Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poliačik: Túžba vlastniť niečo nové je väčšia ako túžba po kvalite

Na snímke v popredí poslanec NRSR Martin Poliačik (SaS) Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyhlásil to dnes poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS) počas rozpravy k novele zákona, ktorá má zakázať tzv. kazítka

Bratislava 15. mája (TASR) - Trh sa začal správať tak, že veci, ktoré vydržia menej, sa predávajú viac ako tie, čo vydržia dlhšie. Túžba ľudí vlastniť niečo nové je totiž väčšia, ako vlastniť niečo kvalitné. Vyhlásil to dnes poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS) počas rozpravy k novele zákona, ktorá má zakázať tzv. kazítka vo výrobkoch. Právnou normou z dielne Smeru-SD sa poslanci zaoberajú v úvode siedmeho rokovacieho dňa 51. schôdze NR SR.



"Predkladatelia zákona (Anton Martvoň a Otto Brixi, obaja Smer-SD) nedokázali úmysel kaziť veci zvnútra. Dokázali, že trh sa začal správať inak. Ľudia chcú mať veci kratšie, lebo stále ich chcú mať modernejšie," tvrdí Poliačik.

Brixi Poliačika upozornil, že nejde o to, či kazítka sú, alebo nie sú. "Bavíme sa o preventívnej legislatívnej ochrane. Ako mladí ľudia hovoríme o tom, aký by mal byť preventívny charakter ochrany spotrebiteľa. Aby sa kazítka nedávali do výrobkov a ak sa dávajú, aby sa nedistribuovali. Zákon nemá nikoho šikanovať, jeho cieľom je pripraviť mechanizmus, aby k nápadom umiestňovať kazítka ani nedochádzalo," zdôraznil.

Pochybnosti ako hlasovať o zákone má Július Brocka (KDH). Ako tvrdí, doma má oceľový fúrik ešte z čias socializmu a funguje dodnes. Nedávno však dostal nový hliníkový fúrik, ktorý však vydržal len dva roky. "Ten starý kazítko nemá, ten hliníkový asi mal. Teraz som na pochybách," povedal s úsmevom. Jeho stranícky kolega Alojz Přidal v tom však má jasno. "Zákon treba stiahnuť a nepokračovať v rokovaní," odporučil.

Novela zákona o ochrane spotrebiteľa má zaviesť zákaz pre výrobcov, dovozcov, dodávateľov a predávajúcich upraviť výrobok tak, že sa cielene zníži jeho kvalita alebo skráti životnosť. Poslanci Martvoň a Brixi zakazujú vložiť do výrobku súčasť, ktorá môže spôsobiť skrátenie životnosti výrobku či jeho nefunkčnosť, prípadne vznik chyby, ku ktorej by nedošlo, keby výrobok nebol takto upravený. "Týmto návrhom chceme postihnúť praktiky evidované v niektorých členských štátoch EÚ založené na zakomponovaní tzv. kazítok do výrobkov. Tie majú spôsobiť, že produkt po istom čase alebo inom zásahu (napríklad softvérovom) stratí svoje vlastnosti a stane sa chybným spravidla krátko po uplynutí záručnej doby," vysvetľujú.


O výskyte tzv. kazítok vo výrobkoch nemá vedomosť Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Povedal to zastupujúci minister hospodárstva Peter Kažimír (Smer-SD). "SOI zatiaľ nedostala žiadny spotrebiteľský podnet na uvedenú tému a ani pri doterajšej činnosti skúšok bezpečnosti výrobkov nezískala vedomosť o existencii tzv. kazítok v žiadnom sortimente výrobkov," uviedol Kažimír. Dodal, že ani laboratóriá, ktoré vykonávali skúšky, neupozornili SOI na existenciu podozrivých súčiastok v ktoromkoľvek nepotravinovom sortimente.

Kažimír však priznal, že tieto praktiky už evidujú v niektorých členských štátoch EÚ. Napríklad vo Francúzsku túto problematiku upravili v rámci trestného práva. "Táto úprava má najmä preventívny charakter a spadá do oblasti ochrany ekonomických záujmov spotrebiteľa," povedal.

Diskutovať sa dnes bude aj o opozičnom návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Štvorica poslancov tu volá po rovnakom prístupe ku všetkým dôchodcom. Ľuďom, ktorí si sporia v druhom dôchodkovom pilieri, sa totiž má krátiť minimálny dôchodok od štátu. Strany SDKÚ-DS, KDH, SaS a OĽaNO preto v novele navrhujú dorovnávať sporiteľom dôchodky z druhého piliera z rezervného fondu solidarity. "Ide o to, aby sme zabezpečili rovnaký prístup ku všetkým dôchodcom, ktorí sa dostanú do dôchodkového veku, a aby mali títo ľudia zabezpečené úplne rovnaké nielen povinnosti, ale aj práva. Podľa súčasného právneho stavu to tak nie je," vysvetlil Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).