Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

REAKCIE: Utorkové protesty na Slovensku

Na snímke demonštranti počas protivládneho protestu pred Prezidentským palácom v Bratislave v utorok 18. novembra 2020. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Aktualizovaný prehľad reakcií k protestom proti vláde Igora Matoviča zo 17. novembra 2020.

Bratislava 18. novembra (TASR/Teraz.sk) – Na viacerých miestach Slovenska, najmä v hlavnom meste, sa napriek vyhlásenému núdzovému stavu konali protesty proti vláde Igora Matoviča. Ich priebeh si môžete pozrieť tu.

Polícia sa po protestoch naďalej zaoberá viacerými protiprávnymi konaniami



Bratislavská polícia sa po utorkových (17. 11.) protestoch v hlavnom meste naďalej zaoberá viacerými protiprávnymi konaniami. "Polícia v súvislosti s neohlásenými zhromaždeniami, ktoré sa konali dňa 17. novembra 2020, aj naďalej priebežne analyzuje a vyhodnocuje získané audiovizuálne záznamy, ako aj iné informácie s cieľom vyvodenia právnej zodpovednosti konkrétnym osobám," informovala.

Verejný poriadok bol počas utorkových protestov narušený na Námestí slobody a Hodžovom námestí. Pre podozrenie z priestupku alebo trestného činu policajti predviedli 11 osôb, v dvoch prípadoch na osobnej slobode obmedzili osoby pre podozrenia zo spáchania trestného činu výtržníctva a prejavov sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Počas zhromaždení došlo i k zraneniu príslušníka poriadkovej jednotky pred budovou Úradu vlády SR. Polícia priblížila, že ho v oblasti tváre poranila explózia pyrotechniky. Dodala, že v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa voči neznámemu páchateľovi. Okrem toho policajti na viacerých miestach usmerňovali dopravu.

Polícia tiež informuje, že počas opakovaného narušenia verejného poriadku na Námestí slobody použili policajti v súlade so zákonom o Policajnom zbore aj donucovacie prostriedky. A to slzotvorný plyn a kapsule s označovacím farbivom. "Tie sú v zmysle zákona využívané v prípade narušenia verejného poriadku na označenie iniciátorov výtržností alebo iných protiprávnych konaní," ozrejmila polícia.

Premiér: Polícia zvládla utorkové protesty na jednotku s hviezdičkou



Polícia zvládla utorkové protesty na jednotku s hviezdičkou, myslí si premiér Igor Matovič (OĽANO). Zhromaždenia považuje za budíček pre ostatných. Deň boja za slobodu a demokraciu si pripomenul na cintoríne v Poprade. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády.

Rozdávaním pokút demonštrantom by polícia podľa Matoviča iba "hecovala" dav, čo by dopadlo omnoho horšie. "S noblesou a s rozvahou zvládli mimoriadne vyhrotenú a nečitateľnú situáciu," komentoval konanie policajtov.

Protesty považuje premiér za budíček pre ostatných ľudí. Deťom treba podľa neho vysvetľovať, čo znamená boj za slobodu, a vysvetliť im, "čo tá sloboda je". Aj ľudia bez rúšok si podľa neho myslia, že môžu konať slobodne do absolútna. "Ale to nie je pravda, sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii," dodal.

V zhromaždeniach videl tiež množstvo absurdných situácií. Poznamenal, že ľudia chceli protestovať pred jeho domovom, hoci sa nezdržiaval doma.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za útok na policajta počas protestu



Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za útok na policajta počas utorkového zhromaždenia. Do policajta z davu niekto hodil pyrotechniku, ktorá mu vybuchla v blízkosti tváre a spôsobila mu tržnú ranu v oblasti líca. Informuje o tom polícia Bratislavského kraja na sociálnej sieti.

Incident sa stal pred hlavnou bránou úradu vlády, kde sa policajti rozmiestnili pozdĺž umiestnených zábran. Neznáma osoba z davu hodila do policajta pyrotechniku, ktorá vybuchla, opisuje polícia. Dopĺňa, že ranenému policajtovi bola poskytnutá prvé pomoc a následne bol prevezený do bratislavskej nemocnice.

