Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Podľa SDKÚ-DS sú ponúkané akcie Váhostavu bezcenné

Na archívnej snímke Pavol Frešo (vľavo) a Ľudovít Kaník. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dnešní veritelia Váhostavu nebudú mať žiadne rozhodovacie právomoci, reagoval predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman.

Bratislava 22. apríla (Teraz.sk) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes predstavil návrh riešení problémov s reštrukturalizáciami, vrátane aktuálnej, Váhostavu - SK. Firma okrem iného prisľúbila dať nezabezpečeným veriteľom z obchodného styku možnosť získať až 49 percent akcií. SDKÚ-DS však tento návrh kritizuje.

„Dnešná ponuka Roberta Fica je výsmechom do tváre všetkým živnostníkom a drobným podnikateľom, ktorých rodiny už mesiace márne čakajú na peniaze za práce na výstavbe diaľnic. Ak riaditeľ Váhostavu tvrdí, že jeho firma má nulovú hodnotu, tak veritelia dostanú bezcenné akcie. Robert Fico by sa mohol s takýmito akciami pokúsiť nakúpiť na rodinný obed. Aký by bol výsledok? Ostal by hladný, rovnako ako rodiny drobných veriteľov Váhostavu,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.



„Dnešní veritelia Váhostavu nebudú mať žiadne rozhodovacie právomoci a navyše, ak vymenia svoje pohľadávky za bezcenné papiere s podpisom Juraja Širokého a Roberta Fica, vydávajú sa napospas hlavnému akcionárovi,“ reagoval predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman.

„Je to trik ako preniesť zodpovednosť na "širokú" skupinu akcionárov, ktorí zároveň o ničom nerozhodujú,“ dodal Roman.

Aj spoločnosť Váhostav-SK musí prevziať ekonomickú zodpovednosť za vzniknutý problém. "Spoločnosť Váhostav sa vzdá 49 percent akcií v prospech nezabezpečených veriteľov z obchodného styku," povedal na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády, ktorú naživo vysielala Tablet.TV, premiér Robert Fico.



Tento záver podľa neho vyplynul z rokovaní všetkých zainteresovaných strán, či už to boli veritelia, banky alebo dlžník, ktorým je Váhostav-SK.

"Kritériom pre rozdelenie akcií bude výška pohľadávky," priblížil Fico po rokovaní s vedením Váhostavu-SK aj predstaviteľmi jeho veriteľov.

Na snímke predseda vlády Robert Fico (v popredí) počas tlačovej konferencie po jeho spoločnom rokovaní s príslušnými ministrami, zástupcami veriteľov, zástupcami bánk a predstaviteľmi Váhostavu 22. apríla 2015 v Bratislave. Na snímke zľava v popredí minister spravodlivosti Tomáš Borec, predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, minister financií Peter Kažimír, predseda Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Zsolt Lukáč, zástupca spoločnosti Energy Pro Jozef Válek a zástupca veriteľov Váhostavu Milan Blaho.
Foto: TASR - Michal Svítok


Premiér zároveň uviedol, že banky, ktoré sú tiež veriteľmi stavebnej spoločnosti, sa vzdajú časti svojich zabezpečených pohľadávok. To znamená, že kým podľa navrhnutého plánu mali dostať v rámci reštrukturalizácie 100 % z dlhovaných peňazí, po novom to bude len 85 %. Zostávajúcich 15 %, ktoré mali pôvodne ísť bankám, si rozdelia malé firmy a živnostníci. Drobní nezabezpečení veritelia tak podľa Fica v konečnom dôsledku dostanú viac ako navrhovaných 15 %. "Banky dnes potvrdili, že sú pripravené znížiť mieru svojho uspokojenia zo 100 % na 85 %," priblížil.



Podľa premiéra platí aj pôvodne avizovaný návrh, a teda že dlhy Váhostavu-SK neprepadnú. V budúcnosti si ich od firmy budú môcť veritelia vymáhať až do výšky 100 %. Zároveň chce štát naďalej ponúknuť veriteľom firmy možnosť odkúpiť cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) ich pohľadávky okamžite vo výške 50 % ich hodnoty.