčí hovorí, že to bude tak, ako je štandardom. "Samozrejme, pre tých rodičov, ktorí nevyhnutne potrebujú škôlky, tak sa väčšinou tie škôlky spájajú a otvárajú pre nich triedy. Takže to nebude obmedzené," poznamenal. Zimné prázdniny sa mali pôvodne deťom začať 23. decembra.

OD 28. 12. SA BUDÚ MUSIEŤ PRAVIDELNE TESTOVAŤ ZAMESTNANCI V PODNIKOCH


Podniky nad 500 zamestnancov budú musieť od 28. decembra pravidelne testovať svojich ľudí na nový koronavírus. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO)

"Od 28. decembra Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zabezpečí a začne s testovaním zamestnancov v podnikoch nad 500 zamestnancov, ktorí by teda od tohto dátumu mohli začať pracovať vo svojich podnikoch," vysvetlil minister.

Ako potvrdil Krajčí, toto opatrenie má byť pre zamestnancov povinné. "A následne to bude potom povinné podľa toho, v ktorej zóne sa bude región nachádzať," vysvetlil s tým, že v oranžovej zóne už potom testovanie povinné nebude, ale pokiaľ región bude v červenej zóne, tak bude testovanie povinné v časovom rozstupe raz za 21 dní. Ak bude situácia v regióne ešte vážnejšia, tak raz za 14 dní a pre regióny v kritickej situácii to bude nevyhnutné každých sedem dní. "Aby ľudia v tom regióne v podstate mohli fungovať a nemuseli byť zamknutí doma," dodal minister.

"Naozaj by sme chceli, aby zamestnávatelia išli príkladom a svojich zamestnancov testovali. Tým pádom výrazne pomôžu k eliminácii nákazy a zároveň ochránia aj svoje podniky," uzavrel Krajčí.

TERASY V REŠTAURÁCIÁCH DOSTANÚ OD PIATKA ZÁKAZ


Od 11. decembra sa zatvoria terasy reštaurácií, od 14. decembra sa sprísnia podmienky pre hotely, vleky a lanovky a od 21. decembra zatvoria všetky obchody s výnimkou potravín, drogérií či lekární. Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas to uviedli na stredajšej tlačovej konferencii k sprísneným opatreniam, ktoré majú zabrániť šíreniu pandémie ochorenia COVID-19.

Hlavný hygienik v súvislosti s reštrikčným opatrením, ktoré sa týka gastroprevádzok, uviedol, že k opatreniu pristupujú, pretože ide o veľké epidemiologické riziko. "Tie opatrenia, ktoré sme prijali doteraz, neboli dodržiavané," upozornil. Zdôraznil, že takto na to doplatia aj tí, ktorí opatrenia dodržiavali.

Oznámil tiež, že ešte v stredu má byť vydaná Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyhláška týkajúca sa ďalších opatrení, napríklad v lyžiarskych strediskách. Návštevníci budú musieť mať negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako 72 hodín, v lanovkovej kabínke môže byť len jedna osoba, prípadne členovia jednej domácnosti. Návštevníci hotelov budú musieť mať takisto negatívne testy, nebude umožnené stravovanie v spoločných priestoroch. "Prevádzkovatelia budú musieť vo zvýšenej miere zabezpečiť čistotu, upratovanie a dezinfekciu priestorov," dodal Mikas

V ďalšej vyhláške ÚVZ sformulujú aj podmienky týkajúce sa obmedzenia prevádzok. Otvorené majú byť len tie, ktoré sú nevyhnutné pre život. Od 21. decembra budú mať tiež deti prázdniny. "Sľubujeme si od týchto opatrení zníženie mobility," povedal Mikas

Hlavný hygienik tiež vyzval, aby verejnosť nenavštevovala vianočné trhy, ako miesto predstavujúce zvýšené riziko stretávania sa osôb a šírenia nového koronavírusu.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) upozornil, že v nemocniciach pribúdajú pacienti s ochorením COVID-19. Obsadených je už viac ako polovica reprofilizovaných lôžok. Zároveň je pre koronavírus doma viac ako 2200 zdravotníkov. Všetkých vyzval na dodržiavanie základných protiepidemických opatrení, teda umývanie rúk, nosenie rúšok a dodržiavanie odstupov. Apeluje, aby sa ľudia nepridávali k tým, ktorí opatrenia nedodržiavajú.