"Keďže k tomuto skutku došlo počas krízovej situácie – a to núdzového stavu vyhláseného uznesením vlády SR, hrozí v prípade preukázania viny v zmysle zákona trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov," uvádza polícia. Dodala, že obvinenie konkrétnej osobe vznesené doposiaľ nebolo, keďže vyšetrovanie v súčasnosti pokračuje.

V utorok sa neohlásené protesty konali takmer vo všetkých krajoch



V utorok sa neohlásené protesty konali takmer vo všetkých krajoch okrem Nitrianskeho. Polícia konštatuje, že až na niekoľko incidentov v Bratislavskom kraji prebehli pokojne, bez zranení a narušenia verejného poriadku. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Polícia nikdy nepodceňuje prácu s davom. Je tu veľmi dôležitá dopredu pripravená stratégia, vychádzame najmä z vlastných skúseností, ale berieme si príklad aj z okolitých krajín," uviedol prezident PZ Peter Kovařík. Dodal, že utorkovú udalosť stále vyhodnocujú.

V Bratislavskom kraji sa konali zhromaždenia na piatich miestach v hlavnom meste. Zúčastnili sa na nich prívrženci krajnej pravice, rizikoví športoví fanúšikovia z Ultras skupín, priblížila Bárdyová.

Verejný poriadok narušili podľa Bárdyovej na Námestí slobody a Hodžovom námestí, preto musela polícia použiť donucovanie prostriedky. V hlavnom meste policajti predviedli 14 osôb podozrivých zo spáchania trestných činov. „Aj vzhľadom na niekoľko tisíc zúčastnených osôb budeme pracovať ďalej na odhalení tých, ktorí nedodržali pandemické opatrenia a konali protiprávne," poznamenala hovorkyňa.

V Trnavskom kraji policajti dohliadali iba na poriadok v Trnave. „Počas výkonu služby však nemuseli vykonať služobný zákrok, zhromaždenia sa zaobišli bez narušenia verejného poriadku," povedala hovorkyňa.

Pokračuje, že v Prievidzi sa na zhromaždení zúčastnilo asi 300 ľudí. Polícia konštatuje, že stretnutie malo pokojný priebeh. Približne dve stovky ľudí sa zišli na Námestí SNP v Banskej Bystrici. V Žilinskom kraji sa stretli v Martine a Žiline. Bárdyová podotkla, že obe zhromaždenia prebehli v pokoji a mieri.

V Košickom kraji sa taktiež konali dva protesty. Oba prebehli pokojne a polícia zasahovať nemusela. Stretnutie sa v Prešovskom kraji konalo na ôsmich miestach a to v Levoči, Prešove, Poprade, Stropkove, Humennom, Podolínci, Starej Ľubovni a vo Vranove nad Topľou.

„Nikde nemusela zasahovať polícia, občania vyjadrili svoj názor pokojne, zapálením sviečok a spievaním hymny. Dokonca medzi sebou dodržiavali dostatočné odstupy, boli disciplinovaní, mali rúška a nakoniec sa v pokoji rozišli," uvádza Bárdyová.

„Som veľmi rád, že nedošlo k stratám na životoch a k enormnému ničeniu majetku. Situácia sa pár dní pred zhromaždením javila horšia, ako nakoniec bola," povedal Kovařík.

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru inicioval kontrolu pre zranenie mladíka počas protestu



Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave inicioval kontrolu vo veci zranenia mladíka počas utorkového zhromaždenia. Pätnásťročný chlapec na mieste utrpel tržné poranenie hlavy. Cieľom kontroly je vysvetlenie o spôsobe a dôvodnosti reakcie prítomných policajtov voči davu. Polícia SR o tom informuje na sociálnej sieti.



