Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Má vláda pomôcť mestu Martin? Toto si o spore myslia politici

Lucia Žitňanská, Richard Sulík, Andrej Danko Foto: TASR

Primátor Martina Andrej Hrnčiar (Sieť) žiada od vlády zmenu zákona tak, aby mesto neprišlo vplyvom exekúcie o akcie v Turčianskej vodárenskej spoločnosti. Mesto čelí pohľadávke 8,4 milióna eur.

Bratislava 16. júla (TASR/Teraz.sk) - Oslovení politici, ktorí sa chceli vyjadriť k aktuálnej kauze mesta Martin, nie sú proti vládnej pomoci pre metropolu Turca. Martin čelí pohľadávke 8,4 milióna eur za prehratý súdny spor a jeho primátor Andrej Hrnčiar (Sieť) žiada od vlády zmenu zákona tak, aby mesto neprišlo vplyvom exekúcie o akcie v Turčianskej vodárenskej spoločnosti. Premiér Robert Fico (Smer-SD) odkazuje, že najskôr sa má pokúsiť o dohodu predseda Siete Radoslav Procházka, ktorý bol majiteľovi pohľadávky Petrovi Kubíkovi pred 20 rokmi na svadbe za svedka.

"Namiesto hádzania špiny v médiách by si mali obe strany sadnúť za rokovací stôl a hľadať riešenie. Ide totiž o desiatky tisíc ľudí z Turca a turčianske vodárne. Ak vláda poskytne mestu Martin súčinnosť, tak je možné ochrániť peniaze aj majetok pred neželanou exekúciou,“ myslí si podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská pre TASR uviedla, že so sporom medzi mestom Martin a Lyžiarskym strediskom Martinské hole sa oboznámila ešte ako ministerka spravodlivosti. "Kauzu som vnímala ako jedno veľké svinstvo na odtok peňazí, a takto ju vnímam aj teraz. Sú to veci, ktoré sa nemôžu v právnom štáte stať. Keď bude potreba Martinu pomôcť, tak mu treba pomôcť. Za úplnú zvrátenosť ale považujem, ak sa premiér jednej krajiny v tejto súvislosti vyhráža nejakými fotografiami predsedovi inej strany," povedala.


Lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi sa zdá, že Robert Fico "trošku znásilňuje fakty". "To, že bol Procházka pred 20 rokmi svedkom na svadbe majiteľa pohľadávky, zrejme nie je dostatočný argument na to, aby mohol tvrdiť to, čo tvrdí. Na druhej strane je pravdou, že ak by Andrej Hrnčiar nesedel na dvoch stoličkách, venoval sa zodpovedne primátorstvu a nezabíjal čas ako poslanec NR SR, tak mohol bojovať za záujmy Martina výrazne lepšie a zrejme to nemuselo dôjsť až takto ďaleko," povedal pre TASR. Hrnčiar sa vzdal mandátu poslanca v júni 2014, primátorom Martina je od roku 2006.

Predseda SaS Richard Sulík vidí v možnom prepojení Procházku na Kubíka obdobnú situáciu, ako mal bývalý minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) ohľadom 60-miliónovej pohľadávky. "Možno aj tu by bolo na mieste vyvodiť zodpovednosť, ale to môžu urobiť iba voliči," povedal.

Šéf SNS Andrej Danko je presvedčený, že politické strany by mali medzi sebou súťažiť hodnotovo. "Takéto hašterenie Slovensko len oslabuje. Už od čias Mečiara boli buď všetci proti Mečiarovi, alebo všetci proti Dzurindovi a výsledkom je bieda Slovenska," dodal.



Podpredsedníčka strany Šanca Jaroslava Lukačovičová uznáva, že táto situácia predstavuje jednoznačne vážny problém pre mesto Martin, ktoré však nie je jediné s finančnými problémami či nesplatenými záväzkami. "Nevýhodou mesta je však to, že na jeho čele stojí politik. Nemáme však dostatok informácií na to, aby sme nad touto polemikou vyslovili jednoznačný názor," povedala.

"Mrzí ma, že občania SR musia byť smutnými ´svedkami´ takýchto špinavých predvolebných káuz," reagoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Premiér dnes vyzval Procházku, aby osobne dohodol zrušenie pohľadávky vo výške 8,4 milióna eur voči mestu Martin, ktorú drží právnik Peter Kubík. Tomu bol Procházka pred 20 rokmi na svadbe za svedka. Ak sa to šéfovi Siete nepodarí, vláda je podľa premiéra pripravená zasiahnuť.

„Ja v tom nevidím zmysel,“ reagoval na takúto výzvu Procházka. Zdôraznil, že bez ohľadu na to, kto pohľadávku voči mestu vlastnil, Martin ju neuznáva. „Čo ja mám teraz s doktorom Kubíkom v tejto veci riešiť?“ opýtal sa Fica. Strana Sieť zároveň podá v parlamente návrh na novelu exekučného poriadku, ktorá by znemožnila exekúciu v Turčianskej vodárenskej spoločnosti.