Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SLEDOVALI SME: Premiér čelil odvolávaniu na mimoriadnej schôdzi

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) na mimoriadnej schôdzi NR SR k jeho odvolávaniu 23. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh na mimoriadnu schôdzu NR SR na vyslovenie nedôvery premiérovi predložili poslanci J. Blanár (Smer-SD) a R. Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.

Bratislava 23. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili v piatok nadránom diskusiu k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO).



Do diskusie sa zapojilo vyše 30 rečníkov, vystúpil premiér, podpredsedovia parlamentu aj ministri. Poslanci na vystúpenia reagovali desiatkami faktických poznámok. Debata trvala približne 15 hodín. Koalícia bránila premiéra, kritizovala opozíciu. Tá poukázala na viaceré dôvody, pre ktoré by Matovič nemal byť vo funkcii.

V závere diskusie vystúpil predkladateľ návrhu Juraj Blanár (Smer-SD). Poznamenal, že diplomová práca nebola jediný dôvod odvolávania premiéra. To, že to nebolo márne podľa neho dokazujú vystúpenia koaličných kolegov. Poďakoval za diskusiu.

Za ľudí avizovalo , že nebude hlasovať za návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi



Poslanci strany Za ľudí nebudú hlasovať za návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Nechcú sa hlasovaním podieľať na snahe opozície rozbiť koalíciu. Informovali o tom na sociálnej sieti.

"Jasne sme povedali, že kopírovanie diplomových prác a spôsob komunikácie tejto témy nie je v poriadku a je na zodpovednosti predsedu vlády, aby vyvodil osobnú zodpovednosť," uviedla strana.

Za ľudí nemieni hlasovať s extrémistami, opozičnou stranou Smer-SD a poslancami okolo Petra Pellegriniho (nezaradený). "Na politickú kultúru môžeme apelovať, ale nemôžeme ju nastoľovať s fašistami a terajšími alebo bývalými smerákmi," poznamenali poslanci.

Strana zároveň uvádza, že nezľahčuje tému s diplomovými prácami, vníma však, že je to ďalší z problémov, ktoré má slovenské školstvo.


J. Richter: Vládu sprevádza chaos a amaterizmus


Vládu SR sprevádza chaos a amaterizmus. Vyhlásil to v Národnej rade (NR) SR opozičný poslanec Ján Richter (Smer-SD) počas diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Skritizoval ekonomické opatrenia kabinetu počas koronakrízy. Absentujúcu pomoc ľuďom označil za začiatok konca sociálneho štátu.

"Je potrebné prijímať operatívne rozhodnutia. Krajina potrebuje v tomto čase schopného lídra," zdôraznil Richter. Koalícia sa podľa neho háda pre diplomové a bakalárske práce, ale chýba pomoc ľuďom. Richter tiež kritizoval, že pandémiu nového koronavírusu vláda hasila najprv v rómskych osadách a nie v sociálnych zariadenia.

Ján Herák z OĽaNO v tejto súvislosti poznamenal, že Rómovia sú tiež ľudia a vláda podľa neho reagovala promptne. Samotné šírenie v osadách by bolo horšie, reagoval.

Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová opozičnému poslancovi pripomenula jeho odvolávanie v roku 2017 pre kauzu Čistý deň. "Som v šoku, že sa postavíte v takomto bode odvolávania za rečnícky pult a máte odvahu hovoriť," poznamenala.

J. Gyimesimu vyhodilo poistky, K. Čekovskému ustrelilo dekel


Schizofrenická vláda, salto mortale, ustrelený dekel, "bla bla bla" či spolok nekompetentných. Aj takéto slová zazneli v diskusii k návrhu na odvolanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Matovič v pléne uviedol, že Smer-SD chcel na Slovensku rozkrádaním nastaviť "buržoáznu kleptokraciu". Opozičný poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) zas označil ministrov za spolok nekompetentných. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) posielal niektorých rozvášnených diskutérov vybaviť si spory ku gyrosu do bufetu.

"Pán opozičný poslanec Blanár, prepáčte, ale obsah vašej rozpravy je v preklade pre tých, ktorí nerozumejú: bla bla bla bla bla bla bla bla bla. A ešte som si zapamätala bla bla bla bla bla bla," uviedla v pléne poslankyňa Romana Tabak (OĽaNO). Juraj Blanár (Smer-SD) to nekomentoval, podľa vlastných slov z úcty k jej členstvu u neho vo výbore.

Juraj Gyimesi (OĽaNO) pripomenul, že šéf Smeru-SD Robert Fico kritizoval Matovičovo správanie sa na summite v Bruseli a označil ho za čudáka. Ficova tlačová konferencia mu podľa vlastných slov "vyhodila poistky".

Vášne vyvolal aj šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽaNO), ktorý obhajoval Matoviča a kritizoval opozíciu. Erik Tomáš (nezaradený) označil Budaja za agenta ŠtB s krycím menom domovník. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) následne vyzval poslancov, aby sa upokojili. "Pokoj! V bufete majú gyros alebo panenku, ak sa chcete hádať, choďte tam," odporučil.

Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (nezaradený) na Budajovu obhajobu Matoviča reagoval: "Už keď z neho začínate robiť Matku Terezu, to už je vrchol. Ja chápem, že minister zdravotníctva vyhlásil, že náš pán premiér je v Božích rukách a Boh s ním narába, aj ja sa zaňho pomodlím vždy, keď naňho pomyslím, ale aby sme ho teraz obdivovali za to, že si robí svoju robotu ako-tak, a popritom porušuje zákony, to už je najväčší vrchol. Chúďatko jedno zodraté, nestíha si ani dom skolaudovať."

Blanár dodal, že Matovič "obetoval rodinu, zobral maminu a jazdili a jazdili". V slovníku pojmov sa podľa neho pri "salto mortale" bude uvádzať Matovičov výrok ku kauze jeho práce.

Pellegrini okrem iného v pléne poznamenal, že vláda a premiér škodia Slovenku, kritizoval jeho správanie sa na rokovaní lídrov EÚ v Bruseli. "Ustreľuje mi dekel. Nová doba, hlas plný diplomatov," reagoval na to Kristián Čekovský (OĽaNO). Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) podotkol, že Pellegrini nastavil zrkadlo schizofrenickej vládnej koalícii.

D. Saková: Najväčším problémom I. Matoviča je chuť po absolútnej moci


Najväčším problémom pri premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) je jeho chuť po absolútnej moci. Zatieňuje to v ňom akúkoľvek schopnosť sebareflexie. Vyhlásila to exministerka vnútra Denisa Saková (nezaradená) v diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

"Ľudia si v demokratických voľbách zvolili človeka, do ktorého vkladali nádej. Je to pochopiteľné z viacerých dôvodov. Opotrebovanosť a niektoré problémy bývalých vlád boli živnou pôdou pre tohto obroditeľa, pre tohto spasiteľa morálky, čistoty, spravodlivosti a charakteru," povedala s tým, že po pár mesiacoch jeho vládnutia nepociťuje z ľudí a jeho víťazstva eufóriu, skôr beznádej a sklamanie.