Policajti hovoria, že na sociálnych sieťach sa začali objavovať fotografie a videá mladíka, ktoré majú dokazovať policajnú brutalitu.

„Informácie o tom, že mladík bol náhodným okoloidúcim a na zhromaždení sa nezúčastňoval, chcel si urobiť iba selfie, nie sú pravdivé. Policajný zbor disponuje fotografiami a videomateriálmi, ktoré dokazujú, že mladík bol aktívnym účastníkom zhromaždenia," uviedla polícia.

Pripomína, že včas, verejne a opakovane varovali účastníkov zhromaždenia. Polícia podľa vlastných slov disponovala informáciami o pripravovanej účasti agresívnych skupín a jednotlivcov. Tvrdí, že existoval aj reálny predpoklad, že ich útočné sklony voči prítomným policajtom sa budú opakovať.

„Každý účastník utorňajšieho zhromaždenia si tak musel uvedomiť, že pre agresivitu skupín a jednotlivcov bude hroziť riziko aj slušným občanom. Bolo preto na každého zvážení a zodpovednosti, či na zhromaždenie príde a ak áno, či sa bude zdržiavať pri týchto skupinách alebo bude v bezpečnej vzdialenosti," hovoria policajti.

Policajný zbor zdôrazňuje, že nikdy nie je proaktívny v súvislosti so zásahmi voči účastníkom akéhokoľvek zhromaždenia, pokiaľ nedochádza k narušovaniu verejného poriadku a k ohrozovaniu života, zdravia a majetku.

Mikulec: Medvecký bol predvedený, lebo neuposlúchol výzvu verejného činiteľa



Poslanca Národnej rady SR Andreja Medveckého (ĽSNS) polícia predviedla na utorkovom proteste, pretože neposlúchol výzvu verejného činiteľa. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) o tom informoval po stredajšom rokovaní vlády. Medveckého podľa neho vypočuli a začali priestupkové konanie.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave potvrdilo Mikulcove slová. "Pri predvádzaní kládla osoba odpor, pri ktorom boli spôsobené menšie zranenia, preto bola ošetrená v zdravotnom zariadení," doplnil hovorca Michal Szeiff. Následne po podaní vysvetlenia bol podľa neho Medvecký prepustený na slobodu.

Mikulec zdôraznil, že budú postupovať rázne voči tým, ktorí porušili nariadenia. Momentálne podľa neho analyzujú zozbieraný materiál, na základe ktorého sa začnú ďalšie konania.

„Je to absolútne neférové, nezodpovedné, necitlivé voči ostatným," komentoval poslancov aj ďalších ľudí, ktorí prišli na zhromaždenie bez rúška. Ako však podotkol, nie je možné identifikovať všetkých zúčastnených. Rovnako pripomenul ľuďom, že nosenie rúšok je na ich zodpovednosti a v ich záujme.



Počas protestov utrpel zranenie aj policajt, spôsobila ho pyrotechnika. Ako priblížil Mikulec, črepina policajta poranila blízko oka. Po ošetrení je v poriadku. Minister reagoval tiež na informácie o zranení chlapca, ktorý sa zúčastnil na proteste. Pripustil, že ho mohlo spôsobiť značkovacie strelivo.

Na verejných zhromaždeniach sa nezúčastňujú policajní provokatéri



Na verejných zhromaždeniach sa nikdy nezúčastňujú žiadni policajní provokatéri. Polícia tak reagovala na komentáre na sociálnych sieťach, podľa ktorých sa na utorkovom proteste mali zúčastniť tajní policajní provokatéri. Ich úlohou malo byť vyprovokovanie davu.

„Policajný zbor na verejných zhromaždeniach vykonáva dohľad nad ich priebehom a zasahuje len v nevyhnutných prípadoch – reaguje na vzniknutú situáciu, nikdy neprovokuje," priblížila polícia.

Na utorňajšom proteste boli prítomní príslušníci antikonfliktného tímu – policajti v civile s reflexnými vestami, na ktorých bol uvedený názov tímu. „Zmyslom ich práce je komunikovať s účastníkmi zhromaždení, krotiť vášne a predchádzať konfliktom," podotkli policajti.