KOSTOLY BUDÚ FUNGOVAŤ NAĎALEJ ZA SÚČASNÝH PODMIENOK


Kostoly, kiná, ako aj fitnescentrá môžu naďalej fungovať za podmienok ako doteraz. Potvrdil to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Apeloval, aby dodržiavali nastavené opatrenia.

ZIMNÉ STREDISKÁ, HOTELY A ĎALŠIE PREVÁDZKY OSTÁVAJÚ OTVORENÉ


Lyžiarske strediská, hotely a ďalšie prevádzky v týchto strediskách ostávajú otvorené, avšak za sprísnených podmienok, ktoré Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR dohodlo s konzíliom odborníkov. Potrebný od 14. decembra bude napríklad test na COVID-19 nie starší ako 72 hodín. Informoval o tom v stredu minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina).



Ako podotkol minister, mesiace, týždne a hodiny strávené na konzultáciách s odborníkmi stáli za to. Priniesli totiž jasný plán. "Za MDV sme priniesli jasnú schému a jasné pravidlá, ktoré sme obhájili pred konzíliom odborníkov a pandemickou komisiou," vysvetlil Doležal s tým, že základným kameňom plánu je testovanie, ktoré sa pretavilo aj do konkrétnych opatrení.

Nové podmienky, za ktorých môžu byť hotely a strediská otvorené, sú prísnejšie, ale podľa Doležala sú odozvy od hotelierov pozitívne. Z rokovaní s nimi totiž vyplynulo, že je oveľa horšie, ak sú návštevníci zimných stredísk zatvorení v chatách a apartmánoch, ktoré sú extrémne "vybookované", pričom pri nich neexistujú žiadne extra pravidlá.

Ako spresnil hlavný hygienik Ján Mikas, chaty sa kontrolovať síce nedajú, ak však niekto bude chcieť ísť lyžovať, tam sa už bude musieť preukázať testom. Na otázku, ako to bude s lyžiarmi, ktorí si chcú dopriať týždňovú lyžovačku, Mikas odpovedal, že sa budú musieť každých 72 hodín tým pádom znovu otestovať. Mobilné odberové miesta si budú môcť zriadiť aj samotné strediská, lanovkári či hotelieri. Wellness v hoteloch bude musieť ostať naďalej zatvorený.

Doležal zdôraznil, že toto opatrenie nie je len o Donovaloch. "Toto je o desiatkach vlekov a lanovkách, ktoré sú po celom Slovensku. Je to o stovkách hotelov, ktoré týmto spôsobom budú môcť naďalej fungovať podľa jasne stanovených pravidiel," dodal Doležal s tým, že turizmus je pre krajinu dôležitý, pretože má multiplikačný efekt. Podotkol, že v blízkej dobe bude rezort predstavovať konkrétny nástroj na pomoc cestovnému ruchu a budúci týždeň by mal byť na stránke slovensko.sk aj formulár na žiadosť o túto pomoc.

Mikas v stredu ozrejmil, že návštevníci stredísk nad 10 rokov budú musieť mať negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako 72 hodín, v lanovkovej kabínke môže byť len jedna osoba, prípadne členovia jednej domácnosti. Návštevníci hotelov budú musieť mať takisto negatívne testy, nebude umožnené stravovanie v spoločných priestoroch. "Prevádzkovatelia budú musieť vo zvýšenej miere zabezpečiť čistotu, upratovanie a dezinfekciu priestorov," dodal Mikas. Ako poznamenal, epidemiológovia zároveň neodporúčajú navštevovať bufety v lyžiarskych strediskách.