Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SLEDOVALI SME: Protesty na Slovensku

Na snímke demonštranti a policajti počas protivládneho protestu pred Úradom vlády SR v Bratislave v utorok 17. novembra 2020. Foto: TASR – Jaroslav Novák

V Bratislave aj v niektorých slovenských mestách prebehli protesty proti vláde.

Bratislava 17. novembra (TASR/Teraz.sk) - Na viacerých miestach Slovenska, najmä v hlavnom meste, sa napriek vyhlásenému núdzovému stavu konali protesty proti vláde Igora Matoviča.

Aktualizované reakcie k protestom môžete sledovať tu.

Záchranári počas protestov v Bratislave ošetrili dve osoby



Záchranári počas utorkových protestov v Bratislave ošetrili dve osoby, išlo o tínedžera a dospelého muža. Obdivoch previezli do nemocnice. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

„Obaja utrpeli úraz hlavy," priblížila hovorkyňa. Ako dodala, ich zdravotný stav si vyžiadal prevoz do nemocnice.

V Bratislave vyšli tisícky ľudí do ulíc protestovať proti vláde Igora Matoviča



Protesty sa popoludní konali na Hodžovom námestí, pred Úradom vlády na Námestí slobody, dav sa presúval tiež z hlavnej stanice. V pohotovosti boli aj bezpečnostné zložky.

Okolo 15. hodiny sa začali schádzať na hlavnej stanici najmä futbaloví fanúšikovia. Mnohí boli podgurážení alkoholom, na hlave mali kukly. Kričali heslá na adresu predsedu vlády. Na transparentoch mali aj slogany "Stop diktátorskej vláde" či "dodržujte zákony, dodržujte ústavu". Následne sa presunuli pred Úrad vlády na Námestie slobody a Hodžovo námestie.

Na snímke demonštranti sa presúvajú počas protivládneho protestu pred Prezidentský palác v Bratislave 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Na snímke demonštrant s transparentmi počas protestu pred Prezidentským palácom v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Pavol Zachar


Pred úradom vlády boli umiestnené mobilné zábrany, ktoré ho oddeľujú od Námestia slobody. Futbaloví ultras fanúšikovia hádzali v týchto miestach delobuchy a snažili sa zhodiť aj zábrany. Na mieste sa nachádzali aj policajti na koňoch.



Následne sa demonštranti spred úradu vlády presunuli k Prezidentskému palácu, kde sa pripojili k stovkám ľudí, ktorí boli na tomto mieste už skôr. Pripravení na mieste boli aj kukláči. Dopravu usmerňujú policajti, ktorí po 16. hodine uzavreli priľahlé ulice. Aj tento protest bol zameraný proti vláde. Zaznela hymna a rôzne pokriky, ako napríklad "Matovič je vírus" alebo "slobodu, slobodu". Na transparentoch prirovnávali ľudia premiéra k Adolfovi Hitlerovi a vládu k fašistom, na kabátoch mali niektorí pripnutú židovskú hviezdu s nápisom netestovaný.

Na snímke demonštranti počas protivládneho protestu pred Prezidentským palacom v Bratislave 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Na Hodžovom námestí vystúpilo viacero rečníkov, medzi nimi aj poslanci ĽSNS. Predseda strany Marian Kotleba vo svojom príhovore kritizoval vládu. Viackrát zopakoval tiež heslo v jednote je sila. Svojho kolegu Andreja Medveckého nazval mučeníkom, pretože podľa jeho slov ho z protestu bezdôvodne odviedli kukláči. Časť protestujúcich sa presunula pred parlament.

Na snímke demonštranti zapaľujú sviečky počas protivládneho protestu pred parlamentom v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Na snímke demonštranti smerujú k parlamentu počas protivládneho protestu v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Na snímke demonštranti a policajti počas protivládneho protestu pred parlamentom v Bratislave v utorok 17. novembra 2020. V pozadí Bratislavský hrad.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Na protest proti opatreniam pre COVID-19 prišli v Košiciach stovky ľudí



Protestné zhromaždenie proti opatreniam zavedeným v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a proti vláde Igora Matoviča sa v utorok popoludní uskutočnilo na Hlavnej ulici v Košiciach. Na proteste, ktorý sa konal napriek núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa, prišlo zhruba tisíc ľudí, mnohí boli v dave bez rúšok. Polícia počas pokojného priebehu nezasiahla.

Vystupujúci na pódiu na Dolnej bráne odmietali nosenie rúšok a plošné testovanie, tvrdili, že opatrenia porušujú ľudské práva, ústavu a zákony. Viacerí spochybňovali samotnú závažnosť pandémie a ochorenia COVID-19. Zhromaždenie, ktoré sa začalo po 15:00, trvalo viac ako hodinu.