Poznamenala, že sústredená moc v rukách Matoviča začína byť nebezpečná pre všetkých. Dúfa, že nenastane podobná situácia ako v Nemecku v roku 1938. Miera jeho farizejstva otvára podľa nej niekedy obyčajným ľuďom nožík vo vrecku.

Premiérovi odkázala, že dôsledky jeho plagiátorskej kauzy si ponesie celý život. Prepáčila by mu to, ale s podmienkou, aby sa skúsil ospravedlniť exšéfovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) za vyjadrenia k jeho rigoróznej práci. "Ste na jednej lodi. Skutočne doprajte tomuto národu aspoň trocha nádeje na slušnosť," doplnila.

Erik Tomáš (nezaradený) podotkol, že ani voliči, ktorí si žiadali zmenu, si ju takto nepredstavovali. "Stačili štyri mesiace, aby sa verejnosť presvedčila, že tu máme vládu klamárov, amatérov a na jej čele zlodeja," povedal. Priznal, že za Matoviča vo funkcii premiéra nesú zodpovednosť aj bývalé vlády.

Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) zdôraznil, že dôvodov na odvolanie premiéra je viacero, nie len jeho diplomová práca. Matovič je, ako tvrdí, podvodník a podvádzal aj pri podnikaní. Navyše podľa neho klamal voličov, pretože neplní svoje predvolebné sľuby. Poukázal napríklad na to, že vláda plánovala odpolitizovať štátnu správu, pričom OĽaNO vybralo prednostov okresných úradov netransparentne.


Zemanová: SaS stojí za premiérom, plagiátorstvo odsudzujem


Poslanecký klub SaS stojí za premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO). Vyhlásila to predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová v parlamentnej diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády. Jeho prehrešok však zľahčovať nechce. "Odsudzujem plagiátorstvo v akejkoľvek podobe. Ak systém dovolil zlyhanie, musíme ho zmeniť," doplnila.

Zdôraznila, že SaS nezatvára oči ani uši pred problémom s diplomovou prácou šéfa vládneho kabinetu. Národná rada by však podľa Zemanovej mala hovoriť o dôležitejších témach, ako sú prachom zapadnuté diplomové práce. Poznamenala, že vláda má pred sebou dôležité úlohy, pád kabinetu preto nepripúšťa.

Opozičný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) skonštatoval, že SaS by sa nemala vyhovárať na pád vlády, apeloval na jej principiálnosť. Pripomenul, ako SaS žiadala odchod vtedajšieho predsedu Andreja Danka (SNS) pre kauzu jeho rigoróznej práce. Juraj Blanár (Smer-SD) poznamenal, že SaS by mala prehodnotiť postoj odvolávaniu.


Premiér sa vrátil do rokovacej sály, rozprava pokračuje



Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa pred polnocou vrátil do rokovacej sály, rozprava teda pokračuje.

Poslanec M. Mazurek so skupinou poslancov ĽS NS krátko pred 23. hodinou zablokovali rečnícky pultík s tým, že schôdza nebude pokračovať, kým sa premiér Igor Matovič (OĽaNO) nevráti do rokovacej sály.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) ich vyzval, by nenapínali svaly a uvoľnili pult.



Poslanec Milan Mazurek (ĽSNS) v pléne argumentoval tým, že rovnaký postoj by zaujal aj Matovič, keby bol v opozícii. Chcel, aby bol prítomný pri vlastnom odvolávaní a vrátil sa zo svojho domu v Trnave do parlamentu. Grendel vtedy informoval, že premiér je na ceste. Kotlebovcom odkázal, že nie sú "vo fitku".

Po prestávke by malo plénum pokračovať v diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi. Doteraz vystúpilo v pléne niekoľko rečníkov, medzi nimi premiér aj ministri. Aktívni sú v diskusii koaliční aj opoziční poslanci.

Na snímke sprava poslanci NR SR za stranu ĽSNS Milan Mazurek a Miroslav Suja bránia poslancovi Michalovi Šipošovi (tretí sprava) z OĽaNO v rozprave počas mimoriadnej schôdze, na ktorej premiér Igor Matovič (OĽaNO) čelí po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu vo štvrtok 23. júla 2020 v Bratislave. Návrh vyslovenie nedôvery predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.
Foto: TASR - Jakub Kotian


L. Kamenický: Vládu je za čo odvolávať, dostala ekonomiku na kolená


Súčasnú vládu je za čo odvolávať už po štyroch mesiacoch vládnutia. Vyhlásil to podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Kritizoval viaceré kroky vlády a ich dosah na ekonomiku a spoločnosť, napríklad navýšenie deficitu verejných financií či výber šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP). "Vy ste dostali slovenskú ekonomiku na kolená," zdôraznil.

Kamenický podotkol, že síce vláda zvládla COVID-19 po zdravotnej stránke, ekonomicky absolútne nie. Poukázal na vládne "prešľapy", napríklad kauzu NASES vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí). Mrzí ho tiež, že nevystúpil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), aby mu pripomenul zvolenie "penťáka" do čela VŠZP. "Šepká sa, že Penta ovládla slovenské zdravotníctvo," poznamenal a pripomenul Matovičovu cestu na Cyprus, kde hovoril o problémoch zdravotníctva a schránkových firmách.

Dodal, že koalícia hovorila o transparentnosti a efektivite, pri jej reálnom fungovaní sa však obáva napríklad efektivity čerpania eurofondov. V súvislosti s kauzou diplomovej práce premiéra uviedol, že si mal nasypať popol na hlavu, odstúpiť, na jeho miesto mohol nastúpiť niekto iný z koalície a nemusel čeliť odvolávaniu.

Poslanec Erik Ňarjaš (OĽaNO) reagoval, že odvolávanie premiéra je snahou skorumpovaných politikov a dôvody považuje za slabé. Podotkol, že niekedy nie je potrebný titul a Matovič svoje vedomosti ukázal v praxi pri vybudovaní firmy. "Matovič je úprimný človek a má čisté úmysly so Slovenskom," tvrdí. Igor Kašper (Sme rodina) odmieta, že by vláda spôsobila zvýšenie deficitu verejných financií. Poukázal na celosvetovú krízu.

Alojz Baránik (SaS) označil Kamenického za sofistikovaného klamára. "Keď povieme, že kradnete, nemyslíme tým, že idete niekomu do trezoru. To je o tom, že prakticky všetky zákazky v oblasti informačných technológii sú predražené od desať do stonásobku," povedal.