Teória o policajných provokatéroch nemá podľa polície logiku. „Polícia by v takom prípade nenasadzovala svojich príslušníkov do prvej línie ako členov antikonfliktného tímu a tiež by nevystavovala riziku uniformovaných policajtov," uviedla.


Mikulec: Utorkové protesty nemali nič spoločné s pokojným prejavom


Utorkové protesty nemali podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) nič spoločné s pokojným prejavom názoru. Pred stredajším rokovaním vlády potvrdil, že zranení boli viacerí policajti.

„Boli tam ľudia, ktorí naozaj chceli vyprovokovať násilie a bitky, používali rôznu pyrotechniku, výbušniny a aj z tejto pyrotechniky boli zranení niektorí policajti," uviedol minister.

Páchateľov podľa Mikulca identifikovali. Niektorí boli zadržaní, ostatných majú riešiť v ďalších konaniach. Hrozí im aj trestné stíhanie za útok na verejného činiteľa. Ako pripomenul, trestná sadzba je v tomto prípade do 24 rokov. „My budeme v tomto veľmi dôkladní a prísni," dodal.




Minister vnútra vyjadril policajtom po utorkových protestoch uznanie a obdiv


Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vyjadril policajtom po utorkových protestoch vďaku, ale aj uznanie a obdiv. Ocenil, že sa nedali vyprovokovať osobami, ktoré „chceli dnešný sviatok zneužiť na vyvolanie konfliktov a zabudli na jedno – ponúknuť riešenie". Uviedol to na sociálnej sieti.



„Strávil som niekoľko hodín na operačnom centre Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Videl som profesionalitu, zodpovednosť a chladné hlavy. Priamo tam a samozrejme, v teréne," skonštatoval Mikulec.

Hoci mnohí podľa neho nechceli, aby mala spomienka na 17. november 1989 takúto pachuť, na konci dňa má aj tak dobrý pocit, pretože cíti hrdosť na bezpečnostné zložky.

Na snímke policajti a demonštranti počas protivládneho protestu pred Úradom vlády v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák



Polícia eviduje päť neohlásených zhromaždení, použila aj donucovacie prostriedky


Polícia v utorok zaznamenala neohlásené verejné zhromaždenia na piatich miestach v Bratislave. Na Námestí slobody a Hodžovom námestí museli policajti pre narušenie verejného poriadku použiť donucovacie prostriedky. Zranený bol jeden policajt. Zadržali tiež viacero osôb. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.



Neohlásené zhromaždenia zaevidovala polícia na Námestí SNP, Hodžovom námestí, Predstaničnom námestí, Námestí slobody a pred budovou Národnej rady SR.

„Na zhromaždeniach sa zúčastnili aj prívrženci krajnej pravice ako aj rizikoví športoví fanúšikovia z Ultras skupín. Verejný poriadok bol narušený na Námestí slobody a na Hodžovom námestí, preto bola polícia nútená použiť donucovacie prostriedky," skonštatovali policajné zložky.

Vážnejšiemu narušeniu verejného poriadku a poškodzovaniu majetku polícia zabránila. Zranený bol jeden policajt. Podozrenia z útokov na verejného činiteľa polícia preveruje.

„Počas konania zhromaždení hádzali niektoré zúčastnené osoby po policajtoch rôzne predmety – okrem iného aj nôž. Polícia sa taktiež zaoberá ďalšími priestupkami, ktoré budú predmetom dokazovania," priblížili.

Na policajné oddelenia predviedli viacero osôb, naďalej sú zadržané dve osoby, ktoré sú podozrivé zo spáchania trestných činov.

Ako dodala polícia, v okolí Hodžovho námestia bola počas zhromaždenia blokovaná cestná premávka. Dopravu preto usmerňovali príslušníci dopravnej polície.

Na snímke demonštranti počas protivládneho protestu pred Úradom vlády v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák