Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. FICO: Grécko musí najneskôr do štvrtka predložiť plán reforiem

Slovenský premiér Robert Fico prichádza na mimoriadne rokovanie lídrov krajín EÚ v Bruseli 7. júla 2015. Európski lídri budú rokovať o ďalších krokoch vyplývajúcich z rozhodnutia gréckych voličov v referende a jeho dôsledkoch pre blok krajín platiacich eurom. Foto: TASR/AP

Premiér SR spochybnil, že grécka strana do nedele všetko pripraví na finálne podpísanie dohody.

Brusel 8. júla (TASR) - Grécko má predložiť oficiálnu žiadosť o pomoc z trvalého eurovalu a najneskôr do štvrtka tento týždeň musí predložiť detailný plán reforiem. Také sú závery utorňajšieho summitu lídrov členských krajín eurozóny, o ktorých dnes po skončení rokovania informoval premiér Robert Fico.

"Grécko sa bude musieť uchádzať o spoluprácu v rámci trvalého eurovalu, ktorá má zabezpečiť schopnosť Grécka prežiť. Predpokladá sa, že túto oficiálnu žiadosť predloží Grécko už dnes. Plán reforiem bude predložený v sobotu euroskupine. Na nedeľu bolo zvolané stretnutie, kde sa stretnú členské krajiny eurozóny a všetky krajiny Európskej únie, pretože neustále je tu požiadavka nečlenských krajín, aby boli zakomponované do rozhodnutí, ktoré prijíma eurozóna," priblížil Fico.



Pokiaľ by došlo k dohode krajín s Gréckom, nedeľňajší summit môže byť nahradený telekonferenciou. Tento scenár ale premiér nepredpokladá a očakáva, že lídri sa kvôli Grécku v nedeľu stretnú. "Tak ako sa grécky premiér cítil posilnený referendom, tak narazil na čoraz väčší odpor viacerých členských štátov," podotkol Fico.

Ten počas summitu skonštatoval, že "odmieta, aby si jeden individuálny premiér budoval politickú kariéru na úkor 18 premiérov a prezidentov členských krajín eurozóny". "Privítali by sme pokiaľ by Grécko zostalo v eurozóne, ale nie za každú cenu. Zdá sa, že referendum významne skomplikovalo možnú dohodu medzi Gréckom a ostatnými členskými štátmi eurozóny," doplnil Fico.

Taktiež uviedol, že aj Slovensko má za sebou niekoľko reforiem, ktoré viedli napríklad k stabilite domáceho bankového sektora. "Ak grécka vláda nesúhlasí s tým, čo navrhujú veritelia, inštitúcie, je teraz na gréckej vláde, aby povedali, čo sú schopní urobiť v horizonte dvoch, troch rokov, aby to bolo udržateľné a zabezpečilo schopnosť splácať dlhy," uviedol premiér s tým, že odmietol v mene Slovenska, aby bola Grécku na krátku dobu 50 alebo 60 dní poskytnutá pomoc a až potom aby sa premiéri vrátili k diskusii o reformách.

"Záver z dnešného stretnutia je, že Grécku zatiaľ nehrozí žiadna pomoc. Bude musieť predstaviť vlastnú predstavu reforiem. Vláda SR nikdy nebude súhlasiť s odpisom akejkoľvek časti dlhu, ktorý dnes Grécko má," doplnil Fico.Túto pozíciu Slovenska na summite podporili aj severské krajiny.

"Ak sa grécky premiér cítil posilnený referendom, tak narazil na čoraz väčší odpor viacerých členských štátov a to, čo si dnes vypočul od iných, si určite za klobúk nedal," opísal Fico dianie na eurosummite.

Premiér SR spresnil, že by bolo dobre, keby dohoda pre Grécko vznikla, ale upozornil, že aj napriek nedeľňajšiemu gréckemu referendu podmienky Európanov a veriteľov budú čoraz tvrdšie, pričom referendum všetko iba viac skomplikovalo.

Viacerí premiéri z krajín eurozóny Tsiprasa upozornili, že ním zvolané referendum bolo vlastne o dokumente, ktorý už nebol platný, ktorý v tej chvíli neexistoval. Okrem toho Tsipras schytal kritiku aj za nepriaznivé nálady gréckych voličov voči iným európskym krajinám.

"Niektorí predstavitelia členských štátov si vyprosili, že sme označovaní za teroristov a vydieračov vo vzťahu ku Grécku. Ako keby Grécko bolo jediné spravodlivé a celá Európa je teraz povinná sa ku Grécku postaviť tak, že im za každú cenu musíme zachraňovať chrbát," zhodnotil situáciu slovenský premiér.