V normálnej krajine by politik za prehrešok odstúpil, hovorí J. Mičovský


V slušnej normálnej krajine by vysoký ústavný činiteľ za prehrešok či mladícku nerozvážnosť odstúpil. Uviedol to minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) s tým, že po troch volebných obdobiach Smeru-SD Slovensko nie je normálnou krajinou. Podotkol, že za pár mesiacov novej vlády sa zázraky robiť nedajú. Reagoval tak v pléne Národnej rady (NR) SR na návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO).

"Niektoré veci by mali zaznieť úprimnejšie a otvorenejšie. Ak sme zástupcami ľudu a sľúbili sme, že vieme a budeme slúžiť krajine inak ako tí pred nami, že sa budeme v takýchto chvíľach správať inak," povedal Mičovský. Podotkol, že Matoviča ako politika nestvoril nik iný iba terajší opoziční poslanci.

Opozičný poslanec Ján Ferenčák (nezaradený) aj Ľubomír Petrák (Smer-SD) ocenili, že Mičovský ako jediný priznal, že premiér by mal odstúpiť. Nezaradený poslanec Erik Tomáš poznamenal, že koalícia zaujala podstatne rozdielny postoj pri kauze diplomovej práce predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) ako pri Matovičovej diplomovke. "Páči sa mi, že ste to priznali. Čakal som, že poviete pravdu naplno, ale neurobili ste to. Pre zachovanie vlády ste sa rozhodli zaviesť dvojitú morálku," povedal Ján Podmanický (nezaradený).
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) počas mimoriadnej schôdze k odvolávaniu predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽaNO) 23. júla 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

J.Budaj bránil premiéra, P.Pellegrini pripomenul, že neodvolávajú opozíciu


Premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) pri jeho odvolávaní v pléne Národnej rady (NR) SR bránil aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Vyhlásil, že Slovensko nemá problémy preto, že premiér má problém s diplomovou prácou, ale preto, že bývalá vláda 12 rokov vytvárala korupčné siete.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) poukázala na dôsledky vládnutia Smeru-SD, hovorí o dezolátnom stave svojho rezortu. To odmietla exministerka kultúry Ľubica Laššáková (nezaradená). Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (nezaradený) pripomenul, že v pléne neodvolávajú súčasnú opozíciu, ale premiéra.

Budaj podotkol, že pozná Matoviča a vie, že svoj osobný čas roky venoval verejným veciam. Dodal, že nech si opozícia myslí čo chce, premiér podľa neho hovorí pravdu aj pri kauze jeho diplomovej práce, keď sa domnieval, že ju má v poriadku. "Povedzte, že mu neveríte. Jeho voliči si na to urobia zase svoj názor. Vy chcete, aby jeho voliči a široká verejnosť prijali vašu nedôveru až nenávisť voči Matovičovi," skonštatoval. Odmieta tiež, že by Matovič urobil hanbu Slovensku v Bruseli na rokovaní lídrov krajín EÚ.
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) počas mimoriadnej schôdze, na ktorej premiér Igor Matovič (OĽaNO) čelí po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu vo štvrtok 23. júla 2020 v Bratislave. Návrh vyslovenie nedôvery predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Pellegrini si podľa vlastných slov nebol istý, či si Budaj uvedomil, že opozícia už nie je vo vláde a že aktuálne neodvolávajú ich, ale Matoviča. "Už keď z neho začínate robiť Matku Terezu, to už je vrchol. Ja chápem, že minister zdravotníctva vyhlásil, že náš pán premiér je v Božích rukách a Boh s ním narába, aj ja sa zaňho pomodlím vždy, keď naňho pomyslím, ale aby sme ho teraz obdivovali za to, že si robí svoju robotu ako tak, a popritom porušuje zákony, to už je najväčší vrchol," podotkol.

Opozíciu v pléne kritizovala aj Milanová. Skonštatovala, že na jednej strane namietajú pomalé konanie vlády pri kríze, na druhej jej zas vyčítajú skrátené legislatívne konania. Za výsledok dvanásťročného riadenia rezortu kultúry bývalou vládou označila zlý stav národných pamiatok a rezortu. "Po nástupe sme zistili, že za prvé dva mesiace ste vybrakovali rozpočet ministerstva kultúry na pol roka," uviedla s tým, že sa podpisovali nezmyselné zmluvy, rozdávali platy a odmeny právnikom.

Exministerka Laššáková v reakcii namietala nečinnosť Milanovej. Tvrdí napríklad, že obnovu Krásnej hôrky blokuje práve ona. Pellegrini ju kritizoval, že nereagovala na vyjadrenia opozície a podozrenia z premiérovho plagiátorstva. "Neodpovedali ste na otázku, aký signál vysiela dnes premiér Matovič poctivým a zodpovedným študentom," poznamenal.

Úroveň vysokých škôl je vizitkou volebných období Smeru, konštatuje J. Naď


Úroveň vysokých škôl je vizitkou troch volebných období Smeru-SD. Expremiér a bývalý minister školstva Peter Pellegrini (nezaradený) neurobil v školstve žiadne reformy, ktoré by zabránili plagiátorstvu. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO).

Opozičný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) poznamenal, že len minister Naď dokáže aj za opísanú Matovičovu diplomovku obviniť Roberta Fica (Smer-SD).

Naď tvrdí, že súčasná vládna koalícia si nechce nechať vziať mandát po tom, čo zistili, v akom žalostnom stave krajinu nechali predchádzajúce vlády. "Môžete rátať s tým, že spravodlivosť príde a nájde si vás," odkázal minister obrany opozičným poslancom. Dušan Jarjabek (Smer-SD) reagoval, že si vyprosí vyhrážanie sa poslancom Národnej rady SR. "Ste veľmi slabý minister na to, aby ste niečo takéto mohli povedať. Pribrzdite," povedal Jarjabek.
Na snímke obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) reční na mimoriadnej schôdzi parlamentu, na ktorej premiér Igor Matovič (OĽaNO) čelí po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu vo štvrtok 23. júla 2020 v Bratislave. Návrh vyslovenie nedôvery predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.
Foto: TASR - Martin Baumann

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vo svojom prejave spomenul množstvo káuz, podozrivých verejných obstarávaní a nákupov na Ministerstve vnútra SR. Medzi inými uviedol predražené tabuľky s evidenčnými číslami či identifikátory osôb, ktorých projekt nebude ďalej pokračovať. Pripomenul, že minulá vláda zanechala po sebe aj zlý stav v polícii a u hasičov.

"Pán minister, vy ste si tuším poplietli schôdzu. Tu sa dnes odvoláva predseda vlády, a to, že spáchal podvod a vy tu riešite inventár ministerstva a strojné súčiastky," poznamenal Blaha. Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) reagoval, že pri otvorení káuz v rezorte mohol byť Mikulec objektívnejší a procesy verejných obstarávaní sú ťažké.

Diskusia k odvolaniu premiéra trvá už niekoľko hodín, pokračovať má do noci


Diskusia k vysloveniu nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) trvá už zhruba šesť hodín. V pléne Národnej rady (NR) SR vystúpilo zatiaľ len niekoľko rečníkov vrátane premiéra, ktorý hovoril viac ako hodinu, a niekoľkých ministrov. Poslanci na nich reagovali desiatkami faktických poznámok. Koalícia aktívne bráni predsedu vlády. Prihlásených do diskusie je ešte okolo 20 rečníkov. V rokovaní bude plénum pokračovať až do ukončenia diskusie, následne budú hlasovať. Očakáva sa, že rokovanie bude pokračovať do noci.

Matovič označil odôvodnenie návrhu na jeho odvolanie za slabé. Opakovane poukazoval na kauzy bývalej vlády a rozkrádanie štátu. Podotkol, že ak súčasná vláda ostane pevná a súdržná, dokáže ochrániť verejné financie od rozkrádania bývalým kabinetom. Vyzval poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia. Zopakoval, že ak ho odvolajú, nebude im to vyčítať a odíde z politiky.

V diskusii sú zákonodarcovia aktívni, pravidelne reagujú aj na vystúpenia rečníkov. Koaliční poslanci aj ministri spochybňujú dôvody na premiérovo odvolanie. Pripomenuli tiež viaceré kauzy bývalej vlády a spochybňujú morálny kredit opozície. Tá kritizovala najmä správanie sa Matoviča, neschopnosť vlády zvládať dôsledky krízy, kauzu premiérovej diplomovej práce, ale aj jeho výroky a amaterizmus. Viackrát negatívne hodnotila aj jeho správanie sa na samite lídrov v Bruseli.

Premiér Matovič čelí odvolávaniu v NRSR po prvý raz od nástupu do funkcie. Návrh na jeho odvolanie podali Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený). Urobili tak po medializovaní kauzy jeho diplomovej práce. Dôvodov na jeho odchod z funkcie vidia viacero, uviedli napríklad neplnenie sľubu premiéra či odchyľovanie sa od programového vyhlásenia vlády.

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada, deklarovala mu podporu. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda.



J. Gyimesi spochybňuje morálne právo opozície iniciovať takúto schôdzu


Poslanec Juraj Gyimesi (OĽaNO) spochybňuje morálne právo opozície predložiť návrh na odvolanie premiéra. Farizejstvo v slovenskej politike podľa neho týmto dosiahlo nový rozmer. Uviedol to v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO).

"Zvolaním tejto schôdze zo strany opozície nadobudlo farizejstvo v slovenskej politike nový rozmer. Dotklo sa totižto nebotyčných výšin," povedal Gyimesi s tým, že nespochybňuje právo opozície zvolávať mimoriadnu schôdzu. Podľa vlastných slov spochybňuje len morálne právo navrhovateľov. Dôvody uvedené v návrhu označil za vágne. "Keď to porovnám s tým, za čo sa odvolávali členovia vašich vlád, tak toto je zrnko v piesku," uviedol.

Podotkol, že kauzy bývalej vlády spôsobili štátu obrovské škody a mali široký dosah. Spomenul napríklad únos Vietnamca, kauzy prevodov pozemkov v Tatrách, nákup akcií SPP, emisnú kauzu či kauzu Baštrnák. Výber prednostov okresných úradov zo strany OĽaNO nepovažuje za podobnú kauzu.

Pripomenul výroky šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý kritizoval Matovičovo správanie sa na samite v Bruseli. Priblížil, že premiéra označil za čudáka schovávajúceho sa v kútoch. Gyimesi reagoval tým, že Ficova tlačová konferencia mu "vyhodila poistky".

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) podotkol, že Gyimesiho prejav bol zbytočne urážlivý. "Skúste aj trochu inteligencie do toho," vyzval. Za svetový rekord označil to, že niekto ešte aj pri ukradnutej diplomovke dokáže zneužiť pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

M. Krajniak: Finančné skupiny sú nervózne, že nebudú pri rozdelení peňazí z EÚ


Finančné skupiny sú nervózne z toho, že premiér vyrokoval v Bruseli pre Slovensko 43,8 miliardy eur a ony nebudú môcť byť pri rozdeľovaní peňazí. Myslí si to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Slovensko podľa opozičného poslanca parlamentu Jána Ferenčáka (nezaradený) nie je pripravené peniaze z Európskej únie (EÚ) minúť. Uviedli to vo štvrtok v diskusii k návrhu odvolávania premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) pre jeho diplomovú prácu.
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) reční na mimoriadnej schôdzi parlamentu, na ktorej premiér Igor Matovič čelí po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu vo štvrtok 23. júla 2020 v Bratislave. Návrh vyslovenie nedôvery predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.
Foto: TASR - Martin Baumann

Krajniak pripomenul aj rýchlu ekonomickú pomoc počas koronakrízy, avšak Ferenčák poznamenal, že ak je pomoc taká perfektná, prečo nevzrastá v republike aj zamestnanosť.

"Slovensko má problém s integritou a farizejstvom - farizejstvom a integritou politikov," tvrdí Krajniak s tým, že opozícia vyčíta vláde to isté, čo robí ona sama. Minister odmieta, že by vláda nekoncepčne reagovala na koronakrízu. V minulosti Smer-SD podľa neho nereagoval dostatočne na vtedajšiu krízu v roku 2008. Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (nezaradený) hovorí, že oni sa počas minulej krízy radili s odborníkmi a zamestnávateľmi, zatiaľ čo súčasná vláda robí finančnú pomoc "halabala".

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) považuje za nevyhnutné venovať sa oprave Slovenska. Poukázal na silný mandát, ktorý koalícia získala, a deklaroval, že zodpovednosti sú si vedomí. Skonštatoval, že opozícia má "vyosenú optiku". Poznamenal, že ako dôvody odvolávania uviedla klamstvá. Odmieta, že by vláda bola nepripravená na manažovanie plnenia svojich povinností. Kritiku opozície privítal, je podľa neho dôkazom, že veci robia inak.

Exminister financií Ladislav Kamenický (nezaradený) podotkol, že Heger často využíva témy, ktorým bežní ľudia nerozumejú. Namieta slová o úprimnosti. Ak by to s ňou vláda myslela vážne, premiér by sa podľa neho vyjadril k svojmu stretnutiu s Marianom K. a priznal, o čom hovorili.

R. Fico: Premiér I. Matovič obral štát o státisíce eur na daniach


Premiér Igor Matovič obral štát o státisíce eur na daniach. Polícia ho uznala za vinného, avšak prípad bol už premlčaný. Tvrdí to predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico na tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Predseda Smeru-SD pripomenul, že Matovič tlačil tlačoviny na starom tlačiarenskom stroji. Vtedy neodviedol daň vo výške 70.000 eur. Taktiež podľa Fica vyúčtoval neexistujúce výdavky na používanie auta. "Boli to neoprávnené výdavky za vymyslené služobné cesty jeho matky," poznamenal.