Na snímke protivládny protest pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici v Košiciach v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Roman Hanc



Rečníci uviedli, že pôvodní organizátori neprišli, tak sa sami ujali slova. Na pódiu potom vystúpili aj ďalší ľudia z davu. Niektorí z protestujúcich mali v rukách slovenské vlajky, z davu zazneli okrem iného výkriky žiadajúce demisiu vlády.



Hovorca košického magistrátu Vladimír Fabian pre TASR potvrdil, že podujatie nebolo oficiálne nahlásené a bolo tak nelegálne.

V Banskej Bystrici protestovalo proti vláde, núdzovému stavu a rúškam pár stoviek ľudí



Zopár stoviek protestujúcich prišlo v utorok, v deň pamätného 31. výročia Novembra '89, na banskobystrické Námestie SNP, aby povedalo hlasné nie súčasnému premiérovi Igorovi Matovičovi, vláde a trvajúcim opatreniam v boji proti pandémii nového koronavírusu, ktoré majú negatívny dosah na celú spoločnosť.

Ako pre TASR uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, polícia nezasahovala, nedošlo k narušeniu verejného poriadku a ani k incidentom.

Počas zhruba 20-minútového stretnutia na námestí vystúpil podnikateľ Miroslav Belička, niekdajšia pravá ruka bývalého predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu, ktorý zdôraznil, že tam nie je za žiadnu politickú stranu, ale za svoju rodinu a deti.

Prejav smerujúci proti vyhláseniu núdzového stavu, proti zákazu zhromažďovania sa, povinnému noseniu rúšok, ale aj proti médiám či farmaceutickým firmám si vyslúžil od zhromaždených aplauz. Na záver si všetci zaspievali slovenskú hymnu.

Ľudia protestovali v Prievidzi a Žiline, polícia situáciu monitorovala



Protesty proti vláde a protiepidemickým opatreniam sa v utorok popoludní konali i v Prievidzi a Žiline. Na Námestí slobody v metropole hornej Nitry sa zišlo niekoľko stoviek ľudí, v centre Žiliny desiatky obyvateľov. Polícia situáciu na oboch miestach monitorovala, informácie o prípadných ďalších protestoch v iných mestách nemá.

"Polícia situáciu v Prievidzi monitorovala a nezistila narušenie verejného poriadku," povedal pre TASR trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

Na proteste v Žiline sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. "Zhromaždenie bolo pokojné a nedošlo k narušeniu verejného poriadku," dodala.

Na snímke protivládny protest na Námestí Andreja Hlinku v Žiline v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Erika Ďurčová


Matovič: Dnešný deň nie je jeho pohrebom, je len budíčkom



Premiér Slovenskej republiky na sociálnej sieti uviedol, že slobodu si máme vážiť. Zároveň poznamenal, že si Slovensko v tento deň 30 rokov pripomínalo hrdinov novembra 1989, no dnes patria námestia iným ľuďom.



Robert Fico ľuďom odkázal, že majú pri protestoch zachovať pokoj


Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý si 31. výročie Nežnej revolúcie pripomenul o pätnástej hodine symbolickým položením venca k buste Alexandra Dubčeka pred budovou Národnej rady SR. Pri tejto príležitosti vyzval ľudí, aby pri protestoch zachovali pokoj. V okolí parlamentu sa zhromaždili stovky ľudí.

Fico vo svojom príhovore kritizoval politiku vlády, ako aj protipandemické opatrenia a vyzval ľudí, aby presadzovali predčasné voľby formou referenda. Po skončení jeho vystúpenia sa väčšina demonštrácia presunula a pripojila k zhromaždeniam pred prezidentským palácom a úradom vlády.

Na snímke demonštranti počas protivládneho protestu pred Úradom vlády v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák




Na snímke policajti a demonštranti počas protivládneho protestu pred Úradom vlády v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Na snímke demonštranti počas protivládneho protestu pred Úradom vlády v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Na snímke demonštranti počas protivládneho protestu pred Prezidentským palácom v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Na snímke demonštranti počas protivládneho protestu pred Prezidentským palácom v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Na snímke demonštranti a policajti počas protivládneho protestu pred Úradom vlády SR v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Na snímke ľudia počas protestu pred Prezidentským palácom v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Pavol Zachar


Na snímke ľudia počas protestu pred Prezidentským palácom v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Pavol Zachar




Na snímke ľudia počas protestu pred Prezidentským palácom v Bratislave v utorok 17. novembra 2020.
Foto: TASR – Pavol Zachar