Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Pokračovala riadna schôdza parlamentu

Na snímke poslanci sedia v pléne Národnej rady (NR) SR pred hlasovaním o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v Bratislave v utorok 13. decembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde bude vo štvrtok. Návrh podala opozičná SaS, pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Bratislava 13. decembra (TASR/Teraz.sk) - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v riadnej 78. schôdzi. V úvode dňa sa venovali novelám obchodného zákonníka a exekučného poriadku z dielne rezortu spravodlivosti.

Poslanci Národnej rady (NR) SR si odsúhlasili 30-minútovú prestávku na poradu klubov pred hlasovaním o osude vlády.

Procedurálny návrh predniesol predseda klubu OĽANO Michal Šipoš. O návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera (OĽANO) sa malo hlasovať o 11.00 h.

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini za odsunom vidí snahu koalície pokúsiť sa ešte o dohodu na posunutí hlasovania na iný termín. Šíri sa podľa jeho slov informácia, že koalícia už na to aj pripravila procedurálny návrh.



Poslanci okolo Čekovského žiadajú od premiéra a Matoviča dohodu s SaS


Poslanci Národnej rady (NR) SR zoskupení v občiansko-demokratickej platforme žiadajú premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča, aby sa do poslednej chvíle usilovali o takú dohodu so stranou SaS, ktorá aj za cenu rekonštrukcie vlády zabráni jej pádu. Tento krok by podľa nich umožnil nájsť novú demokratickú väčšinu na podporu vlády Hegera.

Na snímke sprava premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec (všetci OĽANO) diskutujú v pléne Národnej rady (NR) SR pred hlasovaním o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v Bratislave v utorok 13. decembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Po tom, ako koaliční poslanci Martin Borguľa a Ján Krošlák oznámili, že budú hlasovať za pád vlády, ľuďom, ktorým záleží na tejto krajine, neostáva nič iné, iba rokovať a dohodnúť sa," napísali poslanci združení okolo Kristiána Čekovského (OĽANO). Zároveň zopakovali svoju žiadosť, aby sa hlasovanie o nedôvere presunulo na januárovú schôdzu parlamentu. "Namiesto chaosu a odovzdania krajiny do rúk Roberta Fica môžeme vytvoriť čas a priestor na rokovania medzi demokratmi," uzavreli.

L. Sólymos: Vládna koalícia už dávno stratila dôveru


Vládna koalícia už dávno stratila dôveru. Slovensko nutne potrebuje predčasné voľby, po ktorých sa zostaví stabilná a kompetentná vláda. Vyhlásil to predseda republikovej rady mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia László Sólymos.

"Táto vláda a koalícia aj bez dnešného hlasovania už dávno stratila dôveru. Dôveru ľudí, ktorú si táto garnitúra už nikdy nezíska späť," uviedol Sólymos v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme.

Šéf platformy Mosta-Híd v rámci Aliancie Konrád Rigó dodal, že poslanci Národnej rady (NR) SR odďaľovaním volieb len zhoršia situáciu v spoločnosti. "Kvôli jednému roku pri moci hazardujú s budúcnosťou našich detí. Dávajú čas na posilnenie práve tým, proti ktorým vraj bojujú zo všetkých síl. Teraz je čas na odchod s nádejou nového začiatku," skonštatoval.

Po odložení hlasovania o vyslovení nedôvery vláde Sólymos komentoval, že ide o prejav neúcty k voličom a arogancie moci. Utvrdilo ho to v tom, že jedinou možnosťou sú predčasné parlamentné voľby. "Predstaviteľov menšinovej vlády vyzývame k tomu, aby sa nezahrávali s budúcnosťou krajiny, ukončili svoju agóniu a namiesto naťahovaniu času, čím skôr začali rokovania o vypísaní predčasných volieb. Ak toho nebudú schopní, doplatíme na to všetci. Celá krajina," uviedol.

S. Vorobelová bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde


Nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Slavěna Vorobelová bude hlasovať za pád vlády. Oznámila to v stanovisku pre médiá.

"Budem hlasovať za Slovensko a slovenský národ. Uvedomujem si vážnosť situácie, uvedomujem si, že predčasné voľby v dohľadnom čase nebudú, uvedomujem si aj všetky riziká, ktoré by vyplývali z prípadného pádu Hegerovej vlády, a uvedomujem si aj to, že tento marazmus sa musí čo možno najskôr skončiť," skonštatovala poslankyňa.

Na snímke nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Slavěna Vorobelová sedí v pléne parlamentu pred hlasovaním o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v Bratislave v utorok 13. decembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Je pre ňu neprípustné, aby premiér Eduard Heger (OĽANO) pri obhajobe svojej vlády vyhlasoval, že jeho vláda je proukrajinská, proeurópska. "Pre mňa je najdôležitejšie, aby vláda bola v prvom rade proslovenská," dodala.

Vorobelová sa dostala do NR SR po tom, ako z nej musel odísť šéf ĽSNS Marian Kotleba v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin.

Krošlák bude hlasovať za pád vlády, s Borguľom odídu z klubu Sme rodina


Poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Krošlák (Sme rodina) bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Tvrdí, že vláda Eduarda Hegera (OĽANO) tu nikdy nebola a riadi ju líder OĽANO Igor Matovič. Zároveň avizuje vystúpenie z klubu Sme rodina. Rovnako oznámil odchod z klubu Sme rodina aj Martin Borguľa, ktorý bude hlasovať za pád vlády.

"Dnes nebudem hlasovať za návrat mafie a koniec demokracie, ale za odchod sekty, ktorá spôsobila chaos a teror v tejto krajine," napísal Krošlák na sociálnej sieti s tým, že sa rozhodol hlasovať za pád vlády pod taktovkou Matoviča. Krajinu podľa neho riadi nekompetentná skupina ľudí okolo Matoviča, ktorá by mala odísť. "Vzhľadom na to, že moje názory v tomto nie sú totožné s vedením hnutia Sme rodina, ohlasujem vystúpenie z tohto poslaneckého klubu, ktorého členov si vážim a ich prácu a názory rešpektujem," dodal Krošlák.

Na snímke poslanci Národnej rady (NR) SR sprava Ján Krošlák a Martin Borguľa sedia v pléne parlamentu pred hlasovaním o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v Bratislave v utorok 13. decembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák




Borguľa sa pred utorkovým hlasovaním o páde vlády rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu Sme rodina. Poslanec chce hlasovať za pád vlády, ak minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) neodíde zo svojej stoličky alebo nebude odvolaný. Borguľa tiež na sociálnej sieti napísal, že nikto ho neťahá do iného poslaneckého klubu ani žiaden iný nehľadá.

Po vyjadreniach Krošláka a Borguľu je podľa slov podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO) jasné, že v parlamente je dostatok hlasov na vyslovenie nedôvery vláde. Opätovne preto apeluje na poslancov SaS. "Ak ste boli na začiatku podania návrhu v tom, že 'vláda nepadne', že to bude len 'otestovanie väčšiny', o koho sa vláda opiera, tak po oznámeniach Borguľu a Krošláka máte istotu, že vláda padne, že to žiaden test nebude. Ak táto vláda padne vašimi hlasmi, riskujete, že vám to volič SaS neodpustí," uviedol a pripomenul pád vlády Ivety Radičovej. "Ak vám volič SaS neodpustí povalenie vlády pomocou Fica, Pellegriniho, Mazureka, Borguľu a Krošláka, riziko, že pri najbližších voľbách prepadnú stovky tisíc (vašich) hlasov potrebných na vytvorenie prozápadnej, protikorupčnej vlády, bude veľmi vysoké. Nerobte to," dodal.