Matovič zabezpečil aj fiktívny predaj svojej firmy, ktorú predal bielemu koňovi a do svojho daňového priznania nezahrnul tento predaj, tvrdí Fico. "Sedel by sedem až 12 rokov vo väzení, ak by jeho konanie nebolo premlčané," povedal.

Úlohou Fica je okrem iného chrániť Smer-SD a jeho predstaviteľov, a preto nemôže dovoliť, aby Matovič obviňoval stranu. Matovič sa v pléne opätovne vyhrážal predstaviteľom Smeru a majú čakať, kedy po nich príde Národná kriminálna agentúra, hovorí poslanec parlamentu. "Kriminálnik nebude urážať stranu Smer-SD. Nikto nie je podozrivý zo žiadnej trestnej činnosti, ani z daňovej, ani korupčnej, ani inej trestnej činnosti ekonomického charakteru," uviedol.

Fico deklaroval, že pred novinármi stojí s čistým štítom a problém s diplomovou prácou nemá. Ohradil sa aj voči medializovaným informáciám o návštevách kaštieľa vo Vinosadoch a straníckom sneme. "Odmietam, aby bol Smer dehonestovaný," podotkol.

J.Blanár: Premiér celú svoju politiku založil na klamstvách a manipulácii


Premiér Igor Matovič (OĽaNO) založil celú svoju politiku na klamstvách, obvineniach, podvode a manipulácii. V pléne Národnej rady (NR) SR to vyhlásil podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár počas diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi. Kritizoval tiež chaos v pléne pri určovaní poradia rečníkov. Ocenil, že predsedajúci si priznal chybu a umožnili mu ako predkladateľovi vystúpiť.
Na snímke predkladateľ návrhu na odvolanie predsedu vlády SR Juraj Blanár (SMER-SD) sedí na mimoriadnej schôdzi parlamentu, na ktorej premiér Igor Matovič čelí po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu vo štvrtok 23. júla 2020 v Bratislave. Návrh vyslovenie nedôvery predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.
Foto: TASR - Martin Baumann

Blanár namieta, že Matovič v úvode diskusie vystúpil ako predseda vlády, pričom mal zhrnúť stanovisko vlády a neurobil to. Vysvetlil, že chceli od premiéra počuť, ako hlasovali jednotliví ministri a ako sa vláda dohodla. Tvrdí, že napríklad minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) mal problém s uznesením vlády k návrhu na odvolávanie premiéra.

Kritizoval aj to, že Matovič vystúpil v pléne opätovne tak, aby nebolo možné na jeho prejav reagovať faktickými poznámkami. Označil ho za zbabelca. Dodal, že celá jeho politika je založená na podvode, obvineniach, klamstvách a aj manipulácii. "To, ako on sa vykrúca, to je neuveriteľné," uviedol s tým, že premiér často manipuluje s faktmi.

Blanár odmieta neustále tvrdenia vládnej koalície o vykradnutej špajze. Vyhlásil, že Smeru-SD sa podarilo znížiť úroveň nezamestnanosti, hoci prevzal krajinu s 15-percentnou nezamestnanosťou. "My sme to dotiahli na úroveň pod päť percent, taká nezamestnanosť tu nikdy nebola," podotkol. Zastal sa aj expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Odmieta tvrdenia, že si ho v Bruseli pamätajú len v súvislosti s mladými dievčatami a alkoholom, ako aj to, že na rokovania chodil tesne pred začiatkom. Blanár dodal, že skutočná diskusia sa deje v kuloároch a Fico určite rokoval s lídrami.

"Toľko výmyslov, poloprávd a lží - fakt musí mať človek veľkú kreativitu, aby toto vymyslel," reagoval predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Vystúpenie Blanára kritizoval aj poslanec Tomáš Šudík (OĽaNO). Tvrdí, že ľudí 12 rokov klamal Smer-SD. Premiéra si zastala aj poslankyňa Lucia Drábiková (OĽaNO).

P. Pellegrini: I.Matovič škodí Slovensku, musí odísť z premiérskeho kresla


Premiér Igor Matovič (OĽaNO) urobil za štyri mesiace vo funkcii toľko lapsusov, že jeho zotrvávanie na čele vlády škodí Slovensku. Každý deň preukazuje svoju nepripravenosť viesť štát, vytvára konflikty. Nie je zmenou, po ktorej spoločnosť volala. Musí odísť z kresla predsedu vlády, pretože na spoločnosti môže ešte napáchať nezvratné škody. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (nezaradený) v rozprave k opozičnému návrhu na odvolanie predsedu vlády pre kauzu jeho diplomovej práce a pre ďalšie dôvody. Pellegrini tiež poukázal na dvojaký meter premiéra a jeho kolegov vo vláde pri vlastných a cudzích činoch.
Na snímke podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (nezaradený) na mimoriadnej schôdzi parlamentu, na ktorej premiér Igor Matovič čelí po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu vo štvrtok 23. júla 2020 v Bratislave. Návrh vyslovenie nedôvery predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.
Foto: TASR - Martin Baumann

"V zahraničnej politike je predseda vlády zúfalo dezorientovaný. Slovensko čelí ekonomickej kríze a tu namiesto koncepcií prichádzajú detinské statusy. Slovensko potrebuje jasnú víziu vývoja, stojíme pred zásadnou otázkou ako ďalej, akú krajinu chceme mať. Predseda vlády musí spolu s rezortmi pracovať na projektoch, lídrovať ich a mať jasnú predstavu, čo chce s krajinou urobiť. A pri pohľade na jeho duševný svet takúto víziu asi nemá," povedal Pellegrini o Matovičovi.

Premiér podľa neho ukazuje každý deň nepripravenosť viesť štát, rozdeľuje spoločnosť namiesto jej spájania v ťažkých časoch. "Sústreďuje sa na vytváranie konfliktov a delí spoločnosť. Absentuje tu praktická vedomosť, ako riadiť štát, hľadá najkratšie mocenské riešenia zamerané často na okliešťovanie demokracie," doplnil Pellegrini, ktorý Matoviča obvinil z pokusov o koncentráciu moci.

"Vo svojom ekonomickom mikrosvete malého podnikateľa nevníma zložitosť ekonomického života. Je čiernou dierou, ktorá pohltí akékoľvek ekonomické riešenie aj za cenu, že podniky krachujú a hrozí pandémia nezamestnanosti. V zahraničnej politike nevidíme, čo sú jeho priority, partneri. Verejnosť od neho nepočula ucelený koncept, ako si predstavuje slovenskú zahraničnú politiku," opísal Pellegrini. Doplnil, že iba silný líder vie vyviesť krajinu z kritickej situácie a premiér takým lídrom nie je.

Igor Matovič podľa neho nie je zmenou, po ktorej volala slovenská spoločnosť. "Je potrebné, aby odišiel z kresla predsedu vlády, pretože na spoločnosti môže ešte napáchať nezvratné morálne, ekonomické, ako aj zahraničnopolitické škody. Som presvedčený, že sa musíme vrátiť k myšlienke konsenzu, ktorú sme ponúkali prostredníctvo zodpovednej zmeny pred voľbami," zdôraznil Pellegrini. Slovensko si podľa neho zaslúži lepšieho premiéra, ktorý ho aj bude lepšie reprezentovať.

Koaliční poslanci si Matoviča zastali. Eva Hováthová (OĽaNO) hovorí o diametrálnej odlišnosti kauzy Matoviča a kauzy expredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Podotkla, že Dankovi titul pomohol dostať sa do politiky, pričom Matovič síce prácu 'odflákol', ale písal ju sám a postačovala na obhajobu práce. V súvislosti s autenticitou premiéra podotkla, že je stále rovnaký. Považuje za lepšie, keď na sociálnej sieti komunikuje takto, ako by mal zakrývať korupciu a podobne.



Návrh na odvolanie premiéra mal byť výkladnou skriňou opozície, tvrdí G. Grendel



Návrh na odvolanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) mal byť výkladnou skriňou opozície, no je len slabo vylúhovaným čajom. V rozprave k návrhu to v pléne uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO).

"Tento návrh je slabý ako nedostatočne vylúhovaný čaj. Tento návrh je viac voda ako čaj, pretože stojí na vode. Nahádzali ste do hrnčeka všetko, čo ste v kuchyni videli," podotkol Grendel.

Spomenul tiež, že zákon o zmene spôsobu voľby prokurátora bol poslaneckým návrhom a nevidí, prečo by aj toto malo byť dôvodom na odvolanie predsedu vlády. "Navrhli ste vysloviť nedôveru premiérovi za poslanecký návrh, tak si zoberme všetky poslanecké návrhy a odvolajme ministrov," poznamenal Grendel.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) si lúhuje čaj na mimoriadnej schôdzi parlamentu, na ktorej premiér Igor Matovič čelí po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu vo štvrtok 23. júla 2020 v Bratislave. Návrh vyslovenie nedôvery predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD, dole vpravo) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.
Foto: TASR Martin Baumann


Myslí si tiež, že návrh na odvolanie je pretekmi medzi starou a mladou opozíciou. Poslancom sa podľa Grendela do odvolávania nechcelo, ale opozičné strany sa báli, že tí druhí budú väčším lídrom opozície.

Matovič: Odôvodnenie odvolávania je slabé, mal ho predkladať niekto čistý



Premiér Igor Matovič (OĽaNO) označil odôvodnenie návrhu na jeho odvolanie z funkcie za slabé. Predkladať ho mal podľa jeho slov niekto "absolútne čistý". Urobil tak v pléne Národnej rady (NR) SR v úvode diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi. V súvislosti s predkladateľom návrhu Jurajom Blanárom (Smer-SD) pripomenul kauzu predraženého CT v Žilinskom kraji. Opakovane poukazoval na kauzy bývalej vlády a rozkrádanie štátu. Podotkol, že ak súčasná vláda ostane pevná a súdržná, dokáže ochrániť verejné financie od rozkrádania bývalým kabinetom. Vyzval poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia. Zopakoval, že ak ho odvolajú, nebude im to vyčítať a odíde z politiky. V pléne rečnil viac ako hodinu a pol.




Matoviča mrzí, že expremiéri Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (nezaradený) nenašli odvahu v pléne predložiť návrh na jeho odvolanie. "Ste teraz akože dve konkurenčné strany. Mali ste sa predbiehať," uviedol a označil návrh za slušnú zložku nezmyslov. Podotkol, že ide o jedno z najslabšie napísaných zdôvodnení odvolávania premiéra alebo člena vlády.



Odmieta tvrdenia opozície, Blanár podľa neho viackrát klamal. Nesúhlasí, že by jeho vláda nebola schopná zvládať pandémiu nového koronavírusu. Poukázal na jej výborné zvládnutie po zdravotnej stránke. Rovnako odmieta, že na samite lídrov v Bruseli riadne nerokoval o európskych financiách. "Tí ľudia ma brali a výsledok hovorí sám za seba," uviedol a opisoval priebeh rokovaní.

Apeloval na poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia. "Chcem, aby mal každý z vás vlastné svedomie a úplne slobodne sa rozhodol, či budem viesť koalíciu ja alebo niekto iný. Nebudem to nikomu vyčítať," deklaroval. Zároveň priznal, že svoju rodinu nasťahoval do neskolaudovaného domu, čím porušil zákon. Dodal, že ak ho poslanci odvolajú, pôjde žiť svoj súkromný život "bez titulu a s čistým svedomím".

Vo svojom vystúpení opakovane pripomínal kauzy bývalej vlády. "Viete, prečo je tu taký veľký krik? Lebo sme svine odstavili od válova," povedal s tým, že Smer-SD sa svojim rozkrádaním snažil nastoliť akúsi "buržoáznu kleptokraciu". Tvrdí, že súčasná opozícia sa snaží vytvárať ilúziu neschopnosti novej vlády, pretože si myslí, že sa tak dostane späť ku peniazom. Deklaroval, že ak jeho kabinet ostane súdržný, dokáže financie ustrážiť. Dodal, že vláda Smeru-SD podviedla voličov sľubmi. Argumentuje, že dlhé roky sľubovala 13. dôchodky a až po predvolebných prieskumoch pred parlamentnými voľbami sa rozhodli zachrániť a dať ich ľuďom.

Vyjadril sa aj k svojej diplomovej práci. Trvá na tom, že až do minulého týždňa si myslel, že je napísaná tak, ako mala byť. Myslí si, že na Slovensku je "dramatická menšina hlúpych" ľudí, ktorí považujú túto kauzu za dôležitejšiu ako iné podstatné veci, pred ktorými stojí vládny kabinet. "Vy ste si nikdy nezakladali na vašich voličoch, vy ste si stále mysleli, že sú to hlúpi ľudia, ktorých viete ľahkými trikmi oklamať," adresoval Smeru-SD.


J. Blanár: Kariéra I. Matoviča je postavená na podvodoch



Politická kariéra premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) je postavená na podvodoch a klamstvách voličom. Na mimoriadnej schôdzi parlamentu to uviedol poslanec Juraj Blanár (Smer-SD), ktorý predložil návrh na odvolanie premiéra. Tvrdí tiež, že Matovič "spackal" samit Európskej únie a Slovensko tak prišlo o milióny eur.

Blanár podotkol, že súčasná vláda pri viacerých svojich krokoch a predložených zákonoch narúšala stabilitu právneho štátu. Urobila tak podľa neho spôsobom, akým vstupovala do legislatívneho procesu. Pripomenul viaceré novely, ktoré prešli skráteným legislatívnym konaním aj s tzv. prílepkami a ktoré podľa neho zasahovali aj do práv občanov.



Rovnako kritizoval výber prednostov okresných úradov a obsadzovanie viacerých vedúcich pozícií v štátnej správe. Opätovne poukázal na to, že OĽaNO v minulosti kritizovalo politické nominácie a chcelo štátnu správu sprofesionalizovať a odpolitizovať.

Blanár premiérovi pripomenul výroky podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej (Za ľudí) o tom, že Matovič klame a všetkých si nahráva. Pýtal sa, ako môžu vo vláde fungovať, ak si to myslí podpredsedníčka kabinetu. Viackrát spomenul aj výroky Matoviča, keď v pléne odvolávali bývalého predsedu Národnej rady SR Andreja Danka pre podobnú kauzu.

Krajinu podľa Blanára predseda vlády manažuje cez statusy na sociálnych sieťach. Predseda vlády podľa neho preferuje skôr politický marketing, pričom chýba komplexný plán napríklad aj na zvládanie krízy. Obáva sa aj dôsledkov Matovičovho správania sa na krajinu.

Opoziční poslanci dôvody na odvolávanie premiéra zhrnuli do štyroch bodov. Okrem iného namietajú, že nedodržiava sľub predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov, ako aj odchýlenie sa od programového vyhlásenia vlády.

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda.

Poslanci otvorili schôdzu k odvolaniu premiéra




Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vo štvrtok otvoril mimoriadnu schôdzu na odvolávanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Predseda vlády tak bude čeliť svojmu odvolávaniu po prvý raz od nástupu do funkcie. Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podali opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený). Dôvodov na jeho odvolanie vidia viacero, návrh podali po medializovaní kauzy jeho diplomovej práce. Schôdzu sa podarilo otvoriť na druhýkrát, na prvý pokus nebolo plénum uznášaniaschopné.

V pléne je prítomných aj viacero členov vlády. Kabinet nesúhlasí s návrhom na odvolávanie Matoviča. Uzniesol sa na tom vo štvrtok ráno.

Koaliční poslanci OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podporia premiéra a vládu. Nerátajú s tým, že by niekto z ich poslancov hlasoval za vyslovenie nedôvery Matovičovi.

Na prvý pokus schôdzu neotvorili



Poslancom sa na prvýkrát nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Plénum nebolo uznášaniaschopné. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) vyhlásil hodinovú prestávku.

V pléne chýbali najmä poslanci za OĽaNO, ktorí pred začiatkom schôdze odišli. Prítomní boli viacerí členovia vlády. Kabinet nesúhlasí s návrhom na odvolávanie Matoviča, uzniesol sa na tom vo štvrtok ráno.

TK predsedov poslaneckých klubov o mimoriadnej schôdzi v NRSR




J. Naď: Koalícia odovzdala potrebné hlasy k otvoreniu schôdze



Koalícia odovzdala presne toľko hlasov, koľko bolo potrebných na otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu k odvolávaniu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (nezaradený) rešpektuje neotvorenie mimoriadnej schôdze, no je to podľa neho smiešne. Poslancom sa vo štvrtok nepodarilo na prvý pokus otvoriť mimoriadnu schôdzu, na ktorej mali odvolávať predsedu vlády. Plénum nebolo uznášaniaschopné. V pléne chýbali najmä poslanci za OĽaNO, ktorí pred začiatkom schôdze odišli.

"Sme presvedčení, že pokiaľ poslancom za politickú stranu Smer-SD a Hlas záleží na odvolaní predsedu vlády, tak že do nohy prídu všetci na túto schôdzu. Z koalície sme odovzdali presne toľko hlasov, koľko bolo treba, aby pri plnom počte poslancov za Smer-SD a Hlas sa schôdza mohla otvoriť," priblížil Naď.

Pellegrini deklaroval, že "jeho jedenástka" prišla na rokovanie v plnom počte. "Sú to tanečky, ktoré sú zbytočným divadlom, divadlo je niečo, čo je tomuto premiérovi vlastné a svojské," podotkol s tým, že koalícia hovorí jedno a robí druhé.

Koalícia sa dohodla, že nebude robiť obštrukcie a umožnia diskusiu v pléne k odvolávaniu Matoviča. Deklarovali tiež, že za odvolanie premiéra nezahlasujú a vládu podporia.

Predseda Smeru-SD Robert Fico avizoval, že neplánujú robiť z odvolávania cirkus a chcú štandardnú diskusiu. Podobne to vidia aj nezaradení poslanci okolo Pellegriniho. Dôvody na odvolávanie premiéra zhrnuli do štyroch bodov. Okrem iného namietajú, že nedodržiava sľub predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov, ako aj odchýlenie sa od programového vyhlásenia vlády.


TK podpredsedov strany Smer-SD: Svet podľa Matoviča


Ľ.Blaha: Premiér škodí SR, kauza jeho práce nie je jediný dôvod odvolať ho



Opozičný Smer-SD kritizuje postoj koalície k odvolávaniu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a blokovanie otvorenia mimoriadnej schôdze v riadnom čase. Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha na štvrtkovej tlačovej konferencii kritizoval aj Matovičovo správanie. Poznamenal, že kauza jeho diplomovej práce nie je jediný dôvod na jeho odvolávanie. Tvrdí, že škodí Slovensku svojou neschopnosťou.

"Ak ho dnes odvolávame, nie je to len preto, že zlyhal pred 20 rokmi, lebo 'opajcol' svoju diplomovku," poznamenal Blaha. Tvrdí, že Matovič škodí Slovensku svojimi vyjadreniami a správaním. Pripomenul tiež výsledky samitu lídrov v Bruseli, na ktorom Matovič podľa neho riadne nerokoval a svojou neschopnosťou obral Slovensko o milióny eur.

Blaha v súvislosti s neotvorením schôdze skonštatoval, že hoci má koalícia v pléne ústavnú väčšinu, naďalej potrebuje rozoštvávať občanov. Kritizoval premiérove vyjadrenia v súvislosti s kauzou jeho diplomovej práce. Podľa jeho slov sa len vyhovára. Podotkol, že ak je niekto na čele vlády, nemôže sa naďalej správať ako bláznivý opozičný poslanec.





M. Šipoš a P. Pčolinský označili neotvorenie schôdze za symbolické gesto



Mimoriadnu schôdzu na odvolávanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) koalícia po 11.00 h otvorí. Deklarovali to predsedovia poslaneckých klubov OĽaNO Michal Šipoš a Sme rodina Peter Pčolinský na spoločnej tlačovej konferencii predsedov poslaneckých klubov. Pripomenuli, že súčasná opozícia v čase, keď bola ešte v koalícii, blokovala mimoriadne schôdze. Pčolinský predpokladá, že schôdza bude pokračovať aj po 19.00 h, keďže je prihlásených viacero rečníkov.

Šipoš hovorí, že ide o symbolické gesto, aby si opozícia uvedomila, ako sa v minulosti správala. Argumentuje tým, že aj expremiér Robert Fico v minulosti vyžadoval, aby pri odvolávaní bol každý opozičný poslanec. "Dnes sa garde obrátilo a vidíme, že dnešná opozícia si neplní svoju prácu, nechodí do roboty," povedal s tým, že asi šiesti poslanci opozície chýbali.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský dodal, že sa treba pýtať opozície, prečo sa ich poslanci na schôdzi neprezentovali, pričom niektorí v sále boli. Pripomenul tiež, že napríklad pri odvolávaní exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) presúvali schôdzu tri mesiace. Pčolinský so Šipošom odmietajú, že ide o obštrukcie. Obaja hovoria o symbolickom geste. Už v stredu (22. 7.) všetci deklarovali, že ich nebudú robiť a schôdzu otvoria.

Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová a šéfka klubu Za ľudí Jana Žitňanská potvrdili, že nesúhlasia s návrhom na odvolávanie premiéra. Trvajú na svojom doterajšom stanovisku.

Prehľad premiérov, ktorí čelili odvolávaniu v NR SR od roku 2000



Parlament odvolal z funkcie premiéra Vladimíra Mečiara po prvý raz 23. apríla 1991, keď mu vyslovilo nedôveru Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) – podľa vtedajšej legislatívy nebolo potrebné hlasovanie pléna.

Druhý raz bola Mečiarova vláda odvolaná 14. marca 1994, tentoraz už po hlasovaní poslancov parlamentu.

Tretí raz vyslovila NR SR nedôveru vláde Ivety Radičovej 11. októbra 2011, keď bolo hlasovanie spojené s hlasovaním o tzv. eurovale.

13. apríla 2000 - MIKULÁŠ DZURINDA

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ). Na žiadosť poslancov z Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) a Slovenskej národnej strany (SNS) zvolal predseda parlamentu schôdzu NR SR. Pri hlasovaní sa prezentovalo 141 poslancov, za vyslovenie nedôvery bolo 60 poslancov, proti 72 poslancov a deväť nehlasovalo. Podľa HZDS bol premiér zodpovedný za prepad koruny a rast nezamestnanosti.



4. júna 2002 - MIKULÁŠ DZURINDA

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ). Pri hlasovaní sa prezentovalo 106 poslancov, za návrh vysloviť premiérovi nedôveru hlasovalo 52, proti bolo 35, hlasovania sa zdržalo 18 a jeden nehlasoval vôbec. Návrh na zvolanie rokovania parlamentu podal poslanecký klub HZDS.



6. júla 2005 - MIKULÁŠ DZURINDA

NR SR nevyslovila nedôveru premiérovi Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ). Odvolanie premiéra podporilo 60 poslancov zo 122 prítomných. Proti hlasovalo 61 členov zákonodarného zboru, žiaden sa nezdržal a jeden nehlasoval. Schôdza, ktorú zvolal predseda NR SR na návrh 37 opozičných poslancov, sa začala 28. júna 2005. Predkladatelia návrhu Dzurindovi vyčítali, že odmieta bližšie vysvetliť financovanie SDKÚ.

Mikuláš Dzurinda, archívna snímka.
Foto: TASR Michal Svítok



6. decembra 2007 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Zo 79 prítomných koaličných poslancov bolo proti odvolaniu Fica a pádu vlády 78 zákonodarcov. Poslanci opozičných strán sa na nočnom rokovaní parlamentu nezúčastnili, po otvorení 17. schôdze opustili rokovaciu sálu. Opozícia chcela odvolať premiéra pre zodpovednosť vlády za kauzu v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).



22. januára 2008 – ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Parlament rokoval o návrhu celú noc. Na hlasovaní sa zúčastnilo 134 zo 150 poslancov. Za vyslovenie nedôvery premiérovi hlasovalo 55, proti bolo 78 a jeden poslanec sa zdržal hlasovania. Fica chceli odvolať pre kauzu na SPF, spôsob nadobudnutia jeho vinice a pre premiérove výroky na adresu opozičných politikov i médií.

Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie po voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave 1. marca 2020.
Foto: TASR - Martin Baumann



14. septembra 2011 - IVETA RADIČOVÁ

NR SR nevyslovila nedôveru predsedníčke vlády SR Ivete Radičovej (SDKÚ-DS). Za návrh strán Smer-SD a SNS hlasovalo 69 poslancov zo 147 prítomných. Dôvodom tohto hlasovanie bola okrem iného kauza Daňového riaditeľstva SR.



11. októbra 2011 – IVETA RADIČOVÁ – hlasovanie bolo úspešné

NR SR vyslovila nedôveru premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) a jej vláde. Radičová napriek nesúhlasu koaličného partnera SaS presadila spojenie hlasovania o návrhu o rozšírení dočasného eurovalu s hlasovaním o dôvere vláde. Poslanci NR SR neschválili rozšírenie eurovalu a kabinetu tak vyslovili nedôveru. Za záchranný mechanizmus zahlasovalo len 55 poslancov, potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

Iveta Radičová, foto z archívu.
Foto: Archív P. Nechalu


17. - 19. septembra 2013 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za vyslovenie nedôvery zahlasovalo 59 členov snemovne, proti bolo 82, jeden sa zdržal. Proti vysloveniu nedôvery hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD. Príčinou návrhu opozície na odvolanie bola informácia, že podklady vládneho materiálu o získaní 49-percentného podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) údajne pripravovala finančná skupina J&T.



13. februára 2014 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 49 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 78 členov snemovne, jeden sa zdržal. Opozícia svoj návrh zdôvodnila tzv. kauzou emisných kvót z roku 2008.



10. novembra 2014 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za jeho odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo 53 zo 133 prítomných poslancov. Opozícia sa pokúsila odvolať premiéra pre korupčného podozrenia.



23. septembra 2016 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za jeho odvolanie hlasovalo 36 poslancov zo 116 prítomných. Celý klub Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) v sále chýbal. Odvolanie premiéra iniciovala opozícia, pretože mu vyčítala nečinnosť v daňovej kauze Bašternák.



16. februára 2017 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za zosadenie premiéra na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo 60 poslancov zo 130 prítomných. Opozícia chcela odvolať predsedu vlády za to, že sa spreneveril svojmu verejnému prísľubu zachovať stabilné ceny energií.

Robert Fico , foto z archívu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


17. septembra 2019 - PETER PELLEGRINI

Opozícii sa nepodarilo odvolať Petra Pellegriniho z funkcie predsedu vlády. Poslanci opozície mu vyčítali, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Za odvolanie premiéra hlasovalo v pléne 62 poslancov, proti bolo 66, zdržali sa traja. Mimoriadna schôdza sa začala v piatok 13. septembra.

Peter Pellegrini, